15 Impresii si Obiective turistice din Tel Aviv, Israel

Majoritatea turistilor care ajung in Israel se limiteaza la o singura zi prin Tel Aviv, crezand, ca nu prea sunt obiective turistice. Adevarul e, ca o data ce am aterizat in Tel Aviv am descoperit ca orasul este super cosmopolit, insa are si multa istorie (Old Jaffa), o multitudine de plaje scoase parca din reviste, iar centrul modern `The white city` este un mix artistic cu influente orientale  si arhitectura Bauhaus inclusa in patrimoniul UNESCO, cu case vopsite in alb. Eu am stat  5 zile in Tel Aviv, la final de mai, fiindca am vrut sa combin vizitarea orasului cu plaja, iar ghidul pe care am sa vi-l prezint azi, cu cele 15 obiective turistice in Tel Aviv, se poate face lejer in 3 zile (daca doresti sa te bucuri cu adeavarat de vacanta si sa absorbi toata atmosfera din oras).

Impresii-Tel-Aviv-Israel
Vacanta in Israel am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
*Zborul m-a costat 30 de euro din Cluj in Tel-Aviv luat de aici >>>Bilet de avion ieftin Israel . Vrei sa te cazezi la Hotel? Rezerva aici >>> Hotel-uri ieftine in Israel Noi am stat timp de 10 nopti in apartamente inchiriate la localnici,  prin AirBNB, pt care am platit 20 euro/apartament/pers/noapte. Puteti citi detalii despre ele in acest articol >>> Toate apartamentele in care am stat pe AirBNBVrei sa inchiriezi si tu o camera/apartament la localnici? Iti ofer un voucher de 100 ron pe care il poti folosi la cazare oriunde in lume, la prima ta rezervare, daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> VOUCHER 100 RON AICI. 

Obiective turistice vazute in Old Jaffa ( in prima zi de vacanta) 


1. In Old Jaffa am ajuns într-o alta lume, un loc cu 7500 de ani de istorie


Am știut ca am ajuns în centrul istoric al orașului, când am văzut turnul cu ceas din mijlocul bulevardului. Aici magazinele sunt parca scoase din alte epoci, casele sunt din piatra, în nuanța mierii, magazinele cu suveniruri ne dezvăluie puțin din identitatea acestei tari, iar vânzătorii ne întâmpină cu formula lor de bun venit “shalom”. 
In partea dreapta se ridica un deal mare pe care este construit vechiul oraș, locul în care a luat naștere Tel Aviv-ul. Aici nu seamănă deloc cu imaginile promoționale cu zgârie nori. Aduce mai mult cu “Sighișoara” noastră doar ca e cu moschei, fantani tradiționale cu apă potabilă de la care ne umplem sticlele, case istorice îmbrăcate în vita de vie, curți interioare decorate în stil vintage, porti ce zici ca tocmai au fost scoase din atelierele de creație, restaurante în care suntem invitati sa intram, dar nu la fel de insistent ca în Turcia. E frumos, real, autentic asa ca ma bucur, ca am început aici vizita noastră in Tel Aviv.

Old-Jaffa-Tel-Aviv-Impresii-obiective-turistice

Old-Jaffa-Tel-Aviv-Impresii-obiective-turistice

Old-Jaffa-Tel-Aviv-Impresii-obiective-turistice

Old-Jaffa-Tel-Aviv-Impresii-obiective-turistice

Old-Jaffa-Tel-Aviv-Impresii-obiective-turistice

Old-Jaffa-Tel-Aviv-Impresii-obiective-turistice

2. Portocalul suspendat si o cafea la Basma Coffe


Ne-am salvat pe google maps locația ca să nu-l ratam și bine am făcut fiindca ne-am trezit în cea mai frumoasa zona din Old Jaffa, undeva pe vârful dealului,pe o strada cu galerii de arta si pisici ce lenevesc în pragul caselor. Portocalul suspendat e o creație de arta, doar ca e organic, original și cool. Un ghiveci enorm atârnă în aer pe străzile din cartierul vechi. Merita văzut! 
Eram obositi după urcarea pe deal asa ca am coborât doar puțin pt a ajunge la cea mai buna cafenea listata pe TripAdvisor din Jaffa. Nu vroiam sa plecam fără o experienta autentica de dimineață asa ca ne-am băut cafeaua pe terasa admirând orașul ce se ridica pe deal, în fata noastră. 
Ps: Interiorul cafenelei e deosebit, merita văzut și ca obiectiv turistic.

Portocalul-suspendat-de-vazut-Tel-Aviv

Basma-Caffee-Tel-Aviv-Old-Jaffa

Basma-Caffee-Tel-Aviv-Old-Jaffa

Basma-Caffee-Tel-Aviv-Old-Jaffa

3. Biserica Franciscana


Am urcat înapoi pe o alta latura a dealului pt a ajunge la piața centrala cum s-ar spune, unde se afla biserica Franciscana. Eu cred, ca m-am bucurat mai mult de aerul condiționat montat într-un colt și  de fântâna arteziana din care tasnea apa rece, în care mi-am băgat mâinile. E cald, foarte cald și umbra nu este mai deloc în partea asta. 
În fata bisericii era un grup mare de călători și nu mare mi-a fost mirarea sa vad ca sunt romani. Turiști serioși cu ghid și autocar parcat în apropiere. 

Tel-Aviv-Old-Jaffa-Israel-am-fost-acolo

Tel-Aviv-Old-Jaffa-Israel-am-fost-acolo

Tel-Aviv-Old-Jaffa-Israel-am-fost-acolo

Tel-Aviv-Old-Jaffa-Israel-am-fost-acolo

4. Cel mai vechi Port din lume


Am coborât din nou prin străduțele labirintice, pana am ajuns în vechiul port. Zona asta e cumva industrial-modernizata cu gelaterii moderne, câteva taverne, pereți acoperiți cu grafitii și cercuri desenate pe trotuar în care sunt scrise toate orașele port. Fiecare pas parca spune o poveste. 
Portul este funcțional de mai bine de 7000 de ani, apare în scrieri din Biblie și se spune ca ar fi cel mai vechi din lume. Azi vedem în el câteva bărci pescărești îngrămădite pe un spațiu restrâns, avand dealul cu orașul vechi pe post de panorama. 

Port-Old-Jaffa-Tel-Aviv-Israel-Obiectiv-Turistic

Port-Old-Jaffa-Tel-Aviv-Israel-Obiectiv-Turistic

Port-Old-Jaffa-Tel-Aviv-Israel-Obiectiv-Turistic

Port-Old-Jaffa-Tel-Aviv-Israel-Obiectiv-Turistic

Port-Old-Jaffa-Tel-Aviv-Israel-Obiectiv-Turistic

5. Din Old Jaffa ai cea mai frumoasa priveliște cu promenada din Tel Aviv


In sfârșit am înțeles. Dealul asta are 4 laturi și pe fiecare latura e altceva. O latura e cu turnul, una e cu moscheea, una e cu marea și una e cu vechiul port. Nu prea poți sa le vezi decât urcând și coborand zeci de scări ceea ce nu e foarte confortabil pe căldurile astea. Sunt uda toată și ma i-a cu amețeli dar privelistile merita. Din Jaffa am văzut prima panorama cu Tel Aviv-ul, clădirile tip zgârie nori si marea, e WOW! Ce vad în fata ochilor zici ca e scos din pliantele turistice. Tel Aviv-ul de revista exista, l-am văzut eu.

Promenada-Tel-Aviv-poze-Israel

Promenada-Tel-Aviv-poze-Israel


6. Flea market old Jaffa


După-masă ne-am întors la Turn și am explorat partea cealaltă din Old Jaffa, mai exact târgul cu produse antique. Zona îmi amintește puțin de bazarul din Istanbul doar ca are produse second-hand și foarte multe nimicuri. Piese de mobilier frumoase, printre țesături colorate, lămpi de arama vechi, lădițe pline cu linguri și furculițe, nasturi colorați în coșuri de nuiele, zeci de covoare si multe multe vechituri. Magazinele sunt complet deschise spre strada asa ca plimbarea seamănă cu vizitarea unui muzeu vechi, dacă nu ar fi terase și buticuri ce vând sucuri naturale la fiecare pas. N-am zăbovit foarte mult fiindcă oricum n-aveam bani schimbați pentru shopping. 

Flea-Market-Old-Jaffa

Flea-Market-Old-Jaffa

Flea-Market-Old-Jaffa

Flea-Market-Old-Jaffa

flea-market-tel-aviv-old-jaffa

7. HaTachana - fosta gara transformata într-un complex turistic 


La 15 minute de mers pe jos de Old Jaffa se afla acest complex, pe care ne-am dus să-l vedem în prima seara. Aceasta gara a fost prima din Orientul Mijlociu, construita în 1892, facea ruta Old Jaffa - Ierusalim. Astăzi am găsit aici o zona super cool, fosta gara e renovata și sunt și vagoane în care te poți urca pentru fotografii. Complexul include numeroase ateliere meșteșugărești, vile frumoase, fashion boutiques de designeri și restaurante cu terase din categoria de lux. Pt o experienta completa ne-am hotărât sa luam cina aici, la Vichy Christina, într-o gradina magica, cu muzica live, cocktail-uri bune și tapas excepționale.

HaTachana-Tel-Aviv-de-vazut

HaTachana-Tel-Aviv-de-vazut

HaTachana-Tel-Aviv-de-vazut

HaTachana-Tel-Aviv-de-vazut

Atracții turistice văzute pe plaja și zona de promenada (urmatoarele 3 zile am explorat plajele) 

8. Plajele din Tel Aviv - impresii personale 


Când am ales sa stam 5 zile în Tel Aviv a fost în special ca să putem sta câteva zile la plaja, la mare. În acest scop ne-am rezervat un apartament lângă plaja (chestie ce nu cred ca merita atâta de mult, spun asta după ce m-am întors din vacanta) având în vedere ca oriunde locuiesti în oraș, vei ajunge la plaja în maxim 20 de minute, fiindca tot orașul e construit pe coasta și plajele sunt toate bune (adică cu nisip fin). 

In total în Tel Aviv sunt 13 plaje (dar nu o sa le diferențiezi atât de ușor fiindcă sunt una lângă alta. Practic doar doua nu se alineaza în rand cu celelalte. Alma Beach care e în golfuletul dintre Old Jaffa și North Tel Aviv una din cele mai bune plaje după părerea mea, complet gratuita, cu priveliști superbe și apa mica pana în larg. A doua plaja cumva separata este Hilton Beach care se afla după Marina, amenajata frumos. Plaja e recunoscuta ca fiind locul preferat al comunității gay din Tel Aviv. 
Ceea ce m-a surprins într-un mod foarte plăcut e faptul ca plajele sunt late (foarte late) cu nisip fin, extrem de bine întreținute. Când am văzut din depărtare zona de promenada, m-am gândit ca va fi ca la Mamaia, hotel lângă hotel, plaje private, mii de șezlonguri scumpe etc. Spre surprinderea mea:

*Toate cele 13 plaje sunt gratuite și au spatii enorme cu zone pentru cearșaf 

* Fiecare plaja e dotata cu cabine de schimb, toalete moderne, salvamar, dușuri multe amplasate direct pe plaja, GRATUIT

*Cel mai mare soc a fost sa descopăr ca nici măcar plajele private nu sunt scumpe. Într-o zi din dorința de a sta toată ziua la plaja am mers în zona cu șezlonguri și umbreluțe unde mare mi-a fost mirarea când am plătit doar 15 sekeli/ron (având în vedere ca în Tel Aviv chiar și o apa costa 10 la chioscurile de pe strada). A fost cea mai buna investiție pentru o zi de plaja fără arsuri și net gratuit!!!! 

*Intrarea în mare este lina, mergi și 50 de metri în unele locuri și apa ți-e pana la brâu, asa ca plajele sunt perfecte pentru vacante cu copii. 

*Apa a fost foarte calda in luna mai si probabil rămâne asa pana în la sfârșit de octombrie. Puteam sa stau toata ziua in apa, sa ma balacesc printre valuri mici. Localnicii ne-au spus totusi ca din luna iunie apar meduzele. Noi n-am vazut nici una.
Plajele-din-Tel-Aviv-impresii

Plajele-din-Tel-Aviv-impresii

Plajele-din-Tel-Aviv-impresii

Plajele-din-Tel-Aviv-impresii


9. Tayelet - Promenada din Tel Aviv


Tel Aviv are cea mai frumoasa faleza ce am văzut-o in viata mea. Orașul acesta respira libertate, viata bună și tinara, iar promenada oferă un stil de viata unic localnicilor. M-am plimbat dintr-un capat in altul, toti cei 5 km de la Old Jaffa pana la Hotelul Hilton, ca sa absorb toata aceasta atmosfera. Tineri imbracati in trend trec pe langa mine rapid pe skate-uri si patine cu rotile, in timp ce altii merg pe biciclete si trotinete (majoritatea electrice). La pranz putina lume se plimba, fiindca-i prea cald. Toata zona de promenda are piste pentru biciclisti si decorul arata ca in filme datorita cladirilor de tip zgarie nori ce stau aliniate pe bulevard.

*In partea de sud a orasului sunt spatii enorme verzi (cu gazon) imediat langa plaja, unde zeci de familii fac picnic in cel mai serios mod posibil (frig gratare, joaca badminton, volei) avand lada frigorifica plina cu beri aproape. 

*In partea de nord a orasului, toata faleza sta sub factorul cool (numeroase scari construite din lemn unde localnicii vin sa priveasca marea) multe spatii amenajate cu echipamente sportive puse la dispozitie gratuit, asa ca multi fac sala in aer liber, pe malul marii. Sportul face parte din stilul de viata in Tel Aviv, fiindca in cele 3 zile am vazut sute de persoane facand jogging pe faleza cu castile in urechi (in deosebi seara). Sunt si cateva terase direct pe promenada, daca vreti sa te rasfeti cu o cina pe malul marii, sunt zone in care poti citi la umbra palmierilor, direct pe plaja. Am vazut si foarte multe parcuri pentru copiii, cu tobogane si hinti, in nisip. Totul e ingrijit, curat si organizat! Va recomand sa va rezervati macar o dupa-masa pentru a savura vacanta in aceasta zona a orasului.

De-vazut-obiectiv-turistic-Tel-Aviv-Israel

De-vazut-obiectiv-turistic-Tel-Aviv-Israel

De-vazut-obiectiv-turistic-Tel-Aviv-Israel

promenada-tel-aviv

promenada-tel-aviv

10. Marina din Tel Aviv


In partea de Nord a orașului se afla Marina pe care am înconjurat-o într-una din seri. Marina e o zona moderna, cu sute de bărci și yacht-uri ce mi-a oferit șansă de a vedea importanța acestui loc, care a servit generațiilor pentru a stabili controlul puterii navale a națiunii. O adevărată zona de relaxare și porție de istorie.

Portul-din-Tel-Aviv

portul-din-Tel-Aviv

Portul-din-Tel-Aviv


11. Cele mai frumoase apusuri de soare urbane 


Timp de 5 zile, în fiecare după masa, ochii mei au fost încântați cu unele din cele mai frumoase apusuri văzute într-un oraș. Ceea ce m-a mirat a fost sa descopăr ca apusul la ei vara este la 7 pm, nu la 9-10 seara, cum e la noi. Sa vezi apusul in Tel Aviv este ca un spectacol gratuit în fiecare seara, unii îl așteaptă pe plaja fumând narghilea, alții stau confortabil pe băncile din lemn de pe promenada cu o bere în mana, mulți merg în zona marinei sau aleg un restaurant. Cel mai frumos apus l-am văzut de pe terasa restaurantului Salva Vida, savurând un cocktail și niște preparate delicioase. M-am simțit cea mai fericita femeie de pe planeta Pământ.

Apus-de-soare-Tel-Aviv

Apus-de-soare-Tel-Aviv

Apus-de-soare-Tel-Aviv

Obiective turistice și atracții văzute în centrul orașului Tel Aviv (ultima zi in Tel Aviv)

12. Casele Bauhaus - incluse în Patrimoniul UNESCO


Nu o să mint, centrul istoric din Tel Aviv nu e printre cele mai frumoase locuri pe care le-am vazut. Plimbându-mă pe străzile Dizengoff, Rothschild, King George ma întrebam deseori cum se poate ca plaja și faleza sa fie atât de moderne și curate, iar centrul sa fie atât de lipsit de caracter, simplist, aproape comunist. Ba mai mult, stilul arhitectural Bauhaus ar fi frumos dacă toate casele l-ar scoate în evidenta, printr-un alb imaculat, dar majoritatea necesita renovări serioase. Cu toate ca i se spune “Tel Aviv - orașul alb” e mai mult gri și crem. Pe alocuri îmi amintește de Casablanca, iar starea clădirilor… de Bucureștiul nostru cu vile vechi, istorice, într-o stare serioasa de degradare. 

arhitectura-case-Bauhaus-Tel-Aviv

arhitectura-case-Bauhaus-Tel-Aviv

Tel-Aviv-Marea-Sinagoga

Israel-Tel-Aviv-Evrei

13. Bazarul El Carmel - locul meu preferat din centrul orasului


Tel Aviv e un oras modern, însă în piața asta am simțit cel mai bine influentele Orientului și mixul etnic incredibil din Tel Aviv. (din punct de vedere cultural bazarul e locul în care evreii tradiționali cu pălării mari și perciuni își dau mana cu vânzătorii arabi, ceea ce mi-a plăcut.) La fel de mult mi-au plăcut și standurile cu halva și prăjituri turcești, magazinul cu cașcaval, buticurile cu sucuri naturale (în special de rodie, portocale și morcovi) la 5 sekeli pe pahar, standurile cu condimente și ceaiuri și cele cu suveniruri, bijuterii și tablouri. Zona de fructe și legume e cea mai bogata din bazar (iar preturile sunt mai mici decât la supermarket). Singura dezamăgire a fost sa constat ca tot bazarul e de fapt o strada, cu câteva alei secundare. Eu ma așteptăm la o enormitate precum în Marrakesh sau Istanbul.

Ha-carmel-obiectiv-turistic-Tel-Aviv-impresii

Ha-carmel-obiectiv-turistic-Tel-Aviv-impresii

Ha-carmel-obiectiv-turistic-Tel-Aviv-impresii

Ha-carmel-obiectiv-turistic-Tel-Aviv-impresii

14. Cel mai bun Hummus din Tel Aviv l-am servit într-o Sinagoga Restaurant


Plimbându-ne prin piața El Carmel, exact la mijlocul străzii am găsit aceasta comoara, total întâmplător. Scrie mare Hummus pe pereții albaștri și o data ce am pășit înăuntru am fost încântați. Restaurantul e într-o fosta sinagoga mare, ce și-a păstrat identitatea & decorul, iar servirea se face după o tejghea de lemn. Nu exista meniu și nici variante. Aici intri pentru Hummus, dar va jur, ca e cel mai bun ce l-am mâncat în cele 10 zile în Israel. O farfurie costa doar 15 sekeli/ron cu 2 felii de pita incluse, ceapa mărunțită, tahina și ulei de măsline din belșug. Sosul chilli e opțional,dar eu m-am bucurat la maxim de el.

Cel-mai-bun-Hummus-Tel-Aviv

Cel-mai-bun-Hummus-Tel-Aviv

Cel-mai-bun-Hummus-Tel-Aviv

Cel-mai-bun-Hummus-Tel-Aviv


15. Nahalat Binyamin -cartierul artistic din Tel Aviv 


Ne-am plimbat pe aici într-o zi de marți (se tine și vineri) când știam ca are loc aici piața cu tarabe handmade. Încă din primele minute am înțeles ca acest cartier este un testament al creativității sub orice forma. Vânzătorii sunt artiștii ce reușesc sa transforme orice obiect într-o opera de arta cu multa pricepere. Nu cred ca exagerez când spun ca am văzut cele mai frumoase suveniruri de luat acasă din Israel. Dacă dorești ceva ieșit din comun (tablouri, magneți handmade, genți de piele fanteziste, ceasuri de lemn artistice, mici statuete abstracte etc) aici e târgul cu comori pentru tine. Toate pe fundalul muzicii cantate de artiști stradali, zone cu arbori înveliți în sfori si funii colorate, ciucurei colorați, biciclete hip, graffiti și galerii de arta, cartierul acesta te face sa simți factorul cool din oraș. 

16 comentarii:

  1. Din nou un articol pe gustul meu, multumim😍

    RăspundețiȘtergere
  2. Cât de frumos este. Îmi plac tare mult articolele tale și mereu aflu de locuri noi și frumoase.

    RăspundețiȘtergere
  3. Wooo! Ce imagini superbe si ce vacanta minunată ai avut!Un articol frumos si plin de informații utile! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Abolut superbe pozele! Si excursia cred ca a fost superba! Un articol tare fain!❤

    RăspundețiȘtergere
  5. Ah, superb nu alta !!un articol super util.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt superbe pozele! Iubesc articolele tale de acest gen.

    RăspundețiȘtergere
  7. Daaa, am fost in Israel, atat in Tel Aviv, cat si in alte parti. Am fost chiar de mai multe ori, am vazut multe locuri si frumoase. Imi place, e o cultura diferita de a noastra. E de vazut. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Tel Aviv este destinatia unde imi doresc mult sa ajung, trebuie sa imi conving sotul sa zboare.

    RăspundețiȘtergere
  9. Superb totul. Si eu imi tot propun sa ajung acolo dar nu stiu de ce pana acum am avut retineri. Poate ma sperie putin faptul ca sunt super mitarizati si inarmati pe strazi si cam peste tot. Asta ar trebui sa ma faca sa ma simt mai in sigura ta. Frumos articolul, ma face sa ma gandesc tot mai serios la asta. Oare merge vizitat si iarna?

    RăspundețiȘtergere
  10. Chiar nu aveam idee ca Israelul este atat de frumos! Superba vacanta si pozele

    RăspundețiȘtergere
  11. Produsele alea de patiserie arata tare bine <3
    Sper sa ajung si eu prin Tel Aviv ^_^

    RăspundețiȘtergere
  12. Tot ce ai prezentat este wow! 😍 Portocalul acela suspendat mi s-a parut tare interesant. Frumoase obiective turistice!

    RăspundețiȘtergere
  13. O noua destinatie super! :) ma gandesc si eu la ea de ceva timp asa ca sper sa ajung si pe acolo

    RăspundețiȘtergere
  14. Totul arata atat de frumos ... chiar mi-as dori si eu sa ajung in zone pentru ca pare o destinatie perfecta pentru vacanta

    RăspundețiȘtergere
  15. Cât de super, Alice! O să revin la articolul tău înainte de a merge în Israel pentru că e foarte util! :*

    RăspundețiȘtergere
  16. Anonim6:14 p.m.

    În ceea ce priveste plajele, e de menționat încă una, ca ieșită din tipare ... Nordau Beach Tel Aviv Separate Beach

    RăspundețiȘtergere