Aventura Ryan Air

Cum va spuneam din Pisa in Marrakech (Maroc) am zburat cu Ryan air. Pentru prima oara. Va intrebati cum a fost? La ce trebuie sa te astepti de la cea mai ieftina companie aeriana din Europa

1. O coada infernala cu zeci de oameni, sute de bagaje si agitatie la biroul check in din aeroport. Cred ca tot avionul avea bagaje la cala. Limita e la 20 kg/bagaj. Eu am avut 23 si tipul a zambit frumos. Putin mai frumos decat la un domn din fata mea ce avea 27 de kg. Nu punea pe nimeni sa plateasca in plus.


2. Ne-au bagaj in avion cu 15 minute inainte de ora decolarii. Stiti cand a pornit avionul? Dupa o ora! Adica 40 de minute intarziere. De ce? Fiindca oamenii vroiau sa stea langa sot/sotie/amanta/familie/in grup! Asa ca se tot mutau de pe un scaun pe altul desi pilotul ii ruga insistent sa se aseze. 

3. Apoi gasitul locului pentru bagajele de mana! La check in trec doar cei cu un bagaj de mana cu dimensiuni stas cerute de ei! Ceilalti le baga la cala! De cantarit nu le cantareste nimeni (numai bine ca va ziceam ca unul e de 12 kg) :)). Problema cu bagajele e ca cei cu copii aduc si bagaje de mana pt ei. Adica cei cu 3-4 copii au cate 6-7 bagaje! Asa ca stuardezii au bagat tot ce nu a mai incaput in incaperile de sus, jos sub scaune! Toate aranjarile oamenilor si a bagajelor a durat 40 de minute! Si avionul era plinnn, nici un loc liber!

Pana am ajuns in aer am avut senzatia ca avionul e extra incarcat! Mai mult decat limita normala! Dar avionul s-a ridicat in 2 minute!! eu niciodata nu am mai zburat cu un avion care sa ajunga mult deasupra plafonului de nori atat de repede! Zici ca era un fulg!

3. In avioanele Ryan air e ca la Piata
Prima data ti se prezinta un pliant cu sendviciuri! Stuardezul pe post de chelner noteaza pe o hartie D 48 panini cu branza! D 48 e locul clientului :))) apoi se plimba cu caruciorul si serveste toti clientii o data urmarind atent lista de notite :)) sa nu ii incurce cumva! 
Apoi o tanti se baga la microfon si ne explica ca nu putem fuma in avion! Doar tigarile lor speciale! Probabil electronice (nu stiu exact fiindca am atipit in acest punct) m-am trezit cand d-na se plimba cu 2 pachete de tigari in mana! Costa 10 euro, nu stiu daca tigara sau pachetul :))
Totusi marocanii mei mai putin educati din fire fumeaza! Pilotul anunta ca daca nu vor stinge tigarile acum ii va da pe mana politiei in Maroc! Se supun ....
Cand toata agitatia se sfarseste vine runda a treia de cumparaturi. De data asta sucuri, cafele si ceai. Aici fac o greseala imensa. Cer 2 sucuri, si ma mir cand imi cere doar 1.5 euro/bucata! Bineneteles inteleg in secunda 2 cand primesc o mostra de cola! Avea 150 ml! Stiti pet-urile de energizante? lungi si inguste? ei bine jumatate din ala! Adica fix 2 inghitituri! :(((( Eu pana acum nici nu stiam ca exista Cola la 150 ml! cred ca Coca-cola le-a facut special pt Ryan Air!
Putina liniste va rugam, va prezentam castigurile la loto! Si ziceti voi ca nu e ca la piata! Din nou tanti ia microfonul si ne prezinta oferta! Totusi lozuri?! Chiar si pt o companie aeriana low cost asta e prea de tot!
Apoi vine caruciorul cu parfumuri si cosmetice, binenteles nimeni nu cumpara si totul se sfarseste intr-o nota culturala! Ce ziceti de carti, reviste si ziare? Instantaneu mi-am amintit de oamenii aceea sarmani ce vand pe strada printre masini!Sincer mi-a fost mila de saracii stuadezi!

Dupa care lumea s-a linistit si s-a pus pe citit, dormit, mancat si alte activitati contra plictiselii! Totusi daca ma gandesc la zborul in sine, decolare/aterizare si cele 3 ore de zbor au fost placute, pilotul a evitat pe cat a putut curentii de aer puternici ce ne zguduiau putin din cand in cand! Dar pt conditiile meteo (adica vant puternic) 'ne-a condus' bine! Am fost multumita si voi mai zbura cu Ryan Air! Mai ales gandidndu-ma ca am dat 70 euro pe acest drum :)


Vezi articolele esentiale pentru calatori aici -> 100 Informatii utile


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!


32 de comentarii:

  1. Sala pt. Plecari de la Aeroportul din Pisa e cea mai aglomerata din cate am vazut pana acum. Am venit si eu de doua ori din Pisa spre casa si am vazut ce nebunie e, sala e prea mica pt. traficul de acolo. Insa eu n-a trebuit sa stau la coada, nu am avut de predat bagaj de cala.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ryanair e compania mea fovorita! Am zburat de 5 ori cu ei si am platit, in ordine: 25 euro, 0.01 euro, 0.01 euro, 2 euro, 5 euro. N-au intarziat niciodata. Ei se lauda ca ar avea cam cele mai putine intarzieri. Avioane noi, totul ok.
    Eu nu am observat nicio diferenta notabila intre Ryanair si Lufthansa(care sa ma deranjeze pe mine). Sa tot zbori cu Ryanair!

    RăspundețiȘtergere
  3. bine ai aparut :))) de fapt de asta am intrat...putin...sa vad daca ai aparut ! ha , auzi...parfumuri , lozuri...chiar prima data aud...dar daca asa o fi chestiunea...nu ? bine ca a fost un zbor fara peripetii !un weekend frumos !

    RăspundețiȘtergere
  4. Cat dai, atata face. La mine a intarziat grav de ambele dati iar atmosfera de mahala e un pic prea mult. Blue Air si Wizz sunt mici copii pe langa Ryan la capitolul asta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte tare, chiar m-ai facut curioasa, acum imi doresc sa am ocazia sa calatoresc cu aceasta companie. Sa-ti explic si de ce: dupa cum stii am oroare de zborul cu avionul, tot circul pe care l-ai descris tu nu ai constitui decat motive de a-mi distrage atentia, de a mai uita de emotii si teama. Tin minte ca utima data am zburat cu Taromul si singurul moment de relaxare a fost cel in care am servit masa. In plus, da bine sa vad fetele calme si zambitoare ale insotitorilor de bord, ma detensioneaza cat de cat. :P
    70 de euro pentru toti trei?

    RăspundețiȘtergere
  6. *nu ar constitui decat un motiv
    *ultima data

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu e prea mare diferenta fata de o cursa low cost de r(r)omani spre Italia !!!
    PS Ai un ping la ART Club !

    RăspundețiȘtergere
  8. Ioana ai dreptate, e foarte mic aeroportul pt cate curse low-cost sunt in fiecare zi:(((

    George nu stiam ca iti place asa de mult de ei! Ai avut noroc cu preturile acelea extra mici de la inceput :)))
    Dar si acum mai putin prinde un 10 euro daca te uiti din timp

    Coco ms :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Andrei ai dreptate cu atmosfera de mahala :(. Pun preturi mici si apoi incearca sa scoata bani de la tine in avion! oricum ar fi :(

    Nice mie imi plac stuardezele calme si linistite. Cat despre agitatia din avion, e drept ca iti atrage atentia dar mie nu mi-a placut

    Zina e ceva diferenta

    RăspundețiȘtergere
  10. Toate companiile low-cost fac cam aceleasi lucruri. Dupa ce decoleaza incep sa treaca cu carutul cu gustari, apoi, la scut timp, trec cu brelocuri, cosmetice, jucarii. Pe la mijolcul cursei mai trec o data cu carutul, apoi trec cu lozurile! Nu te obliga nimeni sa cumperi ceva. Poti avea gustari cu tine. In ce priveste lozurile, un tip langa mine a cumparat 4 , tot sperand sa ii pice si lui niste bani din cer!. Prostia se plateste!

    Insa inafara de asta, faza cu fumatul m-a oripilat! Nu am vazut niciodata pe cineva macar sa incerce!

    Una peste alta, daca avioanele prezinta siguranta si pilotul stie sa piloteze (aterizeze, decoleze lin), si spatiile dintre scaune sunt ok, toaletele sunt curate, pt mine este OK!

    La Wizz am observat ca stewardezele verificau toaletele dupa fiecare persoana care iesea, asa ca din partea mea 10+

    RăspundețiȘtergere
  11. Faza cu lozurile si revistele nu am mai vazut-o pana acum :)
    La Ryan air nu verifica nimeni toaleta sunt prea ocupati :)))

    RăspundețiȘtergere
  12. Am fost si eu cu Blue Air, deci tot companie low cost, si desi in aeroport era naspa, aglomerat, iar in avion persoane care erau baute si faceau galagie, nu vindeau lozuri sau alte produse. :) Parca ne-au vandut sandvisuri (f scumpe bineinteles).
    Dar pretul ptr Ryan Air e f bun...eu la Blue Air am dat vreo 200 euro pe un bilet de avion Bucuresti - Creta, deci f mult.

    RăspundețiȘtergere
  13. Cosmin1:57 p.m.

    Votez cu George.
    Am zburat de 8 ori cu RyanAir, inclusiv spre Maroc pe ruta Madrid-Marrakech si retur din Fez-Madrid. Pe langa faptul ca am platit 22 euro pt biletul dus-intors atmosfera din avion a fost foarte calma si linistita.

    Cred ca trebuie sa ne setam o lista de prioritati, nu putem sa platim pe un bilet de avion mai putin decat pe un bilet de bus si apoi sa ne miram ca de ce nu am aterizat pe cel mai apropiat aeroport de oras, sa asteptam sa primim bilete cu locuri, sa nu ni se vanda nimic in avion sau sa avem dreptul sa caram dupa noi bagaje de zeci de kg.
    Trebuie facut un compromis. Dpdv economic nu poti sa ai o companie rentabila fara toate aceste mici "inconveniente".

    Eu am prins o cursa Roma-Cluj cu WizzAir inainte de Pasti si pot sa spun cu mana pe inima ca a fost la fel de rau, pasagerii se ridicau constant, faceau schimb de locuri, se ridicau in timpul decolarii sa mai indese ceva in bagaj, o tanti a fugit cu copilul la baie sa il schimbe, o tanti tipa de mama focului ca cineva a pus o poseta peste ouale ei de ciocolata "Made in Italy" pe care le cara acasa pt toata familia, vre-o 5 oua mari de tot. Cred ca atmosfera din avion tine extrem de mult de tara spre care zbori sau din care zbori.

    Experienta low cost e total diferita in Anglia, Germania sau tarile nordice fata de Maroc si Romania. Cred ca e diferenta de cultura si civilizatie dintre cetateni.

    Ce poti sa astepti de la o tanti de 60 de ani care pe aeroportul din Cluj, zbura pt prima data cu avionul, se certa cu angajatii de la scannere pt ca tanti AVEA O GAINA VIE IN BAGAJUL DE MANA si vroia sa o duca la copii in Italia sa manance si ei o supa de pui "ca la mama acasa". Ea o tinea pe a ei ca de ce nu e voie din moment ce e bagajul ei si gaina e legata la picioare, aripi si cioc.

    Ca si comparatie pe low costul EasyJet din Aberdeen spre Londra am stat langa un prof univ la Cambridge care mi-a explicat foarte frumos ca resursele sale prefera sa le foloseasca chibzuit in mare parte a timpului insa "atunci cand vine vorba de ajutat copii din tarile sarace doresc sa ma rasfat". Avea 72 de ani, facuse parte din Peace Corps in America de Sud si era profesor de Economie Ambientala la Cambridge si consultant pe probleme de Green Economy al Parlamentului Scotiei.
    2 zboruri low cost, doua persoane diametral opuse, 2 experinte inedite.

    PS cu d-nul prof si acum corespondez in timp ce tanti cu gaina cred ca a ramas in Italia sa creasca nepotii si din cauza aceasta nu imi raspunde la scrisori.

    RăspundețiȘtergere
  14. Mihaela sandviciuri ti se vand pe toate low-cost-urile :)
    Blue air nu e chiar o campanie low-cost pt mine. Sincer. NICI nu am zburat niciodata cu ei

    RăspundețiȘtergere
  15. Cosmin ai dreptate ca tine de cultura si educatie. Pe zborurile din Maroc in general e asa. Dar partea cu stuadezii pe post de chelneri ( meniu + notite) si vanzatori de lozuri carti si reviste nu am intalnit-o numai in Ryan Air. Cu toate ca am mai zburat si cu alte low-costuri unde stuardezii se purtau profesional. Chiar si cu astfel de oameni :)

    Cat despre oameni faini cunoscuti in avioanele low-cost am si eu o experienta asa pe un zbor Barcelona - Cluj, un domn director la o firma de automobile nu a mai gasit bilet de avion si si-a cumparat la low-cost. Am discutat vrute si nevrute 3 ore. Un om modest si foarte la locul lui cu multe experiente de impartasit, mai ales turistice din prin toata lumea.

    RăspundețiȘtergere
  16. @George2210
    Catre ce destinatie ai zburat cu doar 0.01 euro? Si ce oferta ai prins te a costat asa putin?

    RăspundețiȘtergere
  17. Iti raspund eu cu Ryan air cred ca spre Tanger (Maroc). Fiindca la inceput puneau preuti din astea sub 1 euro! le-am vazut si eu dar prea tarziu, aveam deja alte planuri:(((

    RăspundețiȘtergere
  18. Anonim5:08 p.m.

    eu aventuri similare am avut la Blue Air.
    Cu Wizz a fost mult mai linistit/calm/lucruri clare.

    RăspundețiȘtergere
  19. Tocmai cand eram hotarata sa cumpar anul asta bilet de la Ryanair,citesc aci (multumesc de informatie) ca bagajul de cala e de 20 kg.Este extrem de putin pentru mine.Eu vreau sa plec pentru 2 luni,20 kg nu-mi ajung!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Valentina poti sa "cumperi" mai multe bagaje si sa intrebi prin call center daca poti merge doar cu unul mare dar sa aiba 40 kg!

      Ștergere
    2. Atentie! Sa nu faci greseala asta de a-ti cumpara mai multe bagaje de cala! Am facut-o eu: mi-am luat 3 bagaje de cala (maximum) pe vremea cand era limita de 15 kg/bagaj cala si aveam impresia ca o sa pot avea 45 kg in total. Inainte cu 2-3 zile am citit totusi termenii si conditiile si am aflat ca indiferent de numarul de bagaje de cala, GREUTATEA lor CUMULATA sa nu depaseasca max. admis (15 kg).

      Ștergere
    3. Multumim de clarificare!

      Ștergere
  20. Pasagerii suna a Domnul Goe:)))
    Hehe... interesanta strategie are RyanAIR . Si eu ma gandesc sa incerc sa iau din Dublin.

    RăspundețiȘtergere
  21. Anonim4:13 p.m.

    Salut!
    Eu n-am zburat niciodata cu RyanAir, dar stiu ca aceasta companie este preferata tuturor cand vine vorba de low cost.
    M-am uitat putin pe site la oferte si am observat ca poti gasi preturi bune spre destinatii indepartate (cum ar fi tarile nordice), dar cu escala. De exemplu... Bucuresti - Charleroi (Belgia) si apoi Charleroi - Rygge (Norvegia) + intors inapoi pe acelasi traseu=105 euro, FARA TAXE! Dau continua pana imi cer nume, prenume si optiunea aleasa pentru a plati, dar pretul ramane acelasi din cate vad. Asadar.... cat sunt taxele? Unde pot sa le vad?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti sa bagi toate datele, si daca nu se modifica nimic inseamna ca acela e pretul final! Daca alegi cu cardul la suma asta se mai adauga ceva, sa zicem 10 euro catre banca (probabil e afisat), cand alegi optiunea.

      Ștergere
  22. Daca ajungi pana la faza finala, in care scrii si nume si tot si pretul final ramane 39 euro inseamna ca ala e cu tot cu taxe, daca inainte sa platesti se schimba inseamna ca le-au adaugat...
    In general taxele optionale se refera la prioritate la imbarcare, loc special in avion, transfer de la aeroport etccc ce le poti include in plata biletului .... dar nu sunt obligatorii

    RăspundețiȘtergere
  23. Sunt buni. Piloti tinerei dar cu experienta au evitat turbulentele au decolat si aterizat exemplar.Fara figuri daca bagajul de mina era mai mare sau mai greu sau daca cel de cala depasea kilogramele platite. Am zburta pe ruta Budapesta- Madrid 3 pre si jumatate si nu m-a deranjat deloc faptul ca ofertau una alta fara sa agaseze pe nimeni

    RăspundețiȘtergere
  24. Frumos! Va asteptam si pe contul FB de istorii de calatorie VACANTIERUL.

    RăspundețiȘtergere
  25. Anonim4:20 p.m.

    Maine calatoresc prima data cu Ryanair. Imi puteti spune, va rog, ce greutate este admisa la bagajul de mana la achizitionarea biletului standard( cel mai ieftin)?

    RăspundețiȘtergere
  26. Anonim4:24 p.m.

    SAL
    vi se pare normal ca in Romania (zbor intern)sa nu iti poti cumpara nimic daca nu ai card sau euro cash?

    RăspundețiȘtergere
  27. Buna! Scrie pe site ul Ryanair ca toti pasagerii trebuie sa aiba pasapoarte valabile! Adica nu pot sa calatoresc la Roma cu buletinul ? Multumesc anticipat !

    RăspundețiȘtergere