Am plutit in Marea Moarta - cat costa experienta in Israel in 2020

Unul din visele mele din bucketlist era, sa plutesc în Marea Moarta și iată ca acum ma aflu atât de aproape de ea și totuși atât de departe. Din Bethlehem nu avem autobuze directe, cu toate ca Marea Moarta apare pe harta la 60 de km de noi, asa ca vom face 1 ora pana în Ierusalim + încă 2 ore pana la Marea Moarta (Ein Gedi) in total sase ore dus- întors doar drumul, iar transportul cumulat costa în jur de 100 sekeli/ron. Ne tot gândim, dacă se merita sa ne hazardam la o asemenea călătorie…. dar pe de alta parte, visez de atâția ani sa fac o baie în Marea Moarta. 


Vacanta in Israel am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
*Zborul m-a costat 30 de euro din Cluj in Tel-Aviv luat de aici >>>Bilet de avion ieftin Israel . Vrei sa te cazezi la Hotel? Rezerva aici >>> Hotel-uri ieftine in Israel  Noi am stat  timp de 10 nopti in apartamente inchiriate la localnici,  prin AirBNB, pt care am platit 20 euro/apartament/pers/noapte. Puteti citi detalii despre ele in acest articol >>> Toate apartamentele in care am stat pe AirBNBVrei sa inchiriezi si tu o camera/apartament la localnici? Iti ofer un voucher de 100 ron pe care il poti folosi la cazare oriunde in lume, la prima ta rezervare, daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> VOUCHER 100 RON AICI.
Când norocul îți bate la ușă 


Ne-am tot gândit și răzgândit și suntem tot în dilema. Cineva bate la ușă. E Ahmed, gazda noastră de pe AirBNB, salvatorul nostru, ce a venit sa ne întrebe, cum ne simțim și dacă avem nevoie de ceva. Hmmm… am cam avea nevoie de o mașină cu șofer. Într-un final reușim sa facem un super deal, noi ii dam 100 sekeli/ron de persoana, iar el ne duce pana acolo și ne așteaptă 4 ore ca să ne bălăcim. Avantajul!? Nu vom pierde toată ziua fiindcă mergând prin Palestina cei 60 de km se fac într-o ora, iar călătoria va fi una confortabila. Acum chiar sunt fericita! Oh, iubesc AirBnB pt toate aceste conexiuni cu localnicii. Ne facem rapid bagajul de mers la plaja și pornim. Drumul e bun, ascultam muzica araba în timp ce Palestina ni se dezvăluie încetul cu încetul. Peisajele sunt uimitoare, cum n-am mai văzut în viata mea. Clădiri albe se ridica parca din stanca, în zone uscate, rigide, lipsite de vegetație. Șoseaua trece peste numeroase dealuri și vai, iar foarte aproape de Marea Moarta șoseaua parca merge exact prin mijlocul deșertului. Wow! 


Drumul-spre-Marea-Moarta-Palestina


Drumul-spre-Marea-Moarta-Palestina

Am plutit in Marea Moarta  


Doamne ce experienta! Marea Moarta e cu totul altceva decât orice apa, în care am intrat pana acum. În primul rand, nămolul din apa ma face sa simt ca merg pe nisipuri mișcătoare. Îmi place plaja asta, fiindcă apa îți ajunge pana peste cap la nici 5 metri, asa ca nu simt pentru mult timp namolul si disconfortul creat. Apa e sărată, extrem de sărată, nici nu cred ca trebuie sa va spun. În pliant am citit ca e de 8 ori mai sarata decât orice alta apa de mare din lume. Drept urmare, plutesc. Pot sa citesc în apa, sa ridic mainile oricât de sus vreau, apa ma tine la suprafață. 

Senzația din Marea Moarta? E de greutate! Apa e greu de împins cu mâinile, de fapt orice mișcare faci trebuie sa depui puțin efort. Din cauza asta e aproape imposibil sa înoți. Când am ieșit din apa, același senzație, zici ca m-am îngrășat subit. Nu știu dacă reușesc sa explic bine, dar oricum, e o experienta unica, ce va rămâne pt totdeauna în memoria mea :)


Israel-Marea-Moarta-impresii-pareri-obiectiv-turistic


Israel-Marea-Moarta-impresii-pareri-obiectiv-turistic


Am-plutut-in-marea-moarta


Israel-Marea-Moarta-impresii-pareri-obiectiv-turistic


Israel-Marea-Moarta-impresii-pareri-obiectiv-turistic


Ce am făcut 4 ore la Marea Moarta? 


Sa va spun sincer, mie mi-ar fi plăcut sa stam întreaga zi, sa ma plimb prin zonele din împrejurimi, sa fac fotografii artistice, etc. As fi putut sa stau 4 ore numai în apa. Dar dacă tot am dat de nămol, am zis sa încercăm și experienta asta, asa ca o ora ne-am “namolit” bine, restul orelor am stat în apa,am povestit, am plutit, ne-am relaxat. Am avut și mare noroc, fiindcă am prins o zi fără soare, asa ca nu am simțit ca ne ia foc capul și nici n-am stat stresați, ca ne vom praji la soare. Ahmed ne-a spus, ca în general la Marea Moarta e cu 10 grade mai mult decât în Bethlehem (wow)!


Marea-Moarta-Israel-am-fost-acolo-poze


Marea-Moarta-Israel-am-fost-acolo-poze


Marea-Moarta-Israel-am-fost-acolo-poze


Cat costa experienta la Marea Moarta in 2020 - Kalia Beach 


Nu o sa vezi oameni, ce fac baie în zonele sălbatice de la Marea Moarta (nici nu e indicat, cred ca e și interzis), iar plajele private sunt toate cu plata și nu-s chiar ieftine. De exemplu la Kalia Beach intrarea a costat 60 sekeli/ron de persoana. Plaja e cu șezlonguri și scaune, dușuri, salvamar, bar, restaurant și evident magazin mare cu produse de la Marea Moarta (săruri, nămol, creme, uleiuri etc). La plecare am văzut și pancarda turistica, ce ne amintește ca suntem în cel mai jos punct de pe Pământ - 420 m dedesubtul nivelului marii. Informativ, am citit ca in Iordania la Marea Moarta intrarea costa 25 de euro, deci poate totusi e mai bine in Israel (daca sunteti in postura de a alege).


Marea Moarta - Kalia Beach


Marea Moarta - Kalia Beach


Marea Moarta - Kalia Beach


Marea Moarta - Kalia Beach





Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

10 comentarii:

  1. Ce frumos. Cred ca a fost o experienta minunata pentru tine. La cat mai multe!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si in partea Iordaniana se poate face tot doar in locuri strict amenajate. Ca sa evitam plata taxei am preferat sa ne cazam la un hotel pe malul marii. Senzatia aceea de plutire oricum ai sta e fantastica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mda și varianta cu hotelul e foarte foarte bună, mai ales dacă prinzi un preț rezonabil. Senzația aceea o sa mi-o amintesc toată viata ☺

      Ștergere
  3. Drum din Bethlheme spre Kalia Beach : din autogara Bethlehem pana la Irihon 20 sekeli,iar apoi taxi de la Ierihon (15 minute) pana la Kalia Beach 15 sekeli :total 35 sekeli,plus intrare 55 sekeli sau promisiunea unui pranz inanuntrul resortului!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ne-am gândit ca am putea face drumul pe bucăți, dar ai dreptate. Mulțumesc pt completare, va fi de folos altor turiști ☺

      Ștergere
  4. Paul Drosu8:30 p.m.

    La fel sunt lacuri in desertul Atacama. Unele, se pare, chiar mai sarate decat Marea Moarta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu stiu ce diferenta e, dar oricum, daca vrei sa experimentezi plutirea si la noi in tara, la lacul Brates de langa Galati am fost de mai multe ori. E o experienta interesanta dar si terapeutica. 😊

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La cel din Galați nu am fost, dar avem și în Turda lacurile sărate de lângă Salina. Nu prea e același lucru cu marea, doar la culoare hahaha 🤗 oricum ms de comment ♥

      Ștergere