10 obiective turistice din Sighisoara si un itinerar (2020)

Autocarul se apropie incet de Sighisoara pe care ghida noastra il prezinta ca fiind cel mai frumos oras din Romania. La auzul acestor cuvinte toti bloggari straini isi indreapta privirea spre fereastra. Dupa ce ne povesteste putina istorie si cum Sighisoara mai pastreaza izul medieval, fiind singura cetate locuita din Europa, ne promite un tur pietonal in care vom vedea TOP 10 obiective turistice din Sighisoara. Sincer o privesc suspect fiindca am vizitat orasul acum cativa ani si e atat de mic, incat nu stiu unde incap 10 obiective turistice. Deja ma gandeam ca am ratat eu ceva in vacanta anterioara ca altfel .... si daca te plimbi aiurea pe strazi 2 ore tot n-ai cum sa pierzi ceva. Curiozitatea ma face sa raman in grup, desi ideea mea era sa ma desprind de eif ca sa pot face fotografii in voie, dar nu vreau sa ratez cumva obiectivele turistice promise asa ca urc in coloana cele 100 de scari spre oras.

Sighisoara-obiective-turistice-itinerar
Acest articol face parte dintr-o serie de articole realizate pentru proiectul @ExperienceRomania, cel mai mare proiect independent de promovare a Romaniei (hotel-uri, natura, traditii, cultura, distractie, restaurante si aventura). Blogul Enciclopedia calatorului independent a reprezentat Romania alaturi de alti 50 de travel bloggeri si influenceri internationali. Cititi articolele de pe blog si urmariti aventura mea pe instagram @Enciclopedia_calatorului sub hastagul #AliceinRomania
Top 10 obiective turistice din Sighisoara

1. Scara scolarilor unde trebuie sa-ti pui imaginatia la contributie


Urcand scarile prin partea din spate a cetatii, am ajuns  rapid la Scara Scolarilor despre care ghida ne spune ca e cunoscuta si sub denumirea de `Scara Acoperita` si a fost construita in 1642 pentru aa-i proteja pe copii de ploaie si zapada, in timp ce urcau spre liceul J. Haltricht. Initial a fost construita cu 300 de trepte insa in urma modificarilor din 1849 au ramas 175 de trepte. Scarile le urcam usor avand in vedere ca sunt foarte joase. Pot doar sa-mi imaginez cum fugeau copiii spre scoala, urcand in graba aceste trepte. Acum nu e nici un copil, doar o mana de turisti straini.


sighisoara-scara-acoperita

2. Vizitez Biserica din Deal 


O biserica ramasa marturie a trecutului, construita in secolul XIV si modificata ulterior in secolul XV, ajungand la o forma finala in 1506, este astazi cel mai important lacas religios din Sighisoara. Imi notez cateva idei cum ar fi faptul ca biserica a fost atacata de nenumarate ori si prinsa in numeroase incendii, asa ca a fost degradata treptat insa in perioada 1991-1999 picturile s-au aflat intr-un proces intens de restaurare. Biserica e frumoasa si cripta cu morminte din secolele XVI-XVIII merita vazuta.

Biserica-din-deal-Sighisoara

3. Ma plimb prin centrul Medieval din Sighisoara care este inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO 


Coboram scarile inapoi in centru si facem o oprire in Piata Cetatii unde ghida ne spune ca Sighisoara face parte din Patrimoniul UNESCO inca din 1999. Brusc toti travel bloggari straini devin mult mai interesati. In afara e moda asta, sa iti treci in lista cate obiective UNSCO ai vizitat. Colega mea de camera are un blog de calatorii axat doar pe aceste site-uri, deci treaba e serioasa. Imi povesteste ca la un moment dat a luat un taxi 180 de km pt a vizita o Manastire doar fiindca facea parte din Patrimoul UNESCO. Acum se bucura ca a ajuns atat de usor in Sighisoara si imi cere notitele ca sa scrie si ea un articol detailat despre oras. In Piata Cetatii e frumos vara cand terasele sunt pline si te poti aseza linistit la o bere, dar acum e atat de frig incat ne clantane dintii, asa ca o urmam pe ghida intr-un colt unde ne arata urmatorul obiectiv turistic. 


Sighisoara-oras-medieval-romania-de-vazut

Sighisoara-oras-medieval-romania-de-vazut

Sighisoara-oras-medieval-romania-de-vazut

4. Fotografiez Casa cu cerb  


Ne indreptam cu totii privirea in sus ca sa vedem capul de cerb fixat pe coltul cladirii. Declansatorul aparatelor foto suna continuu. Intr-adevar merita o fotografie, fiindca se integreaza perfect in spirittul acestui oras. Casa e una istorica, ce dateaza din secolul al XVII-lea. 

casa-cu-cerb-Sighisoara

5. Urc in Turnul cu Ceas 


Turnul cu Ceas este simbolul orasului Sighisoara si unul dintre cele mai importante monumente de arhitectura militara din Transilvania. Initial a fost construit ca un simplu turn cu doua niveluri dar treptat a devenit cel mai important turn al cetatii, ajungand la sase niveluri, fiind transformat in muzeu. Ideea a fost foarte buna fiindca tot oprindu-ma la fiecare etaj, ca sa vad exponatele din vitrina, nici n-am simtit cum am urcat inca 110 trepte. Efortul meu a fost rasplatit cu o priveliste de 360 de grade din balconul Turnului, de unde pot spune ca am avut una din cele mai frumoase privelisti urbane din Romania. Mi-am dat seama ca Sighisoara pentru mine e o combinatie foarte reusita de sat cu oras!

Turnul-cu-ceas-Sighisoara

Turnul-cu-ceas-Sighisoara

Turnul-cu-ceas-Sighisoara

Turnul-cu-ceas-Sighisoara

Turnul-cu-ceas-Sighisoara

Turnul-cu-ceas-Sighisoara

6. Am luat pranzul in Casa Vlad Dracul 


Chiar langa Turnul cu Ceas se afla acest restaurant in care se spune ca a crescut Vlad Tepes impreuna cu tatal sau, insa nu exista nici o dovada istorica in acest sens. Ma gandesc ca e doar o idee de marketing, dar care funtioneaza avand in vedere ca am intrat curioasa si n-am iesit pana n-am incercat o ciorba de fasole in pita. 

restaurant-bun-Sighisoara

7. Ce are Sighisoara in comun cu Venetia?


Nu sunt canalele. Nu sunt bisericile. Nici macar atmosfera! 
Insa in Sighisoara este o casa istorica, numita Casa Venetiana care a fost construita in secolul XVI si poarta aceasta denumire dupa incadramentele de piatra ale ferestrelor, ce imita goticul venetian. Vedeti, de aceea e bine sa vizitati Sighisoara cu ghid :))) ca sa vi se arate detalii pe care altfel nici nu le-ati fi observat.


Casa-Venetia-Sighisoara-de-vazut

8. Am baut un vin fiert avand Sighisoara la picioare 


Daca ar fi fost vara as fi luat o bere, dar fiindca e toamna mi-am creat singura un moment suvenir!
Am cumparat o cana cu Dracula si m-am dus cu ea la tanti ce vinde vin fiert in ghereta de la coltul strazii si i-am cerut sa o umple, dupa care am savurat tot continul avand Sighisoara la picioare. Fiindca nici un moment din vacanta nu trebuie sa fie plictisitor :)))

vin-fiert-Sighisoara

9. Am descoperit Sighisoara Secreta 


Acesta e un subtitlu care sa va  capteze atentia. De fapt nimic nu e secret in Sighisoara. Insa daca nu esti atent la detalii, e usor sa pierzi farmecul acestui oras, de aceea  ghida ne-a lasat 30 de minute liberi ca sa descoperim singuri orasul si sa surprindem Sighisoara secreta pe care eu am gasit-o in curtile interioare (adevarate paradisuri cu flori), in aleile pietruite marcate de case colorate (pe care m-am plimbat de atatea ori) si afisele ce dezvaluie putin din identitatea locurilor ce pot fi vazute in Sighisoara. Un astfel de joc de detaliu merita sa incercati si voi, o sa va faca mult mai atenti!

turism-in-Sighisoara-Romania

turism-in-Sighisoara-Romania

turism-in-Sighisoara-Romania

turism-in-Sighisoara-Romania

10. Am gasit toate Turnurile din oras  


Cetatea Sighisoara are 9 turnuri si 3 bastioane si merita vazute toate. Fiecare poarta alt nume dedicat unei bresle ce era de mare importanta in alte vremuri. Preferatele mele sunt Turnul Cizmarilor (in forma hexagonala) si Turnul Cositorarilor care este cumva paralel cu Turnul cu Ceas si are doua arcade :) Memoria mea a uitat toate detaliile istorice, insa imaginea lor o am inca vie in minte!

turnul-Cizmarilor-din-Sighisoara


😍Voi ce pont-uri aveti pentru o vizita in Sighisoara in 2020???😍


» Urmeaza sa calatoresti in ROMANIA ? Citeste ghidurile de calatorie
» CITESTE >>> 10 obiective turistice din Sighisoara si un itinerar


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

21 de comentarii:

  1. Anonim4:24 p.m.

    Cat de frumos, abia astept sa ajung si eu aici. Este atat de superb <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa ajungi curand, iti recomand sa mergi primavara cand nu sunt chiar atat de multi turisti, dar vremea e mai buna.

      Ștergere
  2. Am fost in Sighisoara in fiecare an, iti recomand si Festivalul Medieval, din luna august

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rares mersi de vizita. Am pus deja Festivalul in lista de dorinte! Thanks

      Ștergere
  3. Superb! Sper sa mai ajung candva��

    RăspundețiȘtergere
  4. Am fost de cateva ori in Sighisoara si am bifat obiectivele propuse de tine. E un oras tare dragut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Super Mihaela, inseamna ca ai retrait multe amintiri citind acest articol

      Ștergere
  5. Foarte util articolul, planuiesc si eu o vizita in Sighisoara, acum stiu pe unde sa merg. Pozele sunt minunate si descriptive !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate Simona, incerc mereu sa aleg pozele cele mai relevante, ca sa va trezesc interesul :)

      Ștergere
  6. wow, cate locuri frumoase!
    am fost in sighisoara doar cand eram mica, e cazul sa fac o noua excursie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ar fi cazul sa mergi din nou fiindca orasul arata mult mai bine acum, fata de cum era cu 10 ani in urma. E bine intretinut, orientat catre turisti si accesibil ca pret!

      Ștergere
  7. Nu am ajuns in Sighisoara, dar imi doresc sa ajuns in acest loc medieval.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sighisoara e cel mai frumos oras medieval din Romania, sper ca te-am convins!

      Ștergere
  8. Sighisioara chiar este un oras foarte frumos! Nu am mai fost de mult timp, dar mi-ar placea sa ma reintorc. 😊
    Catalina Cotoc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate vara viitoare, cu ocazia Festivalului ne putem intalni acolo :)

      Ștergere
  9. In turnul cu ceas am urcat si noi. E superba privelistea de acolo. Am vizitat foarte putin Sighisoara...a fost mai mult o oprire in drum spre casa. Dar vreau sa mai ajungem.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa urcati si la Biserica din Deal si nu ratati nici o masa la restaurantul de langa Turn.

      Ștergere
  10. Sighisoara este un oras tare frumos. Nu am vizitat multe locuri din cele mentionate. Imi doresc sa acord o atentie mai mare pentru ca acum am si acest ghid al tau

    RăspundețiȘtergere
  11. Ana Maria Mitache6:59 p.m.

    *Un trenulet, "pe vremea mea" nu exista trenulet
    *Eu am vazut Casa cu cerb si pe dinauntru. Am stat acolo si serviciile sunt excelente.

    RăspundețiȘtergere
  12. intr-adevar Sighisoara este un oras superb

    RăspundețiȘtergere