5 Experiente și obiective turistice in Poznan, Polonia

Am petrecut un weekend în Poznań la începutul lui septembrie și sincer a fost cea mai buna alegere.Profitând de zborul ieftin, temperaturi ideale de 22-26 de grade, obiective turistice destul de interesante ce mi-au ținut weekendul ocupat, numeroase cafenele, baruri și restaurante cu preturi mai mici decât în Romania, un centru istoric medieval, cu străduțe cu piatra cubica și clădiri în culori vii. Prin comparație, nu e la fel de frumos ca  și Gdnask, nici la fel de popular ca si Cracovia, nici la fel de mare ca și Varșovia, însă pe mine Poznan m-a cucerit prin atmosfera specifica orașelor mici, studențești, pline de viata. Seamănă atât de bine cu Clujul, încât m-am simțit ca acasă!

Obiective-turistice-Poznan-Polonia

5 experiente si obiective turistice in Poznan - din experienta proprie
1. Am petrecut o după-masă în inima orașului, Stary Rynek, cea mai emblematică piață din Poznan 

Centrul orașul este un scuar enorm (al treilea ca mărime din Polonia) cu numeroase clădiri viu colorate, unele pictate, extrem de frumoase. După ce am făcut 100 de poze, m-am calmat, am trecut peste euforia momentului de a ma afla într-un loc atât de frumos și am început sa ma plimb încet, sa fac înconjurul pietii. Fiecare casa zici ca găzduiește un restaurant, un bar, un pub sau un muzeu, asa ca e ușor sa petreci o după-masă aici. Muzeul de istorie, Muzeul instrumentelor muzicale, Muzeul Militar, vechea casa de cântărire a mărfii etc. În cele patru colturi ale pietii se afla câte o statuie, pe care turiștii iubesc sa le pozeze, asa ca e o nebunie în jurul lor.

Cea mai frumoasa clădire din piață e Primăria (Ratusz), o bijuterie din secolul XVI,numita și “Perla Renasterii” proiectata de arhitectul italian Giovanni Baptista Quadro. La ora 12 fix, în turnul primăriei apar doua capre ce își lovesc coarnele de 12 ori pentru a anunța prânzul. N-am văzut caprele, fiindcă am ajuns după-masa, în schimb am prins festivalul de Teatru, asa ca piața era împânzita cu oameni îmbrăcați în diverse personaje. M-am așezat la o terasa, am savurat o înghețata la dozator (foarte populara în Poznań) și o bere, în timp ce am urmărit tot acest spectacol creat de festival, turiști, localnici și numeroși artiști stradali.

Stary Rynek-Poznan-Polonia-obiectiv-turistic

Stary Rynek-Poznan-Polonia-obiectiv-turistic

Stary Rynek-Poznan-Polonia-obiectiv-turistic

Poznan-de-Vazut


2. Am învățat sa fac croassants in Muzeul Croasantelor Saint Martin 

Dintre toate muzeele din Poznań l-am ales pe cel mai interesant, un muzeu unic în care se fac workshop-uri zilnic in 3 limbi (engleza, spaniola și poloneza). Cel in engleza e la ora 13 și bine ca m-am dus cu 15 minute în avans, fiindca locurile sunt limitate. Intrarea costa 18 zloty (4 euro), iar workshop-ul durează 50 de minute. Nu este un muzeu clasic, în care privești exponate, ci o lecție live in care am copt croassante împreună cu bucătarul după rețeta originala. Este un show super distractiv, cu numeroase glumite, întrebări si premii (constand în croassante) bineînțeles. După ce am lucrat fiecare la realizarea lor, executând pe rand cate o mica parte, am fost serviți cu o bucata din delicioasele croassante (sunt speciale datorita marimii - 225 g/bucata și a umpluturii cu nuci, mac, stafide etc). O bomba calorica, ce va rămâne mult timp în memoria mea. Merita mers nu doar pt degustare, cât și pt porția de istorie spusa de localnici într-un mod atât de amuzant, încât am ras toata ora.

Croassants-museum-Poznan

Croassants-museum-Poznan

Croassants-museum-Poznan

Poznan-Croassants

3. In Poznan cea mai frumoasa biserica nu este Catedrala (concertul de orga e gratuit) 

Dacă în alte orașe caut mereu sa vizitez Domul, în Poznań localnicii mi-au spus, ca cea mai frumoasa biserica este cea de langa Piața Centrală, numita Parish Church of St. Stanislaus, vopsita in roz pastel pe exterior și puternic decorata în interior (caracteristic bisericilor în stil baroc). Sâmbăta am prins concertul de orga (e gratuit, la ora 12). A fost magic!!!

Biserica-Poznan-Obiectiv-Turistic

Biserica-Poznan-Obiectiv-Turistic

Biserica-Poznan-Obiectiv-Turistic

Poznan-de-vazut


4.Am încercat preparatele tradiționale “pierogi” și “Poznań duck” 

Mi-ar fi plăcut sa stau o săptămână și sa fac turism culinar ca la carte, fiindcă Poznan abunda în restaurante, din care mi-a fost greu sa aleg. Pana la urma am mers pe varianta tradițională. 

Am găsit un restaurant în care se fac pierogi în fata clienților, asa ca m-am așezat la coada și după 15 minute am primit porția mea. Pierogi sunt un fel de paste umplute(colțunași) cu carne tocata, ricotta, mix vegetarian etc, prăjite sau fierte. Se plătește la bucata, fiecare având alt preț în funcție de umplutura. Cele cu carne mi-au plăcut cel mai mult, urmate de cele cu riccota și pesto.

“Poznan duck” este o specialitate culinara a regiunii, pe care o găsiți în majoritatea restaurantelor la prețul de 40 zloty (aprox 10 euro). Am ales un restaurant din piață centrala (primul de lângă primărie) și am fost plăcut surprinsa de porția primita (doua pulpe de rata gătite le cuptor) servite cu varza călită, varza roșie și 3 chifle făcute de casa. Au fost delicioase, cu toate ca mie nu prea îmi place varza….

poznan-duck

Pierogi-Polonia-reteta-traditionala

Pierogi-Polonia-reteta-traditionala

5. Am facut degustari de bere în Brasillium Bar 

Berea in Polonia face parte din cultura locala. Le gasesti in carciumi traditionale, terase cool si berarii speciale cu variante artizanale. Am cautat pe TripAdvisor cele mai bune baruri din Poznań și printre primele mi-a fost afisat `Brassilium Bar`, fiindca are o selecție de peste 150 de sortimente de beri “made in Poland”. Ma așteptăm la o bodega tradițională, însă barul acesta e din clasa celor de lux, o bere costa 10 zloty (2 euro) la halbă sau 18 zloty (4 euro) la sticla. Am încercat trei sortimente, iar preferata mea, pe care o recomand cu drag e cea neagra cu gust de cola (e la halbă), urmata de cea cu miere. Pentru fanii berilor cu arome, asa cum sunt eu, merita încercate.

Brasillium Bar

Brasillium Bar-Poznan

Brasillium Bar-Poznan

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog 😍


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

27 de comentarii:

  1. La ce companie ai gasit zbor ieftin ? În luna asta ( noiembrie ) e ok de mers ? A, ultima intrebare: sunt si parcuri ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am călătorit cu Ryan Air. Din România e ușor de ajuns în Varșovia sau Berlin cu avionul și apoi autocar în Poznań. În noiembrie s-ar putea sa fie cam frig. Temperaturile în Polonia sunt mai mici decât la noi. Sunt și parcuri chiar multe ☺

      Ștergere
  2. Nu am avut ocazia să vizitez Polonia, dar mi-aș dori foarte mult. Prin intermediul pozelor am putut călători alături de tine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru comentariu. Ma bucur ca va pot duce în călătoriile mele ☺

      Ștergere
  3. numai la tine gasesc tari, orase, la care nu m-as fi gandit niciodata sa le vizitez.
    tu le prezinti atat de frumos!
    eu imi doresc atat de mult sa calatoresc mai mult, dar din pacate nu am cu cine si desi apreciez persoanele care calatoresc singure, eu nu am curaj

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi pare rău Andra. Sunt multe persoane în situația ta. Exista un grup pe Facebook numit "partener de călătorie" unde poți sa te alături altor călători independenți.

      Ștergere
  4. In Polonia mi-ar placea sa ajung la Auschwitz, la lagar, dar nu stiam că exista orase atât de frumoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Orașele lor sunt superbe. Au arhitectura de nota 20. Îți recomand de asemenea Gdnask, orașul meu preferat din Polonia.

      Ștergere
  5. sotul meu merge foarte des in Polonia, sper sa am ocazia si eu, deoarece este chiar o tara frumoasa! mancarea arata apetisant!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă ai posibilitatea, sa mergi neapărat. Merita 🤗

      Ștergere
  6. Nu am ajuns pana acum în Polonia ,dar as vrea. Cat este biletul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din România se poate zbura la Varșovia. Costa în jur de 50 euro, luat la promoție.

      Ștergere
  7. Biserica m-a impresionat tare mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La fel de tare m-a impresionat și pe mine, păcat ca nu am cum sa surprind și sunetele.

      Ștergere
  8. Imi place mult ca alegi sa calatoresti si in locuri nu foarte cunoscute, dar care au multe de oferit. Multumim pentru calatoria virtuala! :)
    P.S. Cornurile alea arata woooow.

    RăspundețiȘtergere
  9. O destinatie chiar frumoasa. Nici nu m-am gandit pana acum s-o iau in calcul. Mi-a placut mult articolul tau

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In Varsovia am incercat si eu cateva beri traditionale. Sunt faine. Ne inveti si pe noi cum se fac croissantele? 😀

      Ștergere
    2. Hahaha v-aș învața, dar e un proces de minim 8 ore. Se fac mult mai greu decât mi-am imaginat.

      Ștergere
  10. Wow! Cât de frumos arata totul prin pozele tale! Frumoasă țară, poate vom ajunge si noi in vizita in anii următori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merita adăugat în Buket List. POLONIA e foarte frumoasa și cu preturi similare cu România

      Ștergere
  11. Sper să am ocazia să ajung curând.. Este minunat

    RăspundețiȘtergere
  12. La punctul 5 e greșit, Basilium Beer bar

    RăspundețiȘtergere