8 Impresii si atractii turistice de vazut in Portland, UK

Salutari din Portland, de pe o insula, aproape pustie. Nu cred ca a fost cea mai înțeleaptă decizie sa ajungi în capătul lumii (în Sudul Angliei) în primele zile din ianuarie, dar circumstanțele m-au adus aici. E un vant de îmi țiuie urechile și-mi flutura tot semnalul Wi-Fi, dar încerc sa rămân conectata. 

Primele patru ore din aceasta aventura le-am petrecut la Londra, în Victoria Couch Station. Din clipa în care am pășit în Londra și pana ce m-am urcat în autocarul Național Express spre Weymouth cu destinația Portland, am trecut printr-un vârtej de senzații pe care doar cineva care a locuit mult timp într-un loc și se întoarce după mulți ani le recunoaște. O nostalgie dulce pentru tot ce am trăit în Londra acum 5 ani, combinata cu o avalansa de amintiri. Spre fericirea mea Londra pare la fel de frumoasa, cum am lăsat-o. N-am avut timp sa retrăiesc prea multe, fiindca înghesuiala din autogara mi-a tăiat tot filmul. N-am înțeles niciodată imbulzeala și lupta pentru primele locuri în autocar. Nici n-am inteles de ce autocarul costa 30 de lire, iar trenul 80 de lire. WOW, asta da diferenta! În final toți vom ajunge în Weymouth la același ora!!!! Mai exact am ajuns la 8 pm. Era deja intuneric asa ca n-am putut vedea marea, dar am simțit briza de îndată ce autocarul a oprit lângă plaja. Am trecut drumul și am luat un autobuz local spre Portland. Biletul e destul de scumput, 3.5 lire, dar nu ma plâng, din contra, ma bucur ca circula și la ora asta, duminica seara, in mijlocul iernii.

Portland-Uk-Anglia-am-fost-acolo-de-vazut
Vacanta in Portland am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:* Biletul de avion pe ruta Cluj-Londra il gasiti deseori l-a oferta, la pretul de 50 de euro, luat de aici  >>>Bilet de avion ieftin Londra . Cazarea in Portland este destul de rezonabila. Eu am stat la Hotel The Aqua, la 10 minute de mers de plaja. Au mic dejun generos. Alte trei hotel-uri bune in Portland sunt: Crabbers' Wharf HotelHeights Hotel si Thirtyfive B&B
Cauti o varianta de cazare mai ieftina? Inchiriaza o camera sau un apartament la localnici, prin AirBNB. Iti ofer un voucher de 100 ron pe care il poti folosi la cazare oriunde in lume, la prima ta rezervare, daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> VOUCHER 100 RON AICI.
5 Impresii și experiente pe care le-am avut în Portland, UK

1. Portland este un paradis pentru fanii sporturilor nautice și nu numai 


Știți ce m-a surprins cel mai mult cand am ajuns în Portland? Sa vad ca nu este o destinație doar de vara, lumea nu vine doar pentru plaja și mare ci mai ales pentru sport-urile nautice ce se practica și iarna. Vantul fiabil este favorabil pentru kite-surfing și sailing. Așadar când eu ma plângeam ca vântul e prea puternic, alții se bucurau de el. Chesil Beach și Portland Harbor sunt folosite în mod regulat pentru pescuit, scufundări, snorkeling, canotaj și înot. Stâncile și carierele de calcar sunt folosite pentru alpinism, iar pentru fanii drumețiilor s-a deschis traseul de coasta, ce înconjoară Portland și are 21.3 km. Apropo de drumeții, m-am întâlnit pe plaja cu un bătrânel ce se vedea ca e un veteran in ale călătoriilor. Mi-a zis ca a venit în Portland ca să se antreneze pentru Camino (un alt traseu extrem de bine cunoscut, în special printre pelerini, din Spania, pe care visez și eu sa îl fac într-o zi). 

Plaja-din-Portland-Uk-Anglia

2. În Portland sunt câteva obiective turistice cu care îți poți ocupa o zi întreaga 


Dacă ma cunoașteți știți deja ca eu n-am venit în Portland sa fac sporturi nautice, ci pentru turism. 
Asa ca primul lucru ce l-am făcut a fost sa întru la biroul de turism, ce se află lângă Marina. Doamna ce lucrează acolo nu a fost tare prietenoasa, mi-a spus ca majoritatea obiectivelor turistice sunt închise iarna și cu asta a plecat din birou. M-am servit singura cu o harta ca să știu ce pot vizita. Mai jos va scriu toate obiectivele turistice, ce te pot tine ocupat o zi intreaga (in special vara):

* Farul din Portland (e vechi de 300 de ani, deschis tot timpul anului, dar autobuzul nu circula pana la el doar vara)
* Muzeul de istorie Castletown D-Day Centre (deschis tot timpul anului)
* Fancy's Farm ( ferma cu animale interesant in special pentru copii, deschis tot timpul anului, intrare gratuita)
*Muzeul Insulei Portland (deschis zilnic, dar autobuzul nu merge pana la el doar vara, 3.5 lire /persoana, 1 lira copii)
*Castelul din Portland (deschis in 1540, inchis iarna, biletul costa 6.3 lire adult/ 3.8 lire copil)
*Biserica Saint George (din secolul XVIII, e foarte frumoasa, recomand)
*The Grove Prison Museum (este un muzeu de istorie a inchisorii, inchis iarna)

portland-Anglia-far-Uk


3. Plaja din Portland e cu pietricele 


Văzând ca nu prea am ce face, autobuzul nu merge pana la far (faimosul lighthouse) asa ca m-am dus la plaja. Am urcat sus, pe aleea de pe marginea coastei și m-am bucurat de peisaj la apus. Fără exagerare, plaja din Portland e probabil cea mai frumoasa și cea mai curata plaja cu pietricele pe care am văzut-o. Am impresia ca e artificiala, la cât e de perfecta. Am scos o cutie cu fructe de rucsac și am lăsat toată aceasta priveliște să-mi între în suflet în timp ce le-am mâncat. După care am băut un ceai ca să ma încălzesc, la unica terasa de pe faleza. Vantul e îngrozitor aici, dar peisajul merita.

Plaja-din-Portland-Uk-Anglia

Plaja-din-Portland-Uk-Anglia

Plaja-din-Portland-Uk-Anglia

am-fost-acolo-plaja-Portland-Uk


4. Un alt loc de panorama suberb e la Hotel The Heights  


Ca sa ajung aici, am luat un autobuz de langa plaja (statia Victoria) si am coborat in fata hotelului. Este o zona terasata, cu bancute si mese, o statuie cu simbolul Olimpic (fiindca Portland a fost gazda Olimpiadei din 2012, la sporturile nautice) si o priveliste de milioane, asupra orasului si a plajei. In zilele insorite, se poate vedea pana in Weymouth. Cu adevarat ceva special, doar ca vantul, e de-a dreptul teribil aici, cred ca si vara e bine sa ai geaca la tine. 


Hightes-Hotel-Portland-view


Aliceee-Portland-Uk

5. Un parc de scultpura naturala, in aer liber  


Peste drum de Hotelul The Hights, este O carieră de piatră abandonată, transformată acum într-o rezervație naturală și parc de sculptură în piatră. Fiecare roca descrie ceva caracteristic insulei Portland. Sincer pe mine nu m-a prea impresionat, am vazut ceva de genul mult mai interesant in Cipru (Ayia Napa). Singurul display ce mi-a placut a fost cel asemanator cu "Stonhange", doar ca in miniatura.

Parc-de-sculptura-Portland

6. O plimbare prin Portland 


Thomas Hardy a descris Portland ca fiind "Peninsula sculptată de timp, dintr-o singură piatră”. Are dreptate, toată casele sunt din piatra și arata de sute de ani. Unele străzi sunt cu case colorate în nuanțe pastel ce mi-au dat senzația de stațiune de vacanta, în timp ce altele sunt aliniate, în stil victorian, cu o mica gradina în fata. 

Plaja-din-Portland-Uk-Anglia

Portland-graffiti

strazi-in-Portland

gradina-Portland-Anglia

Plăcuțele cu numerele caselor au deseori pictate pe ele detalii marine și floricele.

Portland-Anglia


Centrul orașului e mic, practic o străduță pe care sunt câteva magazine “charity shops” cu articole second hand. Am făcut turul lor și am descoperit ca vând creme noi, de diferite mărci, la sub 1 lira. Mi-am luat evident cateva. Prognoza meteo nu se arata prea îmbucurătoare în zilele viitoare, asa ca am profitat de ocazie și mi-am luat o umbrela mare și rezistenta, dintr-un magazin ce strânge fonduri ca sa salveze Tigri Bengalezi din India.

Portland-centrul-Istoric-Uk-Anglia-de-vazut-atractiit-turistice


Dupa-mesele le-am petrecut deseori într-un charity shop ce are amenajat un colt pentru “ceaiul de la ora 5”. Mi s-a părut drăguț, asa ca ma duceam des acolo, ca să beau o cana de ceai verde cu iasomie. Vânzătoarea era surprinsa mereu ca nu doresc clasicul ceai negru, englezesc. 

Portland-tea-time-Anglia

Când ma întorceam la Hotel, ma bucuram de fiecare data de geamurile mari, prin care puteam vedea apusul. Priveam îndelung marea de la fereastra. Am aflat după câteva zile ca clădirea din mijlocul apei, pe care pare sa fie câteva statui, este o fosta închisoare. Gândul ma înfioară. 

Apus-Portland-Anglia-Uk

7. Nu puteam sa ajung în Portland și sa nu experimentez cultura Pub-urilor 


In Portland sunt 5 pub-uri renumite: Belvedere Inn , Finns, Globe Inn, The boot Inn, George Inn, asa ca am avut din ce alege. Fiecare Pub serveste zeci de sortimente de bere, ce l-am primit listat intr-un meniu frumos si explicativ. Dintre toate am ales ceva nou pentru mine si anume bere cu miere. N-aș putea sa o includ în lista favoritelor mele, deși le prefer pe cele cu aroma. Pub-ul era plin cu tineri,veniți de pe o nava marina, ce a ancorat în port pentru câteva zile. M-am împrietenit cu câțiva și din toată conversația am rămas cu motto-ul insulei “KEEP PORTLAND WEIRD”. Am auzit expresia asta de 100 de ori într-o singura seara, in 2 pub-uri diferite! Englezii sunt fantastici, cand vine vorba de distractie, iar atmosfera in pub-uri e galagioasa si plina de viata. Sa iti faci prieteni pare cel mai usor si normal lucru.

Pub-Anglia-degustare-bere

keep-portland-weird

8. Atentie! Portland nu este o insula 


“Isle of Portland” e cunoscut de mulți că fiind o insula, dar in realitate Portland este legat de restul Angliei printr-o sosea circulata ce pornește din Weymouth. Cel mai frumos este probabil văzut din cer, un deal, inconjurat de mare, cu numeroase asezari rurale și zone de coasta, abrupte, pentru peisaje de vis. Toate asezarile de pe insula sunt conectate printr-un autobuz ce face tot turul insulei (in special vara), iarna e dirijat doar pe aleile principale. Așadar pentru mine Portland nu este o insula clasica, precum cele din Grecia de exemplu, ci mai mult o extensie a Angliei ce merita vizitata.

Pont de la Alice: Portland e micuț asa ca se poate vizita și într-o excursie de o zi. Autobuzul (day ticket pt toată regiunea costa 4.5 euro). Așadar va recomand ca baza Weymouth, primul orășel de lângă Portland, care are o plaja lunga și lata cu nisip. 

Portland-nu-este-o-insula
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

18 comentarii:

  1. Ce frumos este pe acolo, desi nu-mi plac locurile cu putini oameni si nici vantul. Eu as fi inceput cu vizitatul pub-urilor... :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hahahaha.... Peisajele sunt atât de frumoase încât uiți de vânt, măcar pentru un timp 🤗

      Ștergere
  2. Ce frumos e acolo, as vrea si eu sa ajung in viitorul apropiat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Doar locuri minunate vizitezi, Anglia este tare frumoasă, dar in Portland nu am ajuns.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Încerc anul acesta sa îmi îmbogățesc experientele cu destinații noi ☺ ☺ ☺

      Ștergere
  4. Mie mi se pare un loc absolut superb!cred ca un apus acolo ar arata senzational!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Portland e insula apusurilor. În fiecare seara e un adevărat spectacol.

      Ștergere
  5. Ce frumos este in Portland, mi-as dori si eu sa ajung macar odata

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce minunat arată Portland! Cred că m-aș plimba toată ziua prin el sau aș sta pe plajă, admirând priveliștea! 😍😍

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh da... Plaja e superba și priveliștile de sus, de asemenea.

      Ștergere
  7. Sa stii ca am citit recent o carte cu actiunea in Portland. Din pacate, nu imi aduc aminte titlul, insa ma bucur ca am regasit cateva atractii din carte aici. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, super! Dacă îți amintești, te rog sa îmi scrii titlul. Mi-ar plăcea sa o citesc.

      Ștergere
  8. Un articol foarte frumos si detaliat. M-am delectat cu pozele tale si parca am fost si eu in acele locuri ... cu gandul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Portland e foarte frumos, cred ca vara atmosfera e și mai animata... As fi avut mai multe de povestit decât acum.

      Ștergere
  9. Mi-ai adus aminte de "Cautatorii de scoici" de Rosamunde Pilcher. Mi-ar placea o vacanta pe coasta de sud a Angliei. Ca de obicei, esti o importanta sursa de inspiatie pentru visele mele de calatorii.😊

    RăspundețiȘtergere