Singura in Vacanta-Barcelona

Fata de prima vacanta singura asta a fost diferita. In primul rand stiam dinainte ca voi merge singura asa  ca m-am pregatit sufleteste. Cred ca cel putin o luna inainte am tot citit, mi-am facut trasee, mi-am scos adresele, orarele si preturile locurilor pe care vroiam sa le vad, m-am documentat foarte mult. Vroiam sa cunosc putin orasul inainte de a plonja in el! Si asta mi-a dat o anumita incredere si o stare de bine, faptul ca desi era totul strain nu imi era si necunoscut. Binenteles ca atunci cand am plecat eram ingrijorata, si-mi faceam probleme daca o sa ma descurc cu toate schimbarile si noutatile care ma asteptau. In plus aveam in gand si ultimele 2 incercari  esuate de a ajunge in Barcelona, si-mi era frica ca destinatia asta imi poarta ghinion, iar atunci cand calatoresti singura e usor sa te agheti de ceva ca sa iti fie frica. Nu e nimeni care sa te nelinisteasca si sa-ti spuna ca de fapt nu e asa! 

Totusi fata de Italia aici aveam un atu si anume faptul ca stiu bine spaniola si deci voi sti sa cer informatii si ajut or in cazul in care va fi nevoie!

Despre Barcelona si lucrurile cu care m-am confruntat:

In primul rand eram putin stresata de mersul cu metroul, fiindca din nou, nu o mai facusem niciodata (singura)! Ideea e ca pentru cei din Bucuresti ar fi usor, ei sunt obisnuiti cu asta, dar pt mine care nu am locuit decat in Turda(Cj) a fost ceva nou. Mai fusesem deseori cu metroul prin Buc. si alte tari dar niciodata singura. Prima data m-am invartit in aeroport vreo 1 ora ca sa descopar pe unde sa o iau spre metrou, fiindca e cumva in afara aeroportului si se merge pe un coridor auxiliar. Apoi prima parte cu metroul a fost usor, o singura linie de unde se pleaca, nimic inselator. Dar atunci cand a trebuit sa schimb m-am pierdut. Am tot incercat sa vad ce si cum dar pana la urma am cerut ajutor si mi s-a oferit foarte repede cu explicatiile de rigoare. Am inteles din prima mecanismul si nu am avut probleme niciodata, nici macar sa incurc directiile. 

A doua problema mare cu care m-am confruntat au fost hotii din Barcelona. Citisem despre ei, dar am zis ca se exagereaza, la fel cum se zice si de Paris si Roma. Doar ca in Barcelona lucrurile stau diferit. Daca prin alte parti stii ca hotii exista, ei bine aici ii vezi. Pur si simplu vezi care sunt hoti de la distanta, simti tensiunea constant si acest sentiment de teroare e groaznic atunci cand esti singur. Mai ales pentru mine, ca fata. Sa umblu cu acte, bani, si aparatul foto pe strada a fost deseori cel mai cumplit lucru din vacanta. Mi-a fost frica, da in Barcelona zilnic simteam cum trepidez si-mi bate inima. Mai ales cand ieseam de la hostel si cand ma intorceam acasa! Fiindca zona Rambla e ca un roller coster, lumea e in miscare, e aglomeratie, si tot timpul te simti ametit! Numai gandul ca mi se poate fura ceva, ca ar trebui sa ma duc la politie sa dau declaratii, singura, e horror! Nimanui cui sa te plangi, cui sa-i ceri sfatul! Si ca sa nu pot zice ca m-am stresat tot timpul degeaba am avut parte de 2 experiente nasoale: 
1. Intr-o seara cand am iesit de la internet cafe o matahala de 2 ori cat mine s-a luat dupa mine pe strada. Prima data am zis ca are si el drumul ca mine, dar cand a inceput sa suiere si sa face gesturi obsecene in spatele meu, mi-am dat seama ca nu e de gluma. Am inceput sa fug, si el dupa mine, printre stradute pustii! Stiam ca nu am multe strazi pana la hostel, doar ca in ameteala si stresul acela nu stiam numaratoarea, asa ca ma simteam ca intr-un labirint in care tot o coteam la stanga si la dreapta, mai mult din instinct. Faza a fost ca nu era nimeni pe strada, un om caruia sa-i spun, cineva pe care sa-l rog sa ma duca la hostel, sa vina cu mine! Tot fungind si el dupa mine am ajuns la hostel unde baietii erau afara si m-au aparat, spunand-i vorbe grele idiotului! 

2. A doua oara in ultima seara, la fel! Altul care s-a luat dupa mine cu gandul ca o sa ma traga intr-o scara de bloc, doar ca teapa ca de data asta stiam bine strazile (ca pe Tatal Nostru) si am luat-o la fuga, iar cand am ajuns in fata hostelului,  am deschis incet usa fiind sigura ca nu se napusteste asupra mea, (el fiind la 2 m distanta si-mi facea cu ochiul, zambete, si tot arsenalul de farmece care sa nu te duca cu gandul la viol, dar eu  am intrat si intr-o clipa am trantit usa in spatele meu, apoi am fugit ca vantul toate cele 4 etaje! Cand am ajuns sus mi-am dat seama ca e timpul sa-mi fac bagajul si sa plec, fiindca nu stiu cum as mai fi rezistat mult acolo!

Deci da, asa e in Barcelona cand esti singur, atragi hoti, violatori, drogati si deal-ari! Nu de putine ori am fost intrebata daca nu vreau iarba, prajitura cu iarba, joint, hasis, cocaina! Am fost servita cu toata gama de droguri in timp ce ma plimbam pe strazile din Barcelona! Am vazut sute de hoti si zeci de politisti si am fost martora la cateva intalniri dintre cele doua grupuri, chiar ajutand la prinderea lor in cateva cazuri!
Sincer va spun ca nu mi-a fost usor sa fiu singura in Barcelona! Orasul asta e ... cum sa va explic .... e ca un dans pe o melodie ritmata! Vibreaza zi si noapte, e galagios si infect! Daca poti trece insa de bariera asta, si de granitele centrului istoric, il vei descoperi pe Gaudi cu lucrarile lui, centrul modern E'lixemple care e un adevarat exemplu de centru modern, cladiri cu arhitectura deosebita, bulevarde largi, civilizatie, oameni eleganti, terase si restaurante cu stil! Nu as putea sa spun niciodata ca Barcelona e urata, nici macar ca eu m-am simtit rau in Barcelona! Am vazut lucruri frumoase si urate, am trait lucruri urate, dar si frumoase asa ca punandu-le in balanta declar ca Barcelona e un oras frumos, dar nu va recomand sa mergeti niciodata singuri acolo! Si cred cu tarie ca daca eram cu cineva nici nu traiam si nici nu vedeam atatea parti negative ale orasului!

Al treilea lucru cu care am facut cunostinta in Barcelona a fost singuratatea. Pe Riviera Italiana niciodata nu m-am simtit singura, aici in schimb am fost tot timpul singura, si m-am simtit singura, uneori ingrozitor de singura!!!!
Cu toate ca barcelonezii sunt foarte deschisi, si de fiecare data cand am avut nevoie de informatii (pe strada, la obiectivele turistice etc ) erau incantati sa ma ajute, pot spune ca e greu sa legi conversatii chiar daca stii limba. Oamenii sunt grabiti, sunt obisnuiti cu turistii atat de tare incat cred ca nici nu ii vad! Peste tot m-am simtit  ignorata! Singurii cu care vb erau cei de la hostel, cu care imi si petreceam serile (doar ca ei erau toti emigranti si deci e alta poveste ) si la spectacolul de flamenco unde am intrat in vb cu cei de pe acolo, atat turisti cat si localnici! Apoi i-am reantalnit pe strada si am vb cu ei de zici ca eram vechi pretieni, ne-am pupat etc! Dar in general nimeni nu te baga in seama, doar cei care au un gand necurat!

Cam atat despre experienta aceasta. Deabia astept sa ma intorc in Spania, am o lista de locuri pe care vreau sa le vad. Daca ma intrebati de Barcelona va raspund sincer ca nu e locul in care imi doresc sa revin, poate m-as duce cu familia, cu fiul meu care ar avea destule de vazut si de facut acolo, dar eu, pentru mine, as alege altceva!

 Citeste aici mai multe articole despre-->  BARCELONA

Propuneti mai departe: Dati si voi un Like si un share/Mersi Click Here!

 Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)


20 de comentarii:

  1. Cam greu cu hotii si cu singuratatea, totul este sa stii sa depasesti acele momente grele!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu m-am simtit ca intr-un carusel cititnd postarea ta!
    Nu stiu daca as fi avut curajul sa ma duc singura. Am fost in Barcelona acum 4 ani cu prietenul meu si mi-a placut, a fost amuzant linistitor....
    Dar singura, o, nu!!
    Ce sa zic, curajoasa ai fost sau macar....ai avut noroc cu matahala aia.....ca n-a fugit mai repede :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim1:02 p.m.

    Apropo de patania ta...si eu am fost acostata de doua ori - in Paris. Numai ca eu totusi...ma bazam pe ceva.....tehnici de autoaparare si m-am oprit si mi-am infruntat "dusmanul" desi stiam putina franceza
    Insa i-am spus in engleza ceva ce toata lumea ar inteleg si apoi mi-am vazut de drum.....eram aproape de hotel si mai erau oameni in jur.....

    RăspundețiȘtergere
  4. mi s-a zbarlit parul pe mine de frica...clar cum spui, sunt orase pe care e mai destept sa nu le vizitezi singura, nici macar daca te deghizezi in barbat!

    RăspundețiȘtergere
  5. adevarul este ca în nicio metropola din lumea asta nu esti sigur daca umblii singur/ sau chair în doi, noaptea pe strazi! femeie sau barbat, sunt toti expusi aceluias pericol! Alicee draga, chiar asa ceva nu am trait! De câte ori am fost plecata singura sau doar cu fetele, nu am fost pe strazi mai târziu de ora 22! o singura data mi s-a întâmplat în Paris, sa apuc doar ultimul metrou, care nu mai circula decât pana în centrul orasului. Eram doar cu fetele mele (aveau 16-17 ani), trei "pitipoance" blonde, suple, înalte, îmbracate flu-flu - ca era iulie... M-am gândit ca nu e mult de mers pâna la hotel, asa ca am pornit-o pe jos. red ca era 23:30 si înca era multa lume pe strazi (nici nu am locuit undeva retras, pe strazi laturalnice). Dar ce frica mi-a fost... nu pot exprima! Cel mai înfricosatori erau ochii barbatilor de culoare, care parca ne sorbeau din priviri! Fetelor mele le-am dat comanda: mergem cu pas mare, nu bagam nimic de seama, înainte! Si când am ajuns la hotel, am multumit lui Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere
  6. Citind cele scrise aici, mă conving încă o dată că excursia făcută în grup organizat, are certe avantaje.
    Nu exclud excursia pe cont propriu dar, pînă acum, în afara ţării nu am fost decît cu grupul.
    Şi important mi se pare să călătoreşti cu o agenţie care are o carte de vizită onorabilă; chiar dacă pare mai scump, nu e. Părerea mea!

    RăspundețiȘtergere
  7. Marycix ai dreptate, eu pana la urma am mers mai departe in Lisabona, si asta fost! am povestit ca sa se stie ca se poate intampla oricui!

    Hapi pericolele sunt peste tot! M-am dus singura si am sa mai merg singura fiindca imi place si fiindca in viata nu vei avea mereu pe cineva langa tine, si nu poti sa depinzi tot timpul de cineva! Matahala nu cred ca mi-ar fi facut efectiv ceva fiindca eram printre blocuri locuite si incepeam sa urlu inca din timp ce fugeam daca simteam ca pericolul e prea mare :)
    Eu chiar daca la karate nu am fost numai 1 luna la kg mele am destula forta pe care sa o canalizez asupra idiotului!

    RăspundețiȘtergere
  8. Aa idee e ca eu am auzit de hoti, dar nu si de alte specimene si nu am auzit de ceva mai rau decat despre Paris si Roma pe care le-am vizitat si au fost ok. :((((

    Carmen idee e ca eu arat destul de matur, sunt mare, departe de imaginea de pitipoanca.
    In Barcelona la 22 seara incepe lumea sa mearga in cluburi, Barcelona e oras de noapte, e plin pe strazi, iar aici unde stateam eu era plin de lume, a fost o intamplare ca in seara (ora 20 dar intuneric afara fiindca era februarie) nu era nimeni pe vreo 5, 6 strazi dar cum am ajuns deja la Hostel era plin de lume afara.
    Si cea de-a doua patenia a fost seara, pe lumina, pe la 6-7! Nici mie nu mi s-a mai intamplat niciodata asa ceva, si deaia am fost asa socata de BARCELONA!

    RăspundețiȘtergere
  9. Tibi eu nu vad nici un farmec in excursia cu grupul, apropo de asta voi scrie si un articol (ca tot mi-ai dat idei)! Nu imi plac agentiile de turism si eu sper sa nu ajung sa trebuiasca sa merg astfel in vacante (doar daca cineva ma plateste pentru asta)!
    Ce am trait eu a fost o lectie de viata, din care am invatat ceva, si gata! Dupa Barcelona am plecat in Lisabona, apoi peste 3 luni in Paris 10 zile singura! niciodata nu mi s-a mai intamplat nimic.
    In plus si la noi in Ro daca e sa ti se intample, se poate intampla, asta nu inseamana sa nu mai iesim din casa!
    E bine sa fim mai precauti si mai atenti in jurul nostru, si sa mergem inainte cu curaj!

    RăspundețiȘtergere
  10. La fel ca si un postator de mai sus, inclin sa cred ca cele care mi se potrivesc cel mai bine sunt excursiile organizate. Am mers zilnic cu metroul la Bruxelles, timp de o saptamana, insotita de o prietena, daca m-ar fi lasat singura o clipa, as fi intrat in panica si sigur m-as fi ratacit in final. Teribila patania cu matahala care te-a urmarit prin Barcelona. Am simtit fiori reci pe sira spinarii doar citind...nici nu vreau sa-mi imaginez ca as putea trece prin asa ceva intr-o mare metropola a lumii.
    Pot spune ca ai trait o adevarata experienta barceloneza. Cat ne-am plimbat pe Rambla, avertizata de ghid, m-am uitat si eu dupa eventualii hoti, pot spune ca nu am vazut nicio figura suspecta. Decat sa mergi undeva terorizat de ideea ca vei fi jefuit, mai bine renunti...

    RăspundețiȘtergere
  11. Alice, abia acum am vazut commentul tau pentru Tibi, primeaza confortul si mai ales siguranta ta ca turist, ca om, nu vad niciun farmec in stresul la care esti supus ca si calator independent. Chiar nu ma gandeam ca poate fi atat de periculos singur prin Barcelona... Noroc cu articolul tau.

    RăspundețiȘtergere
  12. Nice eu nu m-am dus constienta de toate astea in Barcelona ( cu toate ca m-am documentat foarte mult, lumea zicea de hoti, intradevar, dar la fel zic si de Roma, Paris, Bucuresti), aia nu inseamana sa nu mai mergem nici unde fiindca sunt hoti, nu?

    ''nu vad niciun farmec in stresul la care esti supus ca si calator independent'' stresul acesta a fost acolo, dar in Lisabona si alte orase din Portugalia, in Paris si alte orase din Franta, pe Riviera Italiana si alte orase din Italia a fost perfect. Toate astea sa le sterg cu buretele fiindca in Barcelona a fost altfel, a fost mai rau? In afara de Barcelona ( si acolo doar cand plecam si ma intorceam la hostel) nu am avut niciodata nici un stres fiindca pentru mine sa calatoresc singura e o placere! Sunt propriul meu stapan si ma bazez pe mine!
    In plus sunt sunt sigura ca au fost mii de fete in Barcelona care nu au patit nimic, au fost mii de turisti care au plecat din oras fara sa li se fure nimic, ca altfel ar avea Barcelona o reputatie mult mai proasta!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. deci asta cu hotii si idiotii ma inspaimanta...am fost la barcelona , nu singura , a fost ok. te pup

    RăspundețiȘtergere
  14. Esti curajoasa, clar!
    Si eu vorbesc spaniola dar nu m-as duce singura in Barcelona..... M-as duce ....cel mult la Felix :D

    RăspundețiȘtergere
  15. Pentru mine una care am fost cu sotul la Barcelona suna de-a dreptul SF ce povestesti tu, n-am avut nicio secunda impresia ca nu as fi in siguranta, n-am observat nici hoti, nici traficanti de droguri ori alte asemenea specimene. Cred insa ca mai pe oriunde poti avea suprize neplacute daca esti singur :-(

    RăspundețiȘtergere
  16. N-am fost niciodata singura in strainatate. De fapt nici macar intr-un alt oras. Cred ca mi-ar fi cam frica si nu stiu cat de bine m-as simti singura, mai ales in vacanta. Daca ar fi o delegatie, as mai zice, dar vacanta as vrea neaparat sa o petrec cu iubitul, sau daca el nu poate, cu prietenii sau parintii. Iar daca nimeni nu poate, cred ca as renunta sa mai merg, ceea ce nu e neaparat ok...dar nu stiu, singura n-as merge. Sunt prea fricoasa. :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Modnitza daca nu mergeam singura cred ca si eu ziceam ca e ok!

    Hapi cine stie poate in timp iti dezvolti curajul si pleci si mai departe

    Ioana asa e, peste tot poti sa ai surprize :(((

    Mihaela asa ziceam si eu pana anul trecut cand s-a intamplat sa ajung singura in Italia, m-am simtit bine si am plecat din nou, si deabia astept urmatoarea vacanta! :)

    RăspundețiȘtergere
  18. asa-mi pare de ciudat ce citesc aici la tine..si culmea ai si scris anul trecut de ziua mea...
    si eu am fost singura in Barcelona, la sfarsitul lui septembrie anul trecut, si nu mi-am facut nici o tema, nu vroiam sa stiu nimic, oricum stiam destule din poze si povestirile prietenilor.
    Eu m-am indragostit de orasul acela, vreau sa ma mut acolo si fac tot ce e posibil ca anul asta sa ajung sa fac mutarea.
    intr-adevar n-am locuit in Barcelona, ci in afara ei, in Cerdanyola la o prietena. Dar am umblat tot singura peste tot si la orice ora si n-am avut deloc sentimentul de frica, nici hoti n-am vazut si am stat destul si pe Rambla...

    Sunt ciudat de diferite experientele noastre. Eu m-as intoarce chiar maine acolo.
    N-am vazut nici macar atatia romani ori rromi cersetori ca in Paris de exemplu, sau atatia oameni nebuni cum am gasit in State...

    Am scris si eu despre experienta mea si despre ce am mai aflat despre spanioli si au multe ciudatenii, cum ar fi orele de siesta, care se simt mai bine in afara Barcelonei, sau despre tati care cresc copiii, sau despre tineri care nu parasesc usor casa parintilor

    ah...si plaja. intr-adevar eu pt asta m-as muta acolo, ai si nebunia orasului si linistea plajei acolo.

    oricum, am stat sa studiez fiecare articol si am aflat multe informatii in plus de la tine despre ce am vazut si eu.

    la cat mai multe calatorii!

    RăspundețiȘtergere
  19. Gloria eu am avut o experienta neplacuta; probabil. Desi ca sunt hoti e o treaba cunoscuta, nu sunt singura care zice asta. Depinde poate si perioada. Oricum sper sa iti indeplinesti visul! Si sa calatoresti cat mai mult!

    RăspundețiȘtergere