Ce sa faci in Bistrita - 3 experiente pentru fiecare calator

Am lasat Bucovina in urma si-am pornit sa descoperim ce putem sa facem in Bistrita, o alta regiune ce are nevoie de mai multa promovare din punct de vedere turistic. Dupa cum stiti deja, #ExperienceRomania e un proiect ce vrea sa puna Romania pe harta turistica a lumii, iar Bistrita se bucura de un marketing foarte bine exploatat, datorita lui Bram Stoker care a ales Bistrita ca locatie in celebrul sau roman Dracula. Practic, putem spune ca Bistrita este adevarata casa a contelui Dracula. Chiar daca turistii nu pot vizita castelul lui Dracula deoarece el a fost imaginat de scriitorul irlandez si nu a existat in realitate, la 45 de kilometri de resedinta judetului, Bistrita-Nasaud, se afla satul Piatra Fantanele din comuna Tiha Bargaului unde  poate fi vizitat Hotel Castel Dracula, construit oarecum dupa celebrul roman.

Bistrita-ce-sa-fac
Acest articol face parte dintr-o serie de articole realizate pentru proiectul @ExperienceRomania, cel mai mare proiect independent de promovare a Romaniei (hotel-uri, natura, traditii, cultura, distractie, restaurante si aventura). Blogul Enciclopedia calatorului independent a reprezentat Romania alaturi de alti 50 de travel bloggeri si influenceri internationali. Cititi articolele de pe blog si urmariti aventura mea pe instagram @Enciclopedia_calatorului sub hastagul #AliceinRomania
1. Experienta varcolacilor la Hotelul Castel Dracula 


Hotelul are o strategie de marketing foarte bine pusa la punct. Am fost intampinati cu "elixirul lui Dracula", care este de fapt palinca cu putina culoare rosie si am primit fiecare un pasaport de Transilvania cu `viza Dracula` pe el. Stiu ca va ganditi ca e ca un cliseu, `inca o experienta turistica`, insa pentru cineva venit din strainatate, special pentru a veadea tinutul lui Dracula, aceste mici atentii inseamna foarte mult. Am vazut chiar eu cum s-au bucurat bloggari straini de ele.

Hotel-Dracula-pareri

Hotel-Dracula-pareri

Hotel-Dracula-pareri

Hotelul lui Dracula este o experienta, nu e doar un simplu hotel. Binenteles, daca iti doresti o experienta completa poti sa dormi in el, fiindca are 136 de locuri de cazare, insa chiar si un simplu popas, asa cum am facut noi, a fost suficient ca sa ne simtim intr-o alta lume, in lumea lui Dracula. Fiindca peste doua zile se sarbatorea Halloween am avut parte de o mica piesa de teatru spooky, pusa in scena de cativa actori, care ne-au introdus rapid in spiritul locului. Apoi am fost invitati in subsol, unde se afla `Cavoul lui Dracula` si povestea lui pictata pe peretii camerei, o vizita pe care orice turist o poate face, fie ca se cazeaza sau nu aici. Am iesit din camera ingrozita si-am urcat scarile intunecate urland, in timp ce  niste maini ieseau din pereti si ma trageau inapoi.

Hotel-Dracula-pareri

Hotel-Dracula-pareri

Pana grupul s-a reintregit, am iesit in fata Hotelului sa fac cateva poze cu peisajul. Am intalnit un batran care mi-a oferit o alta experienta inedita. Mosul mi-a spus ca cea mai frecventa intrebare din partea turistilor e daca localnicii cred in existenta strigoilor, a varcolacilor si a vampirilor. Am zambit, dar el vorbea foarte serios cu mine. Apoi mi-a arat cu degetul un deal si mi-a spus `vezi crucea aceea`? Am construit-o chiar noi ca sa ne fereasca de toate legendele ce se abat pe pamanturile noastre!!! WOW!!!

Bistrita-peisaje

2. Am respirat adanc in Colibita, statiunea cu cel mai curat aer din Romania 


Dupa dimineata petrecuta la Hotel Dracula, am pornit spre Colibita, unde am luat pranzul la Fisherman`s Resort. Pana sa urcam la restaurant, am facut o oprire pe malul lacului, unde ghida noastra Raluca, ne-a povestit cateva lucruri interesante. Eu nu stiam, dar motto-ul statiunii Colibita e `Marea de la munte`, statiunea perfecta pentru cei ce iubesc muntele fara aglomeratia de pe Valea Prahovei si pentru cei ce iubesc marea, fara nebunia de pe litoral. Zambesc in timp ce ma gandesc din nou ca in Bistrita se face marketing bun! :)) Adevarul e ca lacul din statiune, imprejmuit de brazi si aerul rarefiat fac din aceasta localitate o destinatie de vis. Poate nu stiati dar analizele au dovedit ca in Colibita aerul e cel mai curat din Romania!!! Chiar si numai pentru acest motiv merita venit aici in vacanta.

Colibita-Bistrita-pareri

Colibita-Bistrita-pareri

Raluca ne povesteste ca statiunea e la fel de surprinzatoare indiferent de anotimp , insa vara si toamna are un farmec aparte, deoarece trece treptat de la un verde viu la un galben aramiu, care de fiecare data intra intr-un contrast puternic cu albastrul lacului, in jurul caruia se gasesc si cateva cabane, in care se poate innopta astfel incat dimineata sa iti poti bea cafeaua in apropiere de mal.

3. Experienta culinara de la Restaurantul Fisherman`s Resort 


Cand am intrat in restaurant am avut parte de o mare surpriza! Dupa aproape o saptamana in care am mancat sarmale si mamaliga, de data asta am fost intampinati cu o masa tip bufet suedez cu numeroase preparate facute in regiune, asezate artistic pe o masa enorma. Stomacul meu s-a bucurat instant. Insa ceea ce m-a surprins si mai mult a fost intalnirea cu taranii si oamenii locului de la care provin toate ingredientele cu care a fost pregatita masa. Am realizat rapid ca la Fisherman`s pastravul de pe masa e scos direct din lac, branzeturile vin de la localnici, legumele sunt culese din gradina , carnea de berbecut vine dintr-o ferma Eco a carui proprietar a venit sa ne intampine, ciupercile au fost culese din padure si tuica e produsa in sat. Terasa restaurantului a fost un loc de prezentare a tuturor comerciantilor de mancare si suveniruri din Colibita, care ne-au povestit cu multa pasiune despre vechile obiceiuri si mestesuguri ce isi fac loc inca in vietile localnicilor din Bistrita. 

Restaurantul-Fisherman`s-Resort-Bistrita-Impresii

Restaurantul-Fisherman`s-Resort-Bistrita-Impresii

Restaurantul-Fisherman`s-Resort-Bistrita-Impresii

Restaurantul-Fisherman`s-Resort-Bistrita-Impresii

Restaurantul-Fisherman`s-Resort-Bistrita-Impresii


BONUS! Peisaje de toamna in Pasul Tihuta 


Dupa-masa am pornit spre Targu-Mures, facand o ultima oprire in Bistrita. Daca nu v-am convins pana acum sa veniti aici, trebui sa va spun ca regiunea se mandreste si cu Pasul Tihuta, unul dintre cele mai frumoase si mai cunoscute din tara, aflata la o altitudine de 1.200 de metri, in grupa nordica a Caraptilor Orientali. Mai este cunoscut si ca Pasul Bargau si face legatura intre Depresiunea Dornelor si Depresiunea colinara a Transilvaniei. 



Am parasit Bisitrita gandindu-ma ca peisajele de aici, aerul curat, linistea si legendele si-au dat mana pentru a creiona un taram de basm.


» Urmeaza sa calatoresti in ROMANIA ? Citeste ghidurile de calatorie
» CITESTE >>> Ce sa faci in Bistrita - 3 experiente pentru fiecare calator


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

17 comentarii:

  1. Radu Ilie7:44 p.m.

    Din pacate la Colibita nu am reusit sa ajung. Daca mai ajungi in zona iti recomand sa mergi si in centrul orasului Bistrita. La biserica evenghelica e un turn de unde e o panorama superba asupra orasului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vizitam Bistrita destul de des in drumul nostru spre Vatra Dornei, Bucovina, si recomand si eu Colibita, dar nu restaurantul Fisherman, mancarea la Dracula e foarte buna.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-a placut tare mult acest articol. Am vizitat si eu Bistrita, insa am poposit doar la restaurantul Dracula.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce poze faine! Nu am ajuns la Bistrita pana acum, insa trebuie sa merg neaparat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte interesant articolul tau! Nu am ajuns in Bistrita pana acum, dar nu este de ratat. Apreciez marketing-ul din aceasta zona, chiar este de laudat!

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumoasa experienta, am fost o singura data la Bistrita, mi-a placut mult articolul :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu n-am ajuns inca. Imi plac super mult pozele tale :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu am ajuns prin zona asta, insa se pare ca are niste privelisti foarte frumoase!

    RăspundețiȘtergere
  9. Minunat articol si minunate poze! Ador sa citesc despre locuri noi de vizitat.

    RăspundețiȘtergere
  10. Am fost prin Bistrita acum trei ani. Ar fi fost tare util articolul acesta atunci :))

    RăspundețiȘtergere
  11. chiar nu am fost niciodata im bistrita, dar m-ai convins sa imi organizez o mini vacanta

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu stiam despre proiectul Experience Romania, ci doar pe cel Experience Bucharest. Pare foarte interesant si chiar ii voi urmari demersul! Felicitari pentru articol, sper sa ajung macar la vara in acest loc minunat, iar sfaturile tale imi vor fi foarte utile :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Prin Bistrita nu am ajuns, dar am avut un coleg in scoala generala care era de acolo si mereu ne arata mereu poze.

    RăspundețiȘtergere
  14. Wow obadevarata aventura. Nu am ajuns dar bine ca ne-ai spus despre aceste locuri superbe

    RăspundețiȘtergere
  15. Imi doresc si eu sa ajung pe urmele tale. Colibita este pe lista mea de prioritati si sper ca anul acesta sa ajung si eu in zona. Peisajele prezentate sunt absolut superbe

    RăspundețiȘtergere
  16. Priveliștea din Colibița îți taie răsuflarea! Pare un loc superb! Mi-ar plăcea să ajung la Hotelul Dracula pentru că pare interesant și plin de mistere. 😃😃 Frumoase poze!!

    RăspundețiȘtergere
  17. Eu am vizitat Bistrița și câteva mănăstiri din zonă. Este o zona superbă!

    RăspundețiȘtergere