In cea de a-5-a zi de vacanta in Cipru, aveam planificata o zi intreaga pentru Nicosia. Pana acum, in fiecare zi am combinat mai multe orasele si sate, dar astazi este o zi speciala, fiindca acesta e orasul pe care mi-am dorit sa il vizitez cel mai mult din Cipru. E drept, ca citisem multe despre el si eram bine informata. Stiam, ca Nicosia e un oras controversat `ultima capitala divizata`, o capitala cu frontiera, un oras unic in lume. Practic este Nicosia de Sud (sub stapanire greceasca) si Nicosia de Nord (sub stapanire turca), iar frontiera dintre ele trece prin centrul istoric. Nu o sa fac politica pe blog, e trist ca inca traim asemenea vremuri, raman doar la ideea, ca din punct de vedere turistic, Nicosia e un oras foarte interesant.
Vacanta in Cipru am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:*Zborul m-a costat 30 de euro dus-intors Cluj-Larnaca luat de aici >>> Bilet de avion ieftin Cipru. Cazarea m-a costat 50 de euro pentru o saptamana in acest apartament prin Airbnb. Daca vrei sa inchiriezi si tu apartamente la localnici oriunde in lume, primesti 100 ron CADOU la prima rezervare daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> Voucher AICI. In Cipru fara masina nu poti vizita mai nimic. De aceea am inchiriat o masina Kia la 35 euro/zi prin >>> Formula Rent A Car. Compania e foarte buna, nu am avut nici o problema, o recomand. In a-5-a zi am luat pranzul la Barique Wine&Deli (o crama-restaurant de nota 10) si cina la restaurantul Fanous (in stil libanez autentic). Salvati locatiile cand ajungeti in Cipru!
Haideti sa descoperim impreuna Nicosia
In primul rand, situatia parcarilor e mai nasoala decat in celelalte orase. Mai exact nu gasim nicaieri parcare gratuita. Nici nu e de mirare, avand in vedere, ca acesta e primul oras vazut de mine in Cipru unde aglomeratie e atat pentru masini, cat si pentru pietoni. Zici, ca toata suflarea de pe insula s-a adunat aici. Pentru prima data de cand sunt in Cipru vad emigranti la fiecare colt de strada, vad magazine pakistaneze, fast-food-uri turcesti, magazine romanesti, cartier chinezesc, am impresia ca Nicosia e a tuturor, nu doar a cipriotilor. Tot ce pot deduce e, ca Nicosia este un oras foarte primitor!
10 obiective turistice de vizitat in Nicosia
Pana acum nu m-am indragostit de nici un oras din Cipru (ceea ce vreau sa spun e ca dupa 4-5 ore de hoinareli, ma puteam urca linistita in masina si sa pornesc spre o noua destinatie), fara nici o urma de regret. Nu ma intelegeti gresit, orasele din Cipru sunt frumoase, doar ca nu sunt foarte bogate in obiective turistice si nefiind oameni pe strazi (din cauza ca-i extra-sezon), pur si simplu n-am prea rezonat cu ele. Insa astazi situatia s-a schimbat, fiindca oferta turistica in Nicosia e generoasa .... atat de mare, incat deja regret ca nu stam macar 3 zile aici. Cele 10 obiective turistice din Nicosia sunt:
*Casa Dragoman Kornesios (gazduieste muzeul de etnografie)
*Muzeul Observatorului Ledra se afla situat la etajul 11 al Turnului Shacolas si cuprinde o serie de fotografii si informatii legate de istoria orasului.
*Centrul Artelor este un muzeu infiintat in 1994 si gazduieste o colectie impresionanta de picturi si sculpturi.
*Muzeul National de lupta (struggle museum) documenteaza istoria miscarii de independenta cipriota.
*Muzeul de istorie a monedelor (cu bacnote si monezi de peste 3000 de ani)
*Muzeul de motociclete (singurul muzeu de acest gen din Cipru, adaposeste peste 150 de modele din 1914 pana in 1983).
*Fortificatiile venetiene ce inconjoara Centrul Vechi (de vazut poarta Famagusta si Bastionul Roccas)
Intr-o singura zi n-ai cum sa le vezi pe toate, asa ca am ales sa intram in doua dintre cele mai importante muzee din Nicosia, Muzeul Ciprului si Muzeul Municipal Levantis.
Muzeul Ciprului (impresii personale)
Intrarea in Muzeul Ciprului a costat 5 euro si se afla intr-o cladire frumoasa de langa centrul istoric (din afara zidurilor). Are doua etaje si in jur de 10 camere, in care ne sunt prezentate multe dovezi istorice si ramasite arheologice care ne intorc in istoria Ciprului cu 13 000 de ani in urma. Am petrecut aprox. 1 ora in muzeu si mi-a placut foarte mult evolutia, asa cum s-a desfasurat, prin expunerea atator artefacte ale trecutului (sculpturi, vase de ceramica, bijuterii, unelte etc) si traseul dezvoltarii locale. Merita vazut!
Muzeul Municipal Levantis (impresii personale)
Muzeul Ciprului prezinta mai mult perioadele preistorice si antice, iar Muzeul Levantis se concentreaza pe Nicosia din Evul Mediu si pana in vremurile coloniale britanice. Se afla intr-o cladire veche, dar bine restaurata din centrul istoric (in interiorul zidurilor), este dispus pe 3 etaje, iar intrarea e gratuita. Acest muzeu se concentreaza mai mult pe stilul de viata a oamenilor (haine traditionale, rochii de nunta, piese de mobilier etc).
Pranzul l-am luat la Barique Wine&Deli
Muzeul Ciprului prezinta mai mult perioadele preistorice si antice, iar Muzeul Levantis se concentreaza pe Nicosia din Evul Mediu si pana in vremurile coloniale britanice. Se afla intr-o cladire veche, dar bine restaurata din centrul istoric (in interiorul zidurilor), este dispus pe 3 etaje, iar intrarea e gratuita. Acest muzeu se concentreaza mai mult pe stilul de viata a oamenilor (haine traditionale, rochii de nunta, piese de mobilier etc).
Pranzul l-am luat la Barique Wine&Deli
(locul 36 pe Tripadvisor din 950 de restaurante in Nicosia)
Citisem pe internet, ca acest restaurant are o crama buna si niste platouri traditionale deosebite, asa ca initial ne-am gandit, sa mergem sa bem un vin si sa gustam ceva, o masa usoara si un moment de respiro (ca sa ne odihnim picioarele dupa atatea ore de vizitat). Adevarul e, ca o data ce ne-am asezat la masa, nu ne-am mai dat plecati. Restaurantul acesta are un meniu excelent si dupa platoul cu branza si mezeuluri (cel mai bun incercat de mine vreodata) n-am rezistat tentatiei de a incerca si niste paste cu calamari Fussili al Ferretto (bucatarul merita un premiu atat pentru gust cat si pentru textura) si la final ne-am trezit comandand si desert (pe care le-am gustat la comun): un tiramisu de nota 20, tarta cu nutella si mere si mille fois cu inghetata de ghimbir. Toata mancarea a fost cu mult peste asteptarile noastre, preturile mici pentru un restaurant A la Carte (intre 9-15 euro/pe portie), iar servirea ireprosabila. Dupa atata mancare ne-am ridicat cu greu de la masa, dar Nicosia ne astepta sa-i descoperim centrul istoric, asa ca am reusit sa pornim din nou la drum.
La pas prin centrul istoric din Nicosia, loc protejat de UNESCO
Ascuns in spatele zidurilor, centrul istoric e un conglomerat de stradute si bulevarde (multe pietonale) la capatul carora uneori zaresti sarma ghimpata ce anunta situatia politica a acestui oras (adica frontiera). Sunt 5 puncte de frontiera in oras, dar ca sa treci ai nevoie de pasaport, asa ca noi ne-am limitat doar la Nicosia de Sud (unde se afla majoritatea locurilor de interes turistic), asa ca orele s-au scurs fara sa ne dam seama, plimbandu-ne.
Am facut o tura prin centrul istoric al localnicilor (usi colorate, case istorice ce sunt marcate ca fiind patrimoniu cultural, balcoane de lemn, magazine la fiecare colt de strada si multe pisici)
Apoi am intrat in perimetrul turistic cu stradute inguste si labirintice pline ochi cu terase si magazine cu suveniruri, bijuterii si broderii traditionale, frumos dispuse pe alei, astfel incat nici nu mai trebuie sa faci un efort sa intri in magazin, ca oricum le vezi trecand pe strada (inteligenta strategie).
Bulevardele largi sunt pentru pasionatii de shopping (H&M, Zara, buticuri cu marfa italiana, camasi si costume, lenjerie intima, toate sunt la oferta). Am cascat ochii prin cateva magazine pana ce am zis ca-i destul, e vremea pentru relaxare si cina.
Trecand prin centrul istoric n-am rezitat tentatiei de a vizita Hamam Omerye, cel mai bun loc de relaxare intr-un spatiu istoric din Nicosia, aflat intr-o cladire, ce functioneaza ca baie turceasca din 1570. Zona de receptie se poate vedea gratuit si credeti-ma pe cuvant ca merita. Zici ca am intrat intr-un spatiu din 1001 de nopti, o camera mare, cu un dom imens dedesubtul caruia se afla o fantana traditionala. Pe margine sunt dispuse cabinele de relaxare, cu multe perne colorate si perdelute, pentru mai multa intimitate, un loc in care momentele de relaxare devin unice si cred ca experienta este o amintire pe viata . Din pacate, timpul a fost prea scurt ca sa incerc serviciile (masaj, aromaterapie, spa si bai traditionale), insa daca ajungeti in Nicosia, va recomand sa le incercati.
Cina in stil libanez la Fanous Restaurant din Nicosia
Timpul a trecut fara sa ne dam seama si deja era 9 pm cand am intrat la Fanous Restaurant (aflat in centrul istoric din Nicosia). Dupa pranzul copios ne doream o cina mai light, asa ca am mers pe varianta de Mezze (degustare de 10 preparate libaneze) ce ne-au umplut la propriu masa de bunatati. In fiecare farfurie era un alt sortiment de salata (de vinete, de sfecla, hummus, un fel de zacusca, baba ganoush, salata tabouleh) acompaniate cu falafel si un platou cu frigarui (carne frageda absolut delicioasa). In sfarsit am mancat mai multe preparate vegetariene, care sa-mi echilibreze putin dieta (facuta praf de cand am sosit in Cipru).
Seara am continuat-o in camera de relaxare, intr-un spatiu foarte frumos, decorat in stil traditional libanez, cu narghilea, ceai si un desert fantastic cu lapte si fistic, privind spectacolul strazii din Nicosia.
Am parasit restaurantul dupa 11 seara, rupti de oboseala, dar foarte incantati de tot ce-am vazut si trait in Nicosia, un oras, in care ar fi meritat sa stam macar 3 zile. Ramane pe data viitoare.
Thanks for visiting,
😍 Apreciez comentariile voastre pe blog 😍
- Cat costa o vacanta in Cipru (Preturi actualizate)
- Review Apartament Airbnb Cipru (50 euro pe saptamana)
- Ayia Napa are peisaje de vis si cea mai buna plaja din Cipru
- Cele mai frumoase sate din Cipru (Itinerar de Agroturism)
- Impresii Paphos, Limassol si Plaja Afrodita
- Totul despre o vizita in Muntii Trodoos din Cipru
- Nicosia - ghid practic si impresii de calatorie
- Cum sa iti organizezi vacanta in Larnaca (Itinerar 2019)
- Unde se mananca bine in Cipru (7 restaurante de top)
- Cat costa transportul public in Cipru in 2019
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului
"Mi-ai facut" deja jumatate din munca pentru la vara.Multumesc.Bravo.☘��
RăspundețiȘtergereSper sa-ti fie de ajutor! :)
ȘtergereMinunata locatia. Imi plac mult geamurile cu obloanele acelea albastre, arata atat de bine. Si mancarea arata delicios.
RăspundețiȘtergereMultumesc Denisa de vizita:)
Ștergerefrumoasa locatie, ps picturile de pe peretii aia sunt geniale (sau ce sunt ele :)) )
RăspundețiȘtergereDa e o locatie interesanta!
ȘtergereE interesant sa aflu ca nu costa asa mult cum pare��
RăspundețiȘtergereDa,e drept ca e extrasezon,dar a fost foarte accesibil :)
ȘtergereSuper frumoase pozele :) nu m-am gandit sa vizitez Cipru pana acum
RăspundețiȘtergereMultumesc,Florina.
ȘtergereMinunate poze si minunat articol, multumim
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru apreciere.:)
ȘtergereCe locații frumoase și pozele sunt foarte frumoase! 😘
RăspundețiȘtergereMultumesc,Irina.
ȘtergereImi plac mult povestile tale si mi-as dori si eu sa ajung pe urmele tale
RăspundețiȘtergereMultumesc Ramona,Sper sa iti indeplinesti dorintele! :)
ȘtergereÎmi place mult ce vibe are Nicosia din pozele tale...Chiar pare un loc frumos și cu atracții interesante pe unde să pierzi zile întegi vizitând. 😍
RăspundețiȘtergereAsa este, Simona.Un oras ofertant.
ȘtergereArticolele tale sunt tare frumoase, informații utile, poze, sfaturi, îmi plac tare mult.
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos pentru apreciere,Mihaela.
ȘtergereO călătorie în Nicosia nu ar strica! De asemenea, mereu reușești să ne surprinzi cu fotografii frumoase. Felicitări!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos,Dana :)
ȘtergereFoarte reusite pozele, felicitari! Nicosia nu se afla pe lista mea cu destinatii de vacanta, dar pare un loc incantator :D astfel incat poate-mi revizuiesc putin optiunile!
RăspundețiȘtergereMultumesc Iulia. :)
ȘtergereMi-am propus sdi eru de mult timp sa ajung in Nicosia, chiar am o prietena care locuieste acolo, dar nu am reusit.
RăspundețiȘtergereMerita sa te aventurezi pana acolo, ai ce vedea!
ȘtergereFoarte interesant acest oras, pare un cocktail de culturi si obiceiuri. Cred ca Muzeul de Motociclete ar fi de neratat :).
RăspundețiȘtergereAi dreptate, e un adevarat cocktail de culturi si obiceiuri :)
ȘtergereInca un obiectiv salvat in carnetelul cu locuri de vizitat! OAre voi ajunge sa le vad si eu pe toate?
RăspundețiȘtergereTrebuie sa crezi! ..si vei ajunge :)
ȘtergereDoamne ce frumoase locuri găsești să vizitezi! Imi place cum surprinzi în imagini toate colțurile și locurile.
RăspundețiȘtergereMultumesc, Debora, pentru apreciere.
ȘtergereCitesc cu mare drag articolele tale. Frumoase poze!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos. Catalina :)
ȘtergereCa sa trec intre cele doua Nicosii trebuie pasaport sigur?Nu se da o hartie cu o stampila,asa am citit...Multumesc.
RăspundețiȘtergereNu știu 100%,insa noua de la agenția de unde am închiriat mașina ne-au spus ca trebuie pașaport...
Ștergere