Sidi Bou Said este cel mai frumos oras din Tunisia

Sidi Bou Said este cel mai frumos oraș din Tunisia și unul din cele mai frumoase pe care le-am văzut în viata mea. Peisajul cu munții Atlas pe fundal și albastrul mării mediteraneene sunt in perfecta sincronizare cu albastrul și albul orașului. Am ajuns aici cu trenul în 30 de minute, luat din stația "Marina" din Tunis. Din gara Sidi Bou Said, am făcut o scurta plimbare spre vârful dealului, pana la punctul de belvedere. Centrul istoric este un loc minunat pentru a rătăci pe străzi, fără harta. E genul de loc pe care îl vezi în 3-4 ore plimbându-te peste tot, mergând după instinct, oprind la cafenele și restaurante. E atât de frumos încât fiecare colt de strada, fiecare ușa acoperita cu flori de Bougainvillea, fiecare magazin, fiecare alee este demna de o poza de Instagram. Tot ce pot sa spun e ca și-au dat interesul pentru a crea un loc feeric, scos din povesti. 

Sidi-Bou-Said-impresii-am-fost-acolo
Vacanta in  Tunisia am facut-o pe cont propriu: 
In Tunisia am ajuns foarte usor cu un zbor dus-intors din Malta, ce a costat 65 euro dus-intors, pret promotional de extra-sezon luat de aici  >>> AICI 

 In Tunisia am stat o saptamana, si  ne-am cazat in 2 apartamente prin AirBNB (3 nopti in Monastir/ 4 nopti in Tunis) ce au fost in medie 20 euro pe noapte/ apartament / 3 camere.Va recomand si voua cazarea la localnici, prin AirBNB, site pe care primiti un cupon de 20Euro din partea mea, la prima rezervare daca va faceti un cont nou, gratuit >>> VOUCHER AICI  

În Sidi Bou Said contează ecoul culorii. Dar şi culoarea ecoului… 


Știți sunt locuri, care sunt faimoase pentru ceva anume, cum ar fi: pentru arhitectura, pentru istoria locului, pentru temple, pentru mâncare, pentru manastiri, pentru festivaluri și apoi este Sidi Bou Said care este popular datorita culorii: albastru! Mulți îl numesc Santorini de Tunisia… Responsabil pentru schema de culori alb-albastru este pictorul Rodolphe d'Erlanger, a carui Palat e deschis pt vizitare în "Palace Dar Nejma Ezzahra". Aici se pot observa picturile făcute de el și documentația pe care a făcut-o asupra instrumentelor muzicale Arabe. 

Sidi-Bou-Said-strazi-arhitectura-albastru

Sidi-Bou-Said-strazi-arhitectura-albastru

Sidi-Bou-Said-strazi-arhitectura-albastru

Sidi-Bou-Said-strazi-arhitectura-albastru

Sidi Bou Said e sinonim cu arta și creativitate 


Pictori, cântăreți, scriitori, s-au mutat de-a lungul timpului în Sidi Bou Said pt ca e cunoscut ca un loc bun pentru odihna spirituala și inspirație. E suburbia Tunis-ului, o oaza de reculegere a aristocratilor la doar 20 de km de capitala. Sunteți curioși sa vedeți cum arata o casa a nobililor în interior? Va recomand sa întrați în casa muzeu "Dar El Anabi". Se afla pe aleea principala din Sidi Bou Said. Eu am văzut una asemănătoare în Sousse și n-am simțit necesar sa intru și în aceasta, dar dacă nu ajungeți în partea de sud a Tunisiei, vizitați acest muzeu, e o alternativa bună. Astfel puteți înțelege mai bine despre ce nivel de arta și creativitate vorbim. 

Sidi-bou-Said-atractii-turistice-Tunisia

Sidi-bou-Said-atractii-turistice-Tunisia

Sidi-bou-Said-atractii-turistice-Tunisia

Sidi-bou-Said-atractii-turistice-Tunisia

Stați bine cu răbdarea? Așezați-vă la coada pentru un "Bombalouni" 


Bambalouni sunt un fel de gogoși prăjiți în ulei (varianta tunisiana). Sunt mari cât doua palme, moi în interior și crocanți pe exterior. Nu sunt cu gem sau cu ciocolata, ci doar varianta simpla, inele pudrate cu zahar. Sunt foarte populari in Sidi Bou Said, însă cozile ce se formează la aceste mici gherete, nu-s deloc prietenoase. 

gogosi-tunisiene


In Sidi Bou Said găsiți toate culorile și meșteșugurile din Tunisia într-un singur loc 


Atmosfera boema, de relaxare și hoinareala se simte în aer. E atât de bine sa ne aflam în sfârșit într-un centru istoric pietonal, fara mașini, fără aglomerație, fara gălăgia aceea infernala data de claxoane și vânzători ambulanți. Avem timp sa admiram totul în detaliu. Oh și credeti-ma, ai ce sa admiri fiindcă străzile sunt pline de magazine, încărcate pana la refuz. Aici găsiți tot ce are Tunisia mai bun și mai frumos. Vase de ceramica colorata, portofele și genți de piele, tablouri lucrate manual ce redau viata în Tunisia, ornamente, seturi pentru ceai, condimente, încălțăminte și îmbrăcăminte tradițională. Pana și pereții caselor sunt decorate cu covoare și țesături, scoase la vânzare. Vânzătorii ambulanți sunt de alta natura în Sidi Bou Said. Nu te abordează cu șervețele și apa ca în marile orașe, ci cu coșuri din care vand lanțuri din flori de iasomie. Floarea Tunis-ului pe care o veți regăsi în parfumuri, uleiuri esențiale si săpunuri handmade. Pe străzi miroase divin! 

Sidi-Bou-Said-suveniruri

Sidi-Bou-Said-suveniruri

Sidi-Bou-Said-suveniruri

Sidi-Bou-Said-suveniruri

Sidi-Bou-Said-suveniruri


"Cafe des Delices" sau poate mai bine NU 


Café des Délices (sau Café de Sidi Chaabane) a fost deschis în 1960 și timp de aproape 60 de ani a fost cea mai cunoscută cafenea din Sidi Bou Said. Este renumita pentru priveliștile sale panoramice asupra Golfului Tunisiei, însă noua ne-a fost groaza sa ne așezăm aici. Citisem pe TripAdvisor review-uri foarte proaste, de la alți turiști. Ziceau ca e cea mai mare teapa turistica din Sidi Bou Said, fiindcă in cafeneaua aceasta nu ești servit cu meniu, iar nota de plata vine în funcție de fata turistului, echivalentul a 10, 15 euro pe cafea. 
Pont de la Alice: Chiar nu-i nevoie sa cadeți în capcana aceasta, fiindcă sunt numeroase alte cafenele pe acoperiș, ce au aceasi priveliște și oferă meniu. Trebuie doar sa va uitați cu atenție. Când am fost noi, ne-a prins ploaia pe finalul vizitei, asa ca am o optat pentru o cafenea micuța, autentica, ce ne-a ademenit datorita muzicii "un fel de cafe del Mar" cu muzica chill out. Nu găsești in fiecare zi un loc ca acesta în Tunisia. 

priveliste-Sidi-Bou-Said-Mediterana-Tunisia

priveliste-Sidi-Bou-Said-Mediterana-Tunisia

priveliste-Sidi-Bou-Said-Mediterana-Tunisia

priveliste-Sidi-Bou-Said-Mediterana-Tunisia

Sidi Bou Said este cel mai frumos oraș din Tunisia. Însa nu o sa va mint… 


Este și cel mai turistic! Văzând ca e un oraș atât de fermecător e imposibil sa nu fie. Nu ar fi nici o problema, însă acesta e singurul loc din Tunisia, unde hartuirea tunisienilor m-a disperat. Știți stilul acela în care nu poți sa treci pe lângă un magazin și vânzătorii sa nu se agate de tine: "ce poftești, good price my friend, intra doar sa arunci o privire" ca apoi o data ce intri,sa te simți blocat într-un colt, în care pun foarte mare presiune pe tine. Sa cumperi ceva, orice, dar sa cumperi! Nu mersi!! 
La fel și la restaurante, localnicii stau liniștiți cu hainele tradiționale, relaxandu-se în soare, pe când turiștii sunt agatati la orice pas. Chelnerii așteaptă pe bulevardul principal sa te pescuiască. Mai ca îți baga meniul în ochi, doar sa îl vezi. Nu-i ușor sa scapi, nici sa ramai amabil și politicos. De fiecare data când încercăm sa fiu ferma, taioasa, instant mi se strica starea de spirit. Eu am venit în Sidi Bou Said sa ma delectez cu ceva frumos, nu ca sa ma enervez singura, degeaba. 

Sidi-Bou-Said-Tunisia-blog-calatorii

Sidi-Bou-Said-Tunisia-blog-calatorii

Sidi-Bou-Said-Tunisia-blog-calatorii

Sidi-Bou-Said-Tunisia-blog-calatorii

Sidi-Bou-Said-Tunisia-blog-calatorii

Sidi-Bou-Said-Tunisia-blog-calatorii

Ce parere aveti despre Sidi Bou Said? 
V-am convins sa vizitati Tunisia?

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!



12 comentarii:

  1. Nu am fost in Tunisia pana acum, dar mi-ar placea tare mult, mai ales ca ador marea si sa cunosc locuri noi

    RăspundețiȘtergere
  2. Omg! Cât de frumos arată! Îmi doresc să ajubg și eu acolo 😍

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In realitate este și mai frumos, pozele nu reușesc sa capteze tot farmecul

      Ștergere
  3. Ce poze frumoase. Trebuie sa ajung și eu în acest loc superb.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cat de mult albastru e peste tot! Chiar arata tare fain orasul. Pacat ca nu te poti plimba si linistit pe strazile lui, daca toate lumea trage de tine. :D Cu toate astea, chiar mi-ar placea sa il vad.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta e spiritul in orasele Arabe, trebuie sa te obișnuiești 😁

      Ștergere
  5. Cat de frumos este acest oras. Imi aduce aminte de orasele grecesti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, nu degeaba I se spune "Santorini de Tunisia" 😂😁

      Ștergere
  6. Ce locuri frumoase ne arati, abia astept sa trec peste perioada aceasta mai grea si sa ne apucam de drumetii.

    RăspundețiȘtergere