10 obiective turistice din Istanbul vazute cu ghid

Suntem in ultima zi din circuitul in Turcia si ghidul ne propune sa ne adunam  jos la receptia Hotelului ca sa ne povesteasca despre programul de azi in Istanbul.  Vom face un traseu clasic alaturi de el si de ghidul turc. Incepem cu un tur pietonal pe la obiectivele turistice de top din centrul istoric, urmeaza croaziera pe Bosfor (inclusa in circuit), iar dupa masa e program liber de shopping in bazar si alte vizite la obiectivele turistice pe care ni le propune. Apoi suntem invitati sa zicem daca dorim sa intram la Biserica Sfanta Sofia si Palatul Topkapi fiindca ghidul turc are deja biletele la el si sa ni le imparta. Cand terminam urcam la etajul 7 al hotelului, intr-un frumos restaurant unde luam micul dejun.

istanbul-cu-ghid


Azi simt o nostalgie generala. La micul dejun grupul vesel nu mai e atat de vesel. Nici macar nu si-au mai umplut farfuriile in excces ca in zilele anterioare, desi acesta e cel mai bogat mic dejun de pana acum. Inchipuiti-va ca avem chiar si cartofi prajiti, carnaciori si friptura! Ospat, dar tavile raman neatinse. Mancam cu totii in surdina, admirand privelistea. De la inaltimea asta se vede frumos. Cand cobor in camera colega de drum ma anunta ca ea renunta. Ea nu mai poate umbla prin Istanbul si mai ales nu mai are bani de shopping. E trista ca nu si-a cumparat 3 lanuturi de aur. Nici nu intelege de ce nu mai are bani, daca oricum nu le-a cumparat .... 

Ne strangem din nou la receptie si pornim pe jos, pe bulevardul principal pana la statia de metro Axarai. Aici incepe aventura. Pregatim fiecare 12 lire turcesti pentru 4 jetoane (ce functioneaza in loc de bilete). Le folosim pentru tramvaiul local, un fel de metro suprateran. In timp ce asteptam pe peron ne explica cum sta treaba. Urmeaza proba de foc. Usile se deschid si toata lumea se impinge in fata. Localnicii sunt agresivi rau. Trebuie sa ai mare grija la geanta, la bani, la telefon. O data ce intri iti cauti un loc sigur si te relaxezi 4 statii. Dupa ce reusim cumva sa intram cu totii, ma intreb de ce sta toata lumea in fata usii, cand lateralele sunt goale? Fiindca asa e obiceiul, raspunde prompt ghidul. Calatoria e un cosmar. La fiecare statie rauri de oameni coboara si altii urca, fiecare luptand pentru 1 cm de spatiu liber si doua guri de aer proaspat. 

1.Hipodromul
Coboram la statia Sultanahmet, asteptam sa se reintregeasca grupul si pornim spre Hipodrom, centrul public al orasului, unde vedem trei monumente ( Coloana Serpuita, Obeliscul si Coloana lui Constantin). La ora 9 dimineata sunt deja sute de turisti aici, nici nu vreau sa imi inchipui cum e vara.

Pe axa centrala a Hipodromului, la o distanta de 2 minute se afla obiectivele de top ale Istanbulului (Moscheea Albastra, Biserica Sfanta Sofia si Basilica Cisterna).



aliceee-istanbul
hipodrom-istanbul-turisti
covrigi-istanbul

2. Moscheea Albastra
Prima data intram in curtea interioara a Moschii Albastre, unde ne ingrozim cand vedem coada incredibil de lunga (cum nu am mai vazut in viata mea). Ghidul ne spune ca asa e in fiecare zi, dar daca vrem sa intram, avem sanse mai mari dupa-masa. (E gratuit). Momentan ne rezumam la cateva poze si ascultam informatiile ghidului:
-Deschisa in 1617, moscheea e cel mai mare simbol al Istanbulului islamic. In trecut adapostea o scoala islamica, un spital si o cantina sociala.. Are 260 de geamuri si e albastra de la cele peste 21 000 de placi de fainata albastre.

moscheea-albastra-istanbul
moscheea-albastra-istanbul-turcia
moscheea-albastra-de-vazut-istanbul
interior-moscheea-albastra

3. Biserica Sfanta Sofia
Peste drum de Moscheea Albastra, la 2 minute se afla Biserica Sfanta Sofia. (Biletul costa 35 lire turcesti/12 euro) si l-a cumparat ghidul in avans de la un ghid local, asa incat sa ne punem direct la coada. Oricum stam 30 de minute la coada fiindca majoritatea turistilor sunt prin agentie, deci toti au bilete. (Ma intreb cat stai daca nu ai bilet?). 
Inauntru biserica e imensa, pe jumatate in renovare. Avem un fel de ghid audio prin care auzim ce ne spune de fapt ghidul nostru roman. Toata vizita dureaza o ora si ne explica despre simboluri vechi de mai bine de 1000 de ani, despre Altar, la etaj vedem mozaicuri cu imparati bizantini importanti si in final pe Fecioara Maria incadrata de medalioane. 
Acum sincer, sincer ma asteptam la altceva. Pt atata grandoare credeam ca interiorul e mult mai opulent, mai bogat. Mi s-a parut ca arata ca o recliva veche, cu mozaicuri stirbite si spalacite. Nu mi-a placut deloc si imi pare rau ca mi-am incalcat promosiunea de a nu mai da bani pe biserici. Am vizitat deja cateva sute la viata mea...

sfanta-sofia-istanbul-de-vazut

biserica-sfanta-sofia-din-istanbul

interior-sfanta-sofia-istanbul


4. Palatul Topkapi
Inca o plimbare de 10 minute si ajungem la Palatul Sultanilor. Intrarea costa tot 35 de lire/12 euro. Eu nu am mai intrat fiindca am zis ca-i destul o dezamagire pe ziua de azi. Mai ales ca si ghidul a subliniat ca inauntru sunt structuri mici, incaperi inguste si nu are bogatia marilor palate. Tot ghidul ne-a sugerat ca daca vrem un palat exuberant, bogat, sa vizitam Dolmabahce. Vizita a durat doua ore, cu tot cu coada de rigoare, timp in care eu cu domanele din Arad ne-am plimbat pe la tarabele de alaturi si am stat pe o banca in parc. Intr-un fel as fi vrut sa ma rup de ghid, sa merg pe cont propriu, sa nu pierd vremea, dar mi-a fost frica. Nu stiu deloc orasul, nu am harta si parca m-a parasit curajul. In plus ma gandeam ca poate asa voi rata croaziera, asa ca mai bine am asteptat.

*In poze vedeti Fantana lui Ahmed al-III-lea,(la intrare in curtea Palatului Topkapi) privelistea din curtea palatului, coada ce se formase ( nici nu se vede Palatul),curtea interioara atent supravegheata de ofiteri calare si turci imbracati in haine traditionale ce faceau poze cu turistii contra cost..

fantana-lui-ahmed-intrare-topkapi-istanbul

priveliste-panorama-istanbul

palatul-topkapi-coada-intrare

palatul-topkapi-curte

turci-istanbul


5. Portul Eminonu
Chiar langa Palatul Topkapi este o alta statie de tramvai care ne duce pana in portul Eminonu. De data asta calatoria e mai placuta fiindca localnicii sunt mai putin. Cu turistii e o placere sa calatoresti fiindca sunt civilizati, politicosi si pastreaza distanta.
Aici observ cat e de gri cerul. Avem ghinion, probabil am prins unica zi mohorata din Istanbul.

podul-galata-istanbul-turcia


6. Un pranz autentic in port
Inainte de a face croaziera ghidul ne propune sa luam un pranz autentic. Este vorba despre traditionalul sendvis cu peste prajit si ceapa, vandut din carele alegorice ce se leagana pe apa. Sunt ca niste restaurante plutitoare, doar ca terasele se afla pe sol. Este o aglomeratie de neimaginat. Cu greu prindem un loc la masa (majoritatea stau in picioare) si suntem serviti rapid cu un paharel cu muraturi, helas si o pahar de ayran (iaurt turcesc) cu care sa stingem totul.
Masa a costat in total 12 lire turcesti/ 4 euro.

port-istanbul-turcia

restaurant-pe-apa-istanbul

barca-restaurant-istanbul

sendvis-peste-si-ceapa-istanbul

port-eminonu-istanbul-mancare

7. Croaziera pe Bosfor
Pe malul apei ne astepta un vapor mare si vechi. Initial urcam toti pe punte dar dupa cateva poze curentul si vantul necrutator ne impinge pe toti in cabina. E foarte frig si eu sunt imbracata intr-o bluza subtire. Dupa zilele calduroase din Antalya cine si-ar fi imaginat ca in Istanbul e atat de frig? Bosforul e stramtoarea ce leaga Marea Mediterana de Marea Neagra si desparte Europa de Asia. Avem la dispozitie aproape doua ore sa ne delectam cu privelisti de pe ambele continente. Pornim pe malul drept al Bosforului si ne vom intoarce pe malul stang. Stramtoarea asta nu e deloc stramta, e cat Dunarea in punctele ei late, asa ca peisajele nu ni se dezvaluie atat de usor. Ceea ce e bine, fiindca vom fi mai atenti pe traseu.

Din pacate chiar am prins cea mai proasta zi. Peisajele se vad ca prin ceata, prelata de pe vapor e murdara, totul e gri si deprimant. Nici poveste de privelistile frumoase ce le vezi pe vederi. Nu stiu daca asta e dezavantajul de a ajunge in Istanbul in octombrie sau chiar am avut ghinion.
Oricum am zarit castele impunatoare, piramide de blocuri pastelate agatate pe stanci, vile din lemn traditionale, multi pescari pe malurile apei si cartiere tacute, tihnite din partea Asiatica, mult mai putin `comericiale`.

priveliste-istanbul-de-pe-bosfor

case-traditionale-istanbul

vapor-croaziera-pe-bosfor

bosfor-turcia

croaziera-pe-bosfor-toamna

Cand ne-am intors in port ma durea capul bine. Ma gandeam sa ma duc la hotel, dar era prea tarziu fiindca doamnele din Arad si prietena din Bucuresti se bazau pe mine sa le duc in Bazar. Eu care habar n-aveam unde ma aflu si cum sa ajung.

8. Bazarul Egiptean 
L-am intrebat pe ghid cum putem ajunge in Bazarul Egiptean si ne-a spus ca e peste drum de port, foarte aproape. Trebuie doar sa trecem printr-un pasaj subteran. Intr-adevar era aproape ... dar era mega plin de oameni. Stiti cum e ... cand te doare capul, toti ce-ti lipseste e aglomeratia.

Am citit eu undeva ca Bazarul Egiptean e mai ieftin decat Marele Bazar si am zis ca-i mai bine sa ne stricam banii ramasi aici. Intr-adevar piata ofera o imagine ampla asupra produselor turcesti, in special alimente, condimente, plante, impletituri din nuiele, peste, rahat, masline, branza, de toate se vand aici. Peste tot vanzatorii te roaga sa intri, sa le gusti marfa, dar nu sunt atat de institenti ca cei din Antalya si nimeni nu ne-a oferit ceai. Probabil fiindca e plin de lume si toata lumea cumpara din greu deci nu mai trebuie sa se foloseasca de asta. Ne-am oprit la o taraba cu rahat turcesc, unde o femeie cu esarfa pe cap mi-a spus pe engleza ca vand cel mai bun rahat. Nu sunt sigura ca e chiar cel mai bun, dar cu siguranta e cel mai ieftin, doat 5 lire turcesti 1 kg. Am luat 3 kg si intr-adevar a fost bun. Moale, gustos si plin de arome.
Ne-am targuit apoi pe condimente, halva, ibrice, pahare de ceai, cardamon, anason stelat (toata marfa era mai scumpa decat in Antalya) si in final am iesit. Era greu sa faci cumparaturi fiindca se mergea in coloana si nimeni nu te lasa sa `iesi din rand` asa ca doamnele mele au propus sa mergem in Marele Bazar fiindca aveau inca destul cash in portofel ce trebuia cheltuit in seara asta, fiindca a doua zi ne intoarceam in Romania.

istanbul-aglomeratie

bazarul-egiptean-istanbul

condimente-bazarul-egiptean

dulciuri-turcesti


9. Moscheea Noua (Yeni Cami)
Chiar langa bazarul egiptean se afla Moscheea Noua, un loc emblematic pentru Istanbul, care arata bine la lasarea serii. Ne-am asezat pe treptele ei ca sa ne dezmeticim putin, sa repiram pentru ultima oara aerul sarat al marii, sa privim lumea, sa ne aranjam cumparaturile si sa ne odihnim putin fiindca bazarul Egiptean ne-a cam obosit.

moscheea-noua-istanbul-langa-bazarul-egiptean


10. Marele Bazar din Istanbul
Apoi ne-am indreptat  din nou spre tramvai pentru a merge la Marele Bazar, ghidate fiind de localnici. Ne-am descurcat mult mai usor decat am crezut si sa cumparam jetoane si sa ne inghesuim in tramvai. Deja eram `specialiste`.
Ce vreau sa va spun e ca Marele Bazar e MARE! El insasi are dimensiunea unui oras si e considerat obiectiv turistic. Nu e doar un centru de cumparaturi ci un loc in care sa mergi si sa arunci cu privirea. Fiindca ai la ce. De la covoare la matasuri fine, strazi intregi cu bijuterii de aur si de argint, sapunuri naturale, fete de perne lucrate manual, ibrice pictate, dulciuri turcesti  ce se vand in patiserii de renume, mestesugari batrani, aramari si lucratori in lemn sunt invaluiti intr-o atmosfera medievala, Nu e deloc ieftin sa faci cumparaturi aici fiindca chiria e mare. Insa doamnele mele au invatat arta negocierii si scot preturi destul de bune. De exemplu un portmoneu de piele 7 euro. O pereche de cercei de aur cu 50 de euro. Un troller mic cu imprimeu si 4 roti, 35 de euro. Mi-a placut mult Marele Bazar pentru calitatea marfii, pe arterele principale se vand obiecte traditionale frumoase. Pe arterele secundare, care se afla afara, se vinde marfa chinezeaza la preturi ceva mai mici decat la noi. In schimb dulciurile sunt exagerat de scumpe aici. Baclava si alte derivate 70 de lire turcesti kg, rahatul turcesc de la 45 de lire in sus.

marele-bazar-istanbul-turcia

prajituri-dulciuri-turcesti

alei-marele-bazar-istanbul

aramari-marele-bazar-istanbul

marele-bazar-turcia2

marele-bazar-turcia3

Seara am ajuns la hotel incarcate cu plase si ingrijorate fiindca nu stiam unde le vom mai pune, cum ne vom mai inchide bagajele. Eu din Cluj, doamnele din Arad, mai aveam cale lunga din Bucuresti pana acasa. Eu m-am descurcat dar doamnele mi-au batut la usa sa mergem prin cartier sa gasim un bagaj de mana, din acela de material textil, sa le poata duce.
Asa ca la 11 noaptea noi cautam disperate un bagaj, eram rupte de oboseala si tot ce vedeam in fata ochilor era un kebap mare si un pat moale! Lucruri pe care le-am avut dupa inca o ora.


😍ps: Apreciez comentariile voastre pe blog 
si mesajele voastre in privat aliceee_traveler@yahoo.com 😍


» Urmeaza sa calatoresti in TURCIA??? Citeste toate articolele aici

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!


16 comentarii:

  1. Se pare ca totusi ai rezistat eroic pana tarziu, cu toata nostalgia si durerea de cap. Cu mine nu e prea placut sa stai daca am o zi in care sa combin cele 2 trairi :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crede-ma ca nu am mai avut timp sa ma gandesc la nostalgie :)))
      Durerea de cap s-a diminuat o data ce am ajuns in Marele Bazar, unde aglomeratie era mai mica si m-am putut plimba relaxata prin magazine

      Ștergere
  2. Am urmarit toate postarile despre circuitul din Turcia si parca am fost si eu acolo!!!Imi place tare mult cum scrii si punctezi detaliile cele mai importante!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Lela. Voi mai scrie doua articole (cred) despre circuitul in Turcia (costuri, detalii organizatorice, impresii) :)

      Ștergere
  3. Simona5:26 p.m.

    Am urmarit si eu tot reportajul ce l-ai prezentat despre Turcia. A fost intr-adevar deosebit. Totusi eu nu cred ca as fi putut rezista la un program atat de incarcat. Ce ai vazut tu intr-o zi in Istanbul, mie mi-ar fi trebuit cel putin 3 zile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simona nu e atat de rau fiindca obiectivele turistice sunt aproape lipite una de alta. Deci daca stai 12 ore afara, pierzi putin timp pe drum in rest tot vizitezi. Fata de alte orase mari, asta e un avanataj imens in Istanbul.

      Bazarele necesita cel putin jumatate de zi ca sa le vezi cum trebuie. Noi ne-am plimbat cam doua ore in fiecare. E drept ca marfa se tot repeta si nici portofelul nostru nu era atat de generos incat sa avem nevoie de multe ore ca sa facem cumparaturi.

      Ștergere
  4. He he...ghici cine pleaca in martie la Istanbul pentru prima data si are nevoie de detaliile acestui articol? hm, hm? Exact!! ;) abia astept! si multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oana J sper sa iti foloseasca si sa prindeti vreme frumoasa.

      Ștergere
  5. Toate obiectivele sunt interesante si cu siguranta merita vizitate, dar cred ca la ora asta (e aproape ora pranzului) nu ma gandesc (salivand in acelasi timp :D) la dulciurile alea din bazar :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dulciurile turcesti gasesti si in Bucuresti. Cel putin baclava cu siguranta :)

      Ștergere
  6. Eu citisem pe net despre celebrul sanwich cu peste si ceapa si am tinut neaparat sa-l degust. Din pacate pestele meu era plin cu oase si dezamagirea a fost imensa. Nici gustul nu a fost fantastic asa cum ni se promisese.
    Eu am vizitat Topkapi si mi-a placut enorm. Daca ar fi fost si ceva mai putini oameni ar fi fost si mai bine...Gradinile si panorama spre Bosfor sunt fascinante. Am fotografiat chiar si sabia lui Stefan cel Mare. Dolmabahce a fost insa cel mai frumos loc bifat in Istanbul, palatul meu de vis unde m-am simtit in elementul meu si nu m-am mai saturat de fotografiat.
    Oricum, vorbeam zilele trecute si cu iubi si ii marturiseam ca atat la Sighisoara cat si in Istanbul cel mai mult mi-a placut...hotelul. :)) Nu ca as fi stat prea mult in camera, dimpotriva, dar, se pare, e foarte important si acest aspect pentru mine. Din pacate la Praga nu voi avea parte de cel mai nice hotel. :(( Macar e ieftin ca braga. :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nice sa stii ca nici mie nu mi-a placut sendviciul cu peste atat de mult. Hamsiile mancate la taraba in prima seara au fost mai gustoase.
      Daca revin candva in Istanbul vreau neaparat sa vad Dolmabahce. Am vazut si eu in poze cat e de superb ...
      Hotelul e important si pentru mine, in sensul ca am nevoie de o locatie cat mai centrala si aleg cel mai adesea varianta bine cotata, cu note mari.

      Ștergere
  7. Mmm , Istanbul ! Din multele proiecte visate , acesta a ramas printre putinele care , sper ,sa se realizeze ! De aceea astept cu interes si urmatoarele articole , legate de costuri , etc .Mie nu mi-ar ajunge o zi intreaga sa ma plimb prin bazar , mai ales in cel de condimente . Dar m-ar interesa sa intru si intr-un magazin cu mici obiecte diverse , dar care au patina vremii , oare cum s-or numi in lb turca , sa caut locatiile pe net ? La noi se numesc , sper sa nu gresesc " de antichitati" . foarte frumos poverstesti , Alicee , cu rabdare . Multumim :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intre ultimele poze vedeti acele mici ateliere mestesugaresti. Sunt cateva alei asa, cu multe magazine de antichitati si mici comori (lampa fermecata) e cea mai cautata de catre turisti din cate am observat :)
      E adevarat ca poti petrece si zile intregi in bazar, in fiecare magazin gasesti ceva unic si interesant de vazut.

      Ștergere
  8. Mi se pare mie sau ai fost puţin dezamăgită de Istabul? Eu am fost acum vreo 2-3 ani de revelion şi am rămas impresionată de hamam, sucul de rodie şi priveliştea din turnul Galata :) Mâncarea mi s-a părut foarte bună.
    La Topkapi zic n-ai pierdut absolut nimic :)) Am văzu părţi din el şi mi s-au părut lipsite de orice farmesc. Dolmabahce l-am ratat, din păcate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pot spune ca am fost dezamagita de oras, mi-a placut si m-am bucurat ca am ajuns acolo. Daca era timp frumos sigur imi placea si mai mult. Oricum intr-o zi nu mi-am putut face o parere obiectiva, insa faptul ca sunt atat de multi turisti nu ma incanta prea tare. In sensul ca nu mi-ar placea sa merg la Istanbul pentru 3-4 zile si jumatate din timp sa stau la cozile de la intrarea la obiectivele turistice.
      Iar doar pentru bazar/hammam/shopping nu m-as duce fiindca in Maroc e mai ieftin si imi e mai usor de ajuns.

      Ștergere