Cum e in America - Impresii din perspectiva turistica

Niciodată nu mi-am închipuit ca voi ajunge în America înainte sa împlinesc 50 de ani. Știu, o sa ziceți ca sunt nebuna, însă pentru mine America înseamnă parcuri naționale și orașe sclipitoare, de care o sa ma bucur mai bine la bătrânețe, când banii și timpul, sper, ca nu vor mai fi o problema. Însă într-o zi, am primit o invitație pentru un Press trip in US împreună cu "Brewdog" ca să testez un nou sortiment de bere, creat special pt a fi consumat la înălțime, adică în avion. Nu cred ca am stat mai mult de 10 minute pe gânduri, cu toate ca America nu era în planurile mele, nici nu știam nimic despre Ohio și Indiana, nici nu speram sa ajung vreodată sa le vad. Sa fim serioși, dacă mi-aș planifica mâine o vacanta în America am o lista de locuri mai turistice, pe care vreau mai întâi sa le vad. Însă dacă s-a ivit ocazia, hai sa va povestesc cum a fost vacanta de o săptămână în US.

vacanta-in-America-Impresii


1.Am făcut parte din cea mai mare degustare de bere la înălțime 

Am fost 200 de participanți, vreo 20 de oameni din presa și 180 de fani "Equity Punks" ce susțin brandul BrewDog. Zborul de 6 ore din Londra în Ohio a trecut repede având în vedere atmosfera de distracție și nebunia degustării. A fost un avion special 'BrewDog' , primul zbor a unei companii de bere ce a organizat vreodată o vacanta tematica, incluzând un avion "personalizat" în care mâncarea a fost opțională, însă frigiderele au fost pline pana la refuz cu bere. De-a lungul celor 6 ore am primit multe beri, însă eu am stat cuminte cu berea mea, limitandu-ma la 3,ca să nu stau la coada la toaleta. Cred ca a fost o mișcare inteligenta. Sortimentul acesta de bere ce se consuma la înălțime e tare perfid, fiindcă-i aromat și rece, dar te poate lua în orice moment. 


2.La aeroport am avut de asteptat, nu gluma 

Va zic sincer, aeroportul din Ohio nu mi-a lăsat impresia aia ce mi-o imaginam eu despre America. O enormitate, agitație, vezi de treaba… 
Am impresia ca aeroportul e mai mic decât cel din Cluj! Imagine that! Oh si in plus sunt doar 4 ofițeri la frontiera, iar noi suntem peste 200 de pasageri. Stați sa ma plâng pana la capăt, mai e și o căldură de te i-a amețeala, zici ca vor sa te bage în sauna sa te aburesti de cap pe când ajungi la "interogatoriu". Dacă credeți ca treaba se mișcă mai repede decât la noi, va înșelați. Am așteptat la coada 2 ore. Cam asa, da bine ca am ajuns în America! 


3.Cat e de greu sa intri în America? 

Nu e deloc greu atât timp cât ai cetățenie Britanica sau din Spațiul Shangen. În sfârșit mi-a folosit la ceva pașaportul maghiar. Am luat viza online completând cu câteva zile în avans un formular pentru Viza ESTA. Am plătit online 60 de dolari și în 24 ore am primit viza, pe e-mail. Sunt norocoasa ca trăiesc în era tehnologiei, ce ma scutește de drumul și stresul mersului la ambasada. E o formalitate mega simpla. Am printat-o, m-am prezentat cu ea la ofițerul din aeroport și asta a fost. Doar ca pe lângă viza, la ei îți iau amprente de la ambele mâini și îți fac poze la intrarea în țară și asta durează! 

4.America din întuneric 

Bun, pe fast forward înainte, acum eram toți așezați pe locurile noastre din autocar. Repet, am fost într-o campanie în care s-au ocupat alții de program și de planificare, deci eu am cam plonjat în necunoscut. Nu o sa ma plâng, a devenit o obișnuință pentru mine. După vacanta în India, nu mai e o problema, știu ca ma descurc peste tot. Sa revenim la întrebare… de ce e întuneric? 

Ei bine pe autostrăzile lor nu sunt lampi, decât foarte rar, autostrada nu trece prin oraș,normal,asa ca tot drumul de la aeroport la hotel a fost o călătorie printr-un vid de întuneric cum n-am mai trait in viata mea. M-am simțit ciudat și iconfortabil. Ma tot întreb unde e viata aia strălucitoare din filme. Doar la Hallywood? 


5.Halloween e petrecere sau show de costume?

Nici n-am ajuns bine ca hai la Party! Pe program scria "Halloween Party" asa ca eu m-am pregătit sufletește de petrecere, în traducere muzica și dans. 
Nu nu, greșit, în America la party de Halloween mergi sa vezi costumele celorlalți, nu sa dansezi. Măcar la subiectul asta stau bine, ai ce sa privești. Toată lumea "Sărbătorește" foarte serios, pana și câinii erau deghizați de Halloween, numai eu nu! În fine, tot la capitolul acesta trebuia sa precizez ca sunt mulți adulți, chiar varstnici, ce poarta cu multa mândrie, haine ridicole. WOW, hello America :) 










6.In Ohio in octombrie e frig, foarte frig

Nici in Scoția n-am înghețat in octombrie, precum în US. Vai de viata mea, erau vreo 4 grade și un vânt de te lua pe sus. Trebuia sa îmi iau paltonul, dar eu am vrut sa fiu chic, cu sacou. Asta înseamnă prostia feminina! Fashion înainte de sănătate, n-am sa mai fac greșeala asta, promit! 


7.In US totul e supradimensionat 

Magazine enorme, clădiri enorme, străzi cu 8 benzi în mijlocul orașului, mașini ce zici că-s o casa și nu ma refer la rulote, ci cele normale de oraș. Toată lumea are un 4x4 mare, cât mai mare. Distantele sunt uriașe, asa ca asta nu ajuta călătorul fără carnet. De ce n-am făcut școala de șoferi? Oh Doamne! 

În Europa sa te plimbi e o placere, în America e un chin. Fiindcă poți sa umbli 30 de minute și ești tot pe același bulevard și nu vezi nimic interesant, decât clădiri înalte! Am făcut in medie 15 000 de pași pe zi, folosind la greu și autobuze, ca să vad în jur de 5 atractii turistice, în total. Nu e deloc ușor sa fii turist în America, fără mașina! 


8.De ce e atât de greu sa mergi cu autobuzul?

In primul rand fiindcă trebuie sa ai bani calculați la fix cu tine. Biletele se iau de la șofer, prin aparat și șoferul nu îți dă bilet dacă nu ai bani mărunți, adică exact 1.5 dolari pe tichet. Aparatul nu da rest. Ceea ce nu ar fi o problema în Europa, te bagi în primul magazin și schimbi bani. Doar ca în America poți sa mergi pe 3 bulevarde lungi și late și sa nu găsești nici un magazin! Ma rog, și după ce în sfârșit am avut bani, schimbați la fast-food, a fost tot complicat, fiindcă nu știam procedeul. Adică, șoferul nu oprește în fiecare stație și degeaba am tot apăsat eu pe butonul de Stop ca în UK. Nop, aici e diferit. Pe toată porțiunea autobuzului e un cablu galben de care trebuie sa tragi ca să atenționezi șoferul ca vrei sa cobori la stația următoare. Mi-a luat 2 zile sa ma lămuresc! Nici cum nu îmi dădeam seama când oprește autobuzul. Oh… si dacă ai ratat stația, pregătește-te sa umbli 30 de minute pe jos, fiindcă și între statii distantele sunt mari, nu ca în Europa. 

9.Unde sunt oamenii??? 

E ciudat! Foarte ciudat! În Ohio, Columbus mai exact, ai impresia ca nu locuiește nimeni. Asa senzații aiurea n-am trăit de ceva timp. Măcar cu vacanta asta am realizat ca eu prefer aglomerația, decât sa nu vad nici un om pe strada. Asta era îngrozitor pentru mine, faptul ca nu vedeam oameni. Trotuarele sunt pustii, toată lumea e pe sosea, în mașină. Treci pe lângă un om la 30 de minute și sincer mai bine nici nu treceam. Fiindcă in Ohio pe străzi vezi doar oameni fără adăpost, săracii ce nu își permit nici un hârb de mașină. La fel și în autobuze, doar clasa cea mai de jos a societății. Cel puțin de 3 ori mi s-a întâmplat sa fiu singura în autobuz și șoferii se uitau intotdeauna ciudat la mine, ca și cum… "tu de ce mergi cu autobuzul"? 


10.Unde-s turiștii? 

Probabil în New York, Las Vegas, Los Angeles, California,San Francisco, pana și-n Texas, dar nu aici! N-am văzut nici măcar 1 turist la atracțiile turistice din oraș. Partenerii mei de călătorie au venit sa facă turul micro-berariilor, a fost o excursie tematica și ei s-au limitat la atât. Foloseau Uber ca sa se ducă din bar în bar, nu se plimbau. Mda, cred ca ceea ce știam eu din Europa, nu prea funcționează în America. Într-adevăr sa mergi cu Uber era mai comod, dar mie mi se părea scump și inutil, 30-50 de dolari aruncați degeaba pe zi, pe Uber. 












11.De ce nu sunt magazine în centru?

Asta a fost cel mai șocant! Nu vezi magazine cu haine, ok mai zic, dar nici măcar chioșcuri sau magazine mici cu alimente, ca la noi. Dacă vrei sa îți cumperi apa, țigări, biscuiți sau orice altceva, trebuie sa mergi în afara orașului, la Mall! Va dați seama că asta mi se părea cel mai enervant. În mall-uri găsești într-adevăr de toate, dar eu aveam hotelul în centru și trebuia sa merg 40 de stații de autobuz pana la primul supermarket. Înțeleg ca lumea face cumpărături online sau la Mall. ATAT! În centru sunt doar clădiri înalte, bănci si birouri ce la parter au Starbucks, Mc-Donalds și alte fast-food-uri. D-ne feri să-ti trebuiască un algocalmin, ca mori de durere pana ajungi la farmacie. Nu e ideea aceea ca la noi sa mergem în centru. Sa ne plimbam, sa mâncăm înghețată, sa ne odihnim pe o banca, sa stam la terase, sa privim lumea. Nicidecum. Cultura e foarte diferita. Înțeleg acum de ce toți americanii visează sa ajungă în Roma sau la Paris. 

12.Să vorbim puțin despre prețuri 

Nu știu de unde aveam eu întipărit în cap, ideea ca în America e ieftin. Greșit! E foarte scump. Ca sa nu induc lumea în eroare, vreau sa spun ca să fi turist e scump. Probabil benzina, mașina și mâncarea la magazin, din congelatorul cu "freezed Food" e ieftina. 

Mâncarea la fast-food e în jur de 15 dolari (cea basic), ca dacă vrei ceva mai consistent ajungi lejer la 20 de dolari. O masa la restaurant cu băuturi și mai multe farfurii, lejer 50-70 de dolari de persoana. Alcoolul nu e mai prejos, 7-10 dolari o bere artizanala. Mâncarea în supermarket e cam cu 20% mai scump decât la noi. Hainele, bijuteriile sunt și ele foarte scumpe și n-au cine știe ce modele interesante. O concluzie finala, preturile sunt la nivel de UK. Ca sa te rasfeti, sa simti ca ești în vacanta, ai nevoie de 100 de dolari pe zi, lejer! Părerea mea :)))

13.Povestea cu bacșișul 

In Ohio sistemul de dat bacsis la restaurante e unul foarte inovator, ca să zic asa. Mai exact, nota de plata peste tot în localuri trebuie sa o faci la caserie (nu ți se aduce la masa, ca la noi) iar acolo primești o tableta pe care dai bacsis prin aplicație, ce ți se scade când plătești cu cardul. E ca figurinele alea din aeroport cu zâmbete. În funcție de ce figurina apeși, atâta bacsis îți încasează. Capul de om furios înseamnă - "NO TIP". Evident ți-e rușine sa apeși butonul ala, cu oamenii ce așteaptă la coada în spatele tău. Următoarea figurina e cu un om fără zâmbet și asta înseamnă 10% bacsis din valoarea consumatiei. Un om ce zâmbește îți i-a 20%, iar cel fericit 50%. Well, am văzut cel puțin 5 oameni ce au lăsat bacsis 50%. Oare despre asta e vorba în visul american!? Visezi sa vina cei cu mana larga la casierie… 

14.Casele și zonele rezidențiale arata ca în jocul "The Sims" 

Când m-am plimbat prin suburbii aveam impresia de loc văzut și trăit. Pe vremea când eram eu copil și jucam "The Sims" pe computer (pt jocul asta mi-am înnebunit părinții sa îmi cumpere calculator la 14 ani), casele alea ce le construiam în joc mi se păreau WOW. Palate! Vile de bogătași! Niște imensitati atât de frumoase! 

Plimbându-mă prin "German Village", o zona rezidențială din Columbus am văzut cu ochii mei casele acestea imense, cu coloane, cu grădini frumos amenajate, exact ca în joc. Am fost atât de fericita!!! Concluzionez ca standardul imobiliar la ei e foarte ridicat. 


15.Apoi mi-am dat seama ca ce vezi în filme, nu e doar în filme 

Sunt sigura ca la un anumit nivel și bogăția e reala, și sărăcia crunta din unele comunități, prezentate în filme. Ceea ce vedem noi la televizor e o realitate transpusa pe sticla! Nu e doar pentru "show". 

Am văzut cu ochii mei limuzine pe străzi, la ore oarecare, am văzut femei îmbrăcate ca la bal așteptând la recepția hotelului, am văzut bărbați super stilați, coborâti din Ferrari. La fel cum am văzut oameni albi și de culoare (in egala măsură) săraci lipiți pământului, cu hainele rupte, adidași găuriti, ce dorm sub poduri și își fac case din cartoane. 












Ce credeti, m-a impresionat America sau o lasam pentru viata viitoare?

Cu siguranță e un continent ce nu te lasă indiferent. Pot spune,ca dupa o saptamana stiu cu ce se mananca America, insa n-am simtit ca am aprofundat prea multe. Voi reveni, probabil cum imi era planul, pe la 50 de ani, sa fac un circuit complex, asa cum imi place mie. Sunt foarte multe locuri de vazut, insa am destul timp in urmatorii 20 de ani.

Pe voi va tenteaza sa vizitati America?

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

14 comentarii:

  1. Uhuuu, ce experiență inedită! ❤️ Mă bucur că nu ai ratat această ocazie de a vizita SUA.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai avut parte de experiențe drăguțe. Eu am fost în San Diego și Los Angeles anul trecut, dar e diferit față de ce ai povestit tu aici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt convinsa ca fiecare stat din America e diferit, mai ales ca fiecare are legile și guvernul lui.

      Ștergere
  3. Intotdeauna m-au tentat si America si Asia.
    Dar recunosc ca frumusetile asiei vreau sa le vizitez prima data.

    America nu e asa cum mi-o inchipuiam, iar unele concepte nici nu credeam ca ar putea exista!
    Multumim de multitudinea de informatii, a fost o lectura interesanta, de inside, pe care nu prea o gasesti de obicei. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc Cristina. Între America și Asia prefer la orice ora Asia. Prefer aglomerația și haosul, asta am învățat vacanta asta

      Ștergere
  4. Exceptând frigul, cred că m-aș putea obișnui acolo! ��

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hahaha da frigul e o problema. Sunt convinsa ca sunt stătea în Sud cu temperaturi mai ok

      Ștergere
  5. Pe mine ma tenteaza orice coltisor de lume, oriunde gasesti locuri frumoase, vorba romanului - frumusetea e in ochii privitorului. Mi-or place mie calatoriile tale, insa cu degustarea facuta la inaltime mi-ai luat maul.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sper sa vizitez si eu America candva, macar asa o saptamama. Stiam ca preturile sunt maricele, pana si biletele de avion sunt dar sigur merita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merita mers o data în viata! Cel puțin...
      Preturile mari au fost o surpriza pt mine mai ales la articole vestimentare etc

      Ștergere
  7. Pff, m-a luat pe nepregatite articolul tau :)) Recunosc ca imi imaginam cu totul altceva. Treaba cu autobuzele mi s-a parut cea mai cea, eu ma prind greu si de lucrurile evidente, dar sistemul de acolo nu l-as fi intuit niciodata :)))
    Vreau sa merg si eu, da, la prietena mea cea mai buna, in Florida. Sa vedem cum o fi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In Florida cred ca e alta viata la mare, la soare, mai turistic și primitor.

      Ștergere