Nu am mai fost niciodata in Asia, nu am calatorit niciodata o luna jumatate non-stop asa ca sunt putin ingrozita si nici nu imi dau seama ce ar trebui sa imi pun in bagaj pentru o luna in India. Initial am vrut sa includ si o saptamana prin Himalaya, dar foarte repede mi-am dat seama ca asta mi-ar ingreuna mult bagajul, hainele groase si bocancii fiind prea greu de transportat apoi in rucsac asa ca am renuntat. Planul e sa calatoresc din 16 septembrie pana in 15 octombrie in India, iar apoi pana in 28 octombrie in Malaezia. Verific temperaturile pe internet la cateva orase din India unde sper sa ajung si vad ca sunt doar cateva grade diferenta intre ele. Peste 2-3 zile am verificat din nou si am tras concluziile: 33-38 de grade prin NORDUL INDIEI (New Delhi), 28-33 de grade in SUDUL INDIEI (Kerala), 30-33 de grade cu ploaie in Malaezia (Kuala Lampur).
Vacanta in India am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
*Zborul m-a costat 450 de euro pana in India luat de aici >>>Bilet de avion ieftin India . Vrei sa te cazezi la Hotel? Rezerva aici >>> Hotel-uri ieftine in India In India eu am stat in numeroase hostel-uri si o saptamana am ales cazare la localnici prin AirBNB, o camera dubla pe care am platit 15 euro/apartament/noapte. Puteti citi detalii in acest articol >>> Toate apartamentele in care am stat pe AirBNB. Vrei sa inchiriezi si tu o camera/apartament la localnici? Iti ofer un voucher de 100 ron pe care il poti folosi la cazare oriunde in lume, la prima ta rezervare, daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> VOUCHER 100 RON AICI.
Inainte sa plec in calatorie
As fi vrut sa ma duc cu valiza, fiindca stiam ca e mult mai confortabil decat cu rucsacul, dar pe toate blogurile lumea scria de backpakers. Zici ca nimeni nu calatorea in India cu valiza si m-am gandit ca sigur exista un motiv solid pentru care toata lumea prefera rucsacul, asa ca am decis sa nu fac pe desteapta si mai bine sa-mi indes lucrurile in rucsac.
DESI urasc sa calatoresc cu rucsacul si acum cativa ani cand am facut un circuit pe cont propriu 16 zile Spania-Portugalia am jurat ca rucsacul nu e facut pentru mine, e prea greu sa calatoresc cu el si nu o sa mai fac niciodata greseala asta.
CA SA IMI FIE MAI USOR (cel putin psihic sa fiu mai linistita) m-am decis sa iau in calcul sfaturile celor ce fac Camino de Santiago cate 3 luni cu rucsacul in spate si anume ca cel mai confortabil e daca ai un rucsac cu pana in 7 kg. Si m-am gandit ca daca ei pot calatori 3 luni doar cu atatea lucruri, apoi sigur o sa pot si eu sa calatoresc avand in vedere ca stau doar 1 luna si jumatate.
ADEVARUL E ca-i greu sa te rezumi la atat de putin. Mai ales ca pe caldurile alea si umiditatea ridicata ai nevoie de multe haine, uneori poate va trebui sa ma schimb de 2 ori pe zi si in plus tin minte din Maroc ca in zonele cu umiditate mare ai nevoie de 2-3 zile sa ti se usuce hainele si chiar n-am de gand sa-mi duc hainele la spalat in fiecare zi. Deci va trebui sa imi pun multe! In final m-am hotarat sa pun:
In rucsac (bagajul de cala)
*2 pijamale (tricou si pantaloni lungi in caz ca sunt tantari)
*11 tricouri si bluzite super light
*3 perechi de pantaloni subtiri lungi + 1 pereche de jeans
*1 pereche de soseste
*10 bucati de lenjerie intima + 1 costum de baie
* 1 prosop mic + 1 cearsaf mare
* trusa de ingrijire personala + trusa de somn (masca de ochi, dopuri de urechi, papuci de casa de unica folosinta, etc)
* incarcatoare si aparat foto profi (si greu 1.5 kg)
* 2 carti (ghidul cu INDIA si cartea CURAJUL de Osho)
* Destul de multe medicamente
*Sandale de trekking in picioare si inca o pereche de sandale de oras in bagaj
TOTAL = 8.5 kg
Bagajul de mana
La bagajul de mana am ales sa merg cu o geanta de oras in care voi duce:
laptopul + acte + portmoneu + telefon + casti de urechi
TOTAL = 3.5 kg
Vize Online pentru India
As fi preferat sa imi petrec toata vacanta in India, respectiv 6 saptamani. Avand in vedere ca toata plecarea a fost in graba cei de la ambasada mi-au zis ca nu ma pot asigura ca primesc viza in 5 zile (fiind weekend si ceva Sarbatoare in India) asa ca am fost nevoita sa imi scurtez numarul de zile de vacanta la 28 (plus drumurile) fiindca viza online se acorda doar pt o sederede maxim 30 de zile si restul zilelor le-am petrecut in Malaezia.
Pentru prima data in viata mea am completat un formular online pentru viza. M-am cam stresat cateva ore, recunosc. De exemplu iti cer referinta (unde trebuie sa treci datele de contact ale hotelului unde ai rezervare in India), dar pana am aflat ce trebuie sa trec am citit numeroase forumuri. Restul intrebarilor sunt simple. Am platit taxa online si in mai putin de 24 de ore am primit viza pe e-mail. Am printat-o si am dus-o cu mine in India. Procesul de intrare in tara a fost usor. Tot stresul a fost degeaba. De fapt e mai mult o formalitate, nu trebuie sa va chinuiti prea tare....
Pt Malaezia cetatenii romani nu au nevoie de viza, cat timp sederea e in scop turistic de pana in 90 de zile. Pasaportul e binenteles, obligatoriu pt ambele tari!
Vaccinuri si medicamente
Majoritatea vor vorbi despre malarie, heptatita, febra galbena etccc. Sunt vaccinuri ce se pot face inaintea calatoriei (cu cel putin 2 saptamani inainte de plecare, ca sa-si faca efectul). Pretul lor variaza de la 100 ron la 300 ron. Daca faci toate vaccinurile recomandate poti plati si 1000 ron doar pe ele. Acestea se fac la spital, sectia infectioase. Pt malarie se recomanda medicamente ce trebuie luate cu 1 saptamana inainte de plecare si cate 1 zilnic in timpul calatoriei.
Ce am facut eu si nu va recomand si voua. Din cauza ca m-am hotarat sa plec de pe o saptamana pe alta, n-am mai facut decat vaccinul impotriva hepatitei B. Pastile de malarie mi-am cumparat dar nu am luat numai 3 zile fiindca imi dadeau senzatie de oboseala, ameteala si irascibilitate crescuta. Cand am ajuns in India am realizat ca nici nu prea sunt tantari, asa ca nu m-am stresat inutil.
Recunosc ca am avut noroc
Fiindca n-am avut nici o problema de sanatate majora. Stomacul m-a suparat cateva zile si o singura zi am crezut ca o sa mor, dar m-am pus pe picioare cu pastile de furazolidon, plicuri cu saruri si glucide si alte pastile mai puternice de ale lor. In Malaezia m-am racit asa ca pastilele de raceala m-au ajutat. Pe toata perioada calatoriei am luat magneziu si calciu.
Am cunoscut calatori ce mi-au povestit despre febra galbena cu care s-au luptat 3 luni prin spitalele din India. O tipa a facut ceva reactii alergice groaznice pe toata partea de sus a corpului si nimeni nu gasea un tratament potrivit, altii s-au plans de arsuri de soare si insolatii severe si probleme cu stomacul au cam toti turistii ce ajung in India.
In timpul calatoriei
*Mi-am dat seama ca nu e atat de greu sa calatoresc cu rucsacul, e de fapt destul de confortabil avand in vedere ca nu e greu si YUPII .... hainele nu mi s-au sifonat. Avand haine subtiri de material mi-a fost frica ca se vor sifona toate dar am ajuns in India cu ele scoase ca noi. Puse toate intr-o punga vidata poti calatori bine cu ele.
*In India exista ABSOLUT DE TOATE! creme Nivea si Dove, sampoane de orice brand de la noi, tampoane si OB-uri, hartie igienica si tot ce-ti vine sa pui de acasa crezand ca mergi in capatul lumii. Ei bine toate brand-urile mari au ajuns acolo si pe fiecare strada sunt 2-3 magazine unde gasesti orice! M-am bucurat ca nu mi-am luat sampon si multe chestii din Romania fiindca acolo am platit mai putin pe ele si am gasit variante in recipiente mai mici, asa incat nu mi-am ingreunat bagajul.
*Intr-adevar a fost cald, uneori si 40 de grade si umiditatea e extrem de ridicata. In India am cautat sa ma cazez in locuri ce ofereau laundry service contra cost (peste tot a fost 100 rupii/6 ron) pentru o tura si mi-am spalat hainele o data la fiecare 4-5 zile. Doar in Varanasi am avut norocul sa le primesc uscate si calcate in aceasi zi, in restul unitatilor de cazare mi le intindeau la soare si se uscau in 2 zile. In Malaezia am ajuns cu toate hainele spalate asa ca am mai spalat doar o data la un hostel din Penang unde am platit 10 ron/tura si hainele mi s-au uscat tare greu, in 3 zile avand in vedere ca ploua aproape zilnic si umiditatea era ffff ridicata.
*Am uitat sa imi pun lacatel ca sa-l folosesc la dulap-urile din hostel-uri si nu toate iti ofera. Am vrut sa-mi cumpar, dar apoi in fiecare zi uitam si pana la urma nu mi-am mai pus deloc. Desi mi-ar fi fost util
*NU mi-am pus spray de tantari intentionat fiindca am citit ca in India au ei ceva solutii speciale ce functioneaza mai bine pe tantarii lor. Cand am ajuns acolo mi-am dat seama ca nu am nevoie de nici un spray fiindca tantari nu prea erau. Oricum am primit la un moment dat un ulei de cocos cu factor de protectie de la o tipa din hostel ce se intorcea acasa si nu-l mai folosea si uleiul ala a fost super bun! 3 in 1 (hidratant, ma proteja de razele UV si tinea tantarii la distanta).
*Am uitat sa imi pun adaptor si in Malaezia m-am trezit la un hostel ca au prize in care nu puteam sa imi pun incarcatoarele. Nu a fost o problema, mi-am gasit unul foarte usor cu 4 ron.
*Un prelungitor mi-ar fi fost de folos in hostel-uri unde deseori nu aveam acces numai la 1 priza si eu aveam 3 lucruri de incarcat (laptop/telefon/aparat foto). Totusi am renuntat sa imi cumpar fiindca am considerat ca va fi prea voluminos sa-l pun in bagaj.
*Mi-am pus un cearsaf enorm, pe care la o adica sa-l pot folosi ca cearsaf + plapuma daca dau peste vre-un hotel infect. Mi-a folosit in tren, pe plaja si uneori noaptea in hostel-uri il puneam pe mine ca imi era frig. Am fost inspirata cu pijamaua lunga fiindca absolut in toate hostel-urile temperatura era setata pe treapta cea mai de jos (nici in Romania nu tin minte sa fi dormit in asemenea frig) asa ca pijamaua si cearsaful impaturat in 3 m-au salvat.
La intoarcerea din vacanta
Va spun sincer, ca se poate calatori si cu o valiza (troller) mediu atat in India cat si in Malaezia. Nu sunt drumurile nici chiar atat de murdare, nici chiar atat de proaste, incat sa nu iti poti duce trollerul pe jos. Daca stai la hotel-uri chiar nu e nici o problema, majoritatea au lift, in tren-uri este suficient loc, in tuk-tuk-uri e usor de transportat etc. Singura problema e, ca poate ai tendinta sa faci prea multe cumparaturi si sa il umpli prea tare.
Trebuie sa aveti in vedere, ca daca calatoriti prin Asia cu low-cost-uri gen AirAsia sau companii indiene, ai voie la bagajul de mana doar 7 kg si la cala un bagaj platit trebuie sa aiba maxim 15 kg. E bine de stiut inainte sa porniti in calatorie.
La intoarcere mi-am cumparat inca un ghiozdan si toate lucrurile ce mi le-am cumparat mie plus suveniruri prietenilor aproape au dublat bagajul ajungand la 13 kg (rucsacul mare) si 6 kg (ghiozdanul mic). Faptul ,ca mi-am tinut bagajul destul de usor la inceput, m-a ajutat sa pot folosi spatiul pt lucrurile cumparate ulterior.
Sincer cred ,ca mi-am pus prea multe bluze. Respectiv am folosit acolo doar vreo 7-8 din cele 11, restul au fost de nefolosit, avand in vedere ca deveneau transparente atunci cand umiditatea era prea mare.
Jeans chiar nu are rost sa va puneti ,fiindca din cauza umiditatii devin foarte grei si nu sunt deloc confortabili. Daca as pleca acum din nou mi-as pune 5 perechi de pantaloni lungi din material sau 3 de acasa si doua mi-as cumpara acolo (sunt mii de modele la preturi mici).
😍 Apreciez comentariile voastre pe blog 😍
» Urmeaza sa calatoresti in INDIA? Citeste tot jurnalul meu de calatorie ↴
- India in Zig Zag si Malaezia tara Bonus - De la idee la calatorie
- Bagajul pentru India si Malaezia (Vaccinuri, Viza Online, Pregatire)
- ZIUA 1 - Drumul spre India
- ZIUA 2 - Prin cartierul minunat, acasa in Bangalore
- ZIUA 3 - Cu tuk-tuk-ul singura prin Bangalore, India
- ZIUA 4 - Cinci obiective turistice vazute in Bangalore
- ZIUA 5 - Primul atac de panica in India
- ZIUA 6 - In India fara cartela SIM nu ai net, fara internet nu ai vacanta
- ZIUA 7 -Dupa o saptamana in India sunt tot in Bangalore dar plec in circuit
- ZIUA 8 -Vizita in Mysore orasul Royal al Indiei
- ZIUA 9 - Rezervatia de tigrii Bandipur din Sudul Indiei
- ZIUA 9 - Ooty orasul florilor din Sudul Indiei
- ZIUA 10 -Coonoor printre plantatiile de ceai din Sudul Indiei
- ZIUA 10 - Nimic nu e mai greu decat o calatorie in India
- ZIUA 11 - Merita sa ma risc cu o calatorie singura in Nordul Indiei?
- ZIUA 12 - New Delhi zborul, planificarea vizitei si primele impresii
- ZIUA 13 - New Delhi obiective turistice vazute cu ghid
- ZIUA 14 - Excursie in Jaipur orasul roz al Indiei
- ZIUA 15 - New Delhi treburi organizatorice si o vizita la cel mai mare templu hindus din India
- ZIUA 15 - Povesti si impresii despre o seara magica in Old Delhi
- ZIUA 16 - Totul despre Taj Mahal, Monumentul iubirii din India
- ZIUA 17 - Bun venit in Varanasi orasul din India unde orice este posibil
- ZIUA 18 - Cum e sa fii bolnav in India - pe moarte in Varanasi
- ZIUA 19 - Cu barca pe Gange in Varanasi, turul Ghat-urilor cu ghid
- ZIUA 20 - Impresii despre Varanasi orasul religios din India
- ZIUA 21-23: Totul despre Goa - Mancare, Plaja, Cluburi, Buget
- ZIUA 24 - Ghid practic pentru o calatorie cu trenul in India pe cont propriu
- ZIUA 24 - Top 10 obiective turistice si activitati in Kerala
- ZIUA 25 - 28: Impresii despre Kochi - trei zile de relaxare totala in India
- ZIUA 29 - Impresii despre vizita la sanctuarul cu elefanti in India
- ZIUA 30 - Impresii Backwaters, Paradisul tropical din Kerala
- CAT COSTA O VACANTA IN INDIA - Bugetul Meu
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!
Fara jeans si acele bluze pe care nu le-ai folosit scadea bagajul la 7 kilograme.
RăspundețiȘtergereImi aduc aminte de calatoria la Londra cum simteam ca imi cad umerii de la rucsac si nu aveam mai mult de 5kg. Suntem neobisnuiti, ne-ar prinde bine un antrenament de vreo saptamana inainte de calatorie de mers cu rucsacul plin in spate.
Sincer nu am umblat cu rucsacul in spate foarte mult timp, de aceea nu ma pot plange. Calatoream des cu autocare, tuk-tuk-uri etc, unde il puneam jos sau in brate :)))
Ștergere