Dupa o saptamana in India sunt tot in Bangalore dar plec in circuit - Episodul 7

Zilele se scurg in Bangalore fara sa simt si iata ca azi se face o saptamana de cand sunt in India. Inca tot nu am reusit sa plec din orasul acesta asa ca trebuie sa imi ajustez cumva itinerarul facut in cap. Practic in final voi petrece minim 10 zile pe aici si asta nu era deloc in viziunea mea de vacanta in India. Acum trebuia sa fiu undeva prin Nord sau macar in Goa (care e la 700 de km distanta). Cert e ca daca reusesc sa plec in circuitul Bangalore-Ooty-Connor-Bangalore macar pot zice ca am vazut ceva din Statul Karnataka. Daca nu reusesc, atunci cred ca voi fi foarte frustata, dar prefer sa nu ma gandesc la asta acum.  Cartela SIM tot nu am si nici o confirmare ca greva e gata si pot pleca in circuit. Cand ma gandesc ca altii vin in India pentru o saptamana si se intorc fericiti in Romania cu tolba plina de povesti, ma simt si mai deprimata. Eu sunt de o saptamana aici si n-am reusit sa fac si sa vad mai nimic. Pfff, tot ce pot sa declar momentan e ca-i greu sa calatoresti pe cont propriu in India! Sau poate am avut eu super mare ghinion!

Bangalore-circuit-blog-calatorii
Vacanta in India am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
*Zborul m-a costat 450 de euro pana in India luat de aici >>>Bilet de avion ieftin India . Vrei sa te cazezi la Hotel? Rezerva aici >>> Hotel-uri ieftine in India In India eu am stat in numeroase hostel-uri si o saptamana am ales cazare la localnici prin AirBNB, o camera dubla pe care am platit 15 euro/apartament/noapte. Puteti citi detalii in acest articol >>> Toate apartamentele in care am stat pe AirBNBVrei sa inchiriezi si tu o camera/apartament la localnici? Iti ofer un voucher de 100 ron pe care il poti folosi la cazare oriunde in lume, la prima ta rezervare, daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> VOUCHER 100 RON AICI
Studiul vacantei in India
Dupa micul dejun, m-am intors acasa si toata dimineata am petrecut-o pe net, citind despre cum as putea vizita Triungiul de Aur (New Delhi - Agra - Jaipur). Ma aflu in sudul Indiei (Bangalore) si sincer vazand numarul de km nu imi e deloc la indemana sa ajung in Nord. Practic cu trenul as face 48 de ore cu un schimb la Mumbai fiindca sunt aproximativ 2500 de km. Cu trenul Karnataka Express as face 40 de ore, dar tot mi se pare inuman.Nu stiu de ce n-am studiat eu acasa problema distantelor dar va asigur ca nu e deloc amuzant sa faci o vacanta Last Minute in India. Acum sunt in soc si groaza! 
Mi-am pierdut total speranta de a face rost de o cartela SIM deci o data ce voi parasi apartamentul acesta pot spune Adio si la Internet! Habar nu am cum voi calatori eu prin India fara internet dar va asigur ca va fi foarte interesant. Deja imi vine sa plang. Iar agentiile de turism au niste preturi bombastice pentru Triunghiul de Aur! Gen 500 de euro o saptamana, cu companii indiene! Imi vine si mai tare sa plang! In fine, pana nu ma apuca iara depresia si starile de suparare, ma hotarasc sa ii fac o vizita lui Karen (doamna ce mi-a inchiriat apartamentul prin AirBNB), sa incercam sa rezolvam cu circuitul de aici. Mai bine sa fac totul pas cu pas.

Plec in circuitul Bangalore-Mysore-Ooty-Coonnor
Karen ma astepta pregatita cu telefonul sa sunam toate agentiile de turism posibile si imposibile. Imi spune ca trebuie sa am rabdare, ca asa e in India, toate se rezolva greu, dar in final, SE REZOLVA! Luam internetul la puricat si Karen face pe centralista sefa. Suna fiecare numar si cu o rabdare de fier le explica la fiecare ca doresc un circuit de 3-4 zile, cu plecare din Bangalore, cat mai curand si la un pret bun. Vorbeste de fiecare data in hindi asa ca eu nu inteleg nimic. Tot ce inteleg e ca treaba nu miroase bine fiindca inchide telefonul repede. Dar nu se enerveaza si cu aceasi rabdare de fier o i-a de la capat cu urmatorul numar ce i-l dictez. Intre timp vine si Mariam si cautam amandoua agentii de turism pe net. Un lucru e de retinut: nimeni nu stie de vacante in alta regiune decat acea in care e agentia. De exemplu degeaba suni din Karnataka la agentii si intrebi de New Delhi ca habar n-au. Zici ca le vorbesti despre o alta tara. Fiecare agentie se ocupa cu tururi doar in statul in care sunt.

Cred ca a sunat saraca Karen minim 20 de agentii dar in principiu raspunsul era acelasi: nu au pentru o singura persoana! Sau pretul era peste bugetul meu (ma puneau sa platesc doua locuri)! In final ma hotarasc sa mai incercam o data cu agentia initiala, unde am fost acum doua seri si nu am putut merge din cauza grevei. Sa speram ca acum au vesti bune. Telefonul suna, omul raspunde, Karen se lumineaza la fata. Cred ca e de bine. Discuta si iar discuta si inca discuta (deja bat din picioare) si in final inchide telefonul si imi spune fericita ca a rezolvat. Greva se va opri in seara asta la 7 pm asa ca maine incep din nou plecarile in circuite. Mi-a negociat un circuit la sange si in final o sa ma coste 2800 de rupi tot circuitul cu o zi in plus la Mysore. Am mai primit un mic bonus, faptul ca nu trebuie sa merg eu pana la agentie fiindca o sa trimita ei un baiat pana aici sa colecteze banii si sa imi dea vocuherul de calatorie. Plecarea in circuit va fi maine dimineata la 7 dintr-o autogara speciala pentru care Karen se ofera sa-mi gaseasca un sofer privat ce sa ma duca ca sa nu ma impacientez eu dimineata. Imi gaseste repede unul prin OLA Cabs, va fi 500 de rupi (30 ron) dar sunt sigura ca e o varianta mai buna decat sa negociez eu la orele alea ale diminetii cu soferii de ricsa de pe strazi. Voi plati 2800 rupi (180 ron) pt un circuit Bangalore-Mysore-Ooty-Connor-Bangalore cu 2 nopti la hotel + 1 noapte pe autocar, transport inclus cu autocarul si oprire la multe obiective turistice. 

Sunt atat de fericita dar parca mi-e si frica sa nu ma bucur prea tare, nu cumva sa intervina iara ceva! In final ii multumesc sincer lui Karen. A fost salvatoarea mea, altfel nici nu cred ca mai faceam circuitul acesta. Am avut un noroc enorm cu ea nu doar fiindca a sunat la zeci de agentii dar mi-a scos si un pret la care eu nici nu-mi mai permiteam sa visez! Vedeti, de aceea incep sa iubesc cazarea la localnici prin AirBNB. Dincolo de apartamentul de care ma bucur, am avut norocul si de o gazda ce e mereu gata sa-mi sara in ajutor.

traseu-bangalore--mysore-ooty-coonnor

Seara - program de voie in Mall
Dupa ceva timp a venit baiatul cu vocherul de calatorie. Cand m-am vazut cu el in mana mi-am sunat rapid prietenii pe watsapp sa le spun ca de data asta chiar plec. Aceasta e ultima mea zi in Bangalore. Trebuia sa eliberez oricum apartamentul maine asa ca ii rog sa ne vedem sa le dau cateva lucruri ce ma gandesc sa nu le duc cu mine in circuit. Pentru 3 zile de circuit chiar n-are rost sa car toate hainele si laptopul si toate maruntisurile asa ca o parte le las la ei. Au si ei o veste buna! Un telefon nou cu cartela SIM! OOOOO ce fericire!!! Azi din nou am impresia ca se alineaza toate stelele si universul comploteaza pentru fericirea mea. Seara o petrecem in mall, luand cina impreuna, povestind si testand noul meu telefon. 

Nici o zi in India nu poate trece fara un sir de palpitatii 
In sfarsit visul de a pleca din Banagalore se transforma in realitate. Ma gandeam, ca o sa dorm pe reprize fiind obosita, agitata, plina de emotii, dar spre surprinderea mea m-am trezit o data ce s-a declansat alarma de la telefon la 5 am, iar apoi nu mai stiam de unde sa ma adun. Trebuie sa fac dus, dar sa-mi iau si hainele ce le-am spalat aseara de pe sfoara, sa-mi scot aparatul foto de la incarcat, sa arunc tot din frigider, sa-mi scot la indemana actele si voucherul de calatorie, sa fac patul, sa caut hartia igienica, pe care habar n-am pe unde am pus-o, sa spal farfuria ce o vad acum pe noptiera si paharul, sa ma imbrac si sa ies pe usa in 30 de minute. Ma transform in Speedy Gonzalez, dar tot ma simt contra timp. De fapt simt ca nu am timp sa constientizez tot ce mi se intampla si sa analizez fiecare emotie, fiecare gand pesimist, fiecare speranta ca totul va fi bine. 

La 5.30 bat la usa lui Karen rusinata sa stiu ca o trezesc asa devreme, dar trebuie sa-i dau cheile de la apartament si sa-i multumesc pentru tot ce a facut in saptamana asta pentru mine. Bangalore va ramane un oras special pentru mine datorita ei si a vecinelor de pe culoar, care mi-au facut sederea aici mai placuta si m-au introdus in casa, lumea si spiritul indian atat de prietenos si generos. Despartirea se produce repede fiindca Karen e prea adormita ca sa lungim discutiile si ma indrept acum spre Templul lui Ganesh de unde trebuie sa ma ia soferul de la Ola Taxi la 6 pentru a ma duce in autogara de unde pornesc in sfarsit spre circuitul Bangalore-Mysore-Ooty-Coonor-Bangalore. 

Umblu pe strazi si nu imi vine sa cred cat de schimbat e totul la ora asta a diminetii, cand nu si-au instalat inca tarabele vanzatoarele de tuberoze, cand nucile de cocos stau puse pe gramezi sub prelata, cand vanzatorii de street-food si menta si mirodenii si apa nu striga oferta pe strazi si nu se aude muzica la maxim de la nici un magazin de cd-uri. Nici motociclisti nu prea sunt, nici tuk tuk-uri ca alta data, nici copii ce sa se impiedice de picioarele mele. Sunt doar eu si doua vaci, ce pasc ceva frunze dintr-un morman de gunoaie si pungi goale de chipsuri. E cu totul alta lume acum. India fara oamenii ei e plictisitoare. Dar apoi incep sa-i vad, sunt toti la templu. Templul lui Ganesh nu e deschis la ora asta, dar toti localnicii se pare ca trec pe aici inainte sa-si inceapa cu adevarat activitatile zilnice. Vin imbracati de mers la lucru, scolarii in uniforme englezesti, tineri imbracati la moda in jeans si camasa, bunicute batrane imbracate intr-un sari colorat ducand doi-trei copii de mana. Toata lumea se opreste in fata templului, fac doua trei plecaciuni din cap si aprind betigase parfumante intr-un colt anume unde sunt cateva lumanari aprinse si doua trei cosulete cu ofrande. Eu ma simt din nou de pe alta planeta, rusinata ca iau parte la acest obicei fara ca macar sa fiu hindusa, fara ca sa fac plecaciuni, fara sa aprind betisoare. Stau si ii privesc, fiindca ma gandesc ca ar fi mai rau daca as sta cu spatele. 

Primele 10 minute trec fara sa le simt, fiind prinsa de spiritul acestui ritual. Dar apoi incep sa realizez ca soferul meu intarzie 15 minute, 20 de minute, 30 de minute. Deja bat din picioare, butonez telefonul inconstient si sunt din ce in ce mai stresata. Poate a uitat de mine. Poate nu vine. Poate, ca din nou nu plec in circuit. Inca un domn ce vine imbracat la costum in fata templului si sper ca e soferul, dar nu e. Sunt din nou pe marginea prapastiei si mi-as dori sa fiu in Romania unde totul functioneaza organizat, precis, pe ceas. Din nou urasc India si nu e bine. Nu de aia am venit aici. 

Pe cand incepeam sa convoc toate spiritele si toti zeii Indiei si sa ma gandesc la toate prostiile negative si cine m-a pus sa vin aici, apare soferul meu calm si linistit si-mi spune ca-i pare rau ca a intarziat, dar e trafic Madam. Traficul sincer e lejer, dar el zici ca tocmai si-a luat carnetul si are interdictie la viteza fiindca nu depaseste 40-50 km la ora. Dupa primele zece minute am realizat ca merge asa de fapt, ca sa poata scuipa pe geam la fiecare doua minute, fara sa-i traga o flegma in moaca la vre-unu din spate. (Daca nu v-am spus pana acum, indienii sunt bolnavi cu scuipatul, cred ca de la condimente au atata saliva incat n-au ce face cu ea si trebuie sa scuipe din 2 in 2 minute)

Trebuia sa ajung la autogara la 7 dar acum e 8 si inca tot nu suntem acolo. Intre timp autocarul a plecat asa ca il voi lua de la un alt punct de intalnire din oras, mai indepartat (pentru care presupun ca va trebui sa platesc in plus). Sincer habar n-am cum functioneaza circuitele astea. Nici nu mai inteleg ce e normal si ce nu e normal aici. Ce e etic si ce e considerat nesimtire. Daca ma gandesc ca toti ceilalti calatori ma asteptau pe mine, imi vine sa-mi pun mainile in cap si sa urlu. Dar cand il vad pe soferul meu cat de relaxat conduce si cum nu se streseaza deloc am impresia ca totul e in ordine, situatia e sub control. Mi-ar placea sa fiu si eu atat de detasata, sa vad totul printr-un filtru roz dar toate situatiile din aceasta saptamana mi-au pus rabdarea la incercare. Am impresia ca nici o zi in India nu poate trece fara un sir de palpitatii, fara griji si groaza, fara ganduri si situatii stresante. Din nou imi vine sa iau zborul spre casa, dar e prea tarziu, fiindca acum in sfarsit se opreste masina in spatele autocarul si fug rapid spre treptele de urcare. Acum chiar plec!

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍

» Urmeaza sa calatoresti in INDIA? Citeste tot jurnalul meu de calatorie 


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

24 de comentarii:

  1. Si totusi , esti foaaaarte curajoasa !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta a fost partea usoara, cele mai grele unde chiar am avut curaj, vor urma.

      Ștergere
  2. Hai ca sunt cu sufletul la gura.😊

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scriu de zor, editez fotografii ... incerc sa le pun cat mai repede!

      Ștergere
  3. ...chiar asta am si observat, din povestirile tale de pana acum! �� Astept cu interes continuarea, in speranta ca ai avut si zile in care te-ai bucurat 1000% de vacanta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am avut si astfel de zile, dar inceputul a fost foarte greu :) Am incercat sa transmit cat mai bine ce am simtit, evident a fost vina mea lipsa de documentare, dar pe langa asta situatiile stresante erau multe din cauza noutatilor si a culturii lor.

      Ștergere
  4. Bine atins problema cu scuipatul !! Daca ti as fii citit povestea din timp nu mai vizitam India e f dificil ! Mai ales la buget cu tren autobuz etc ! Ca cu sofer privat orcine poate nu e greu! Mie mii se pare o tara imposibila pentru europeni ��

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e chiar imposibila :)) insa nici nu e ca-n Europa. Trebuie sa mergi bine pregatit ... psihic mai ales.

      Ștergere
  5. M-a distrat episodul cu scuipatul - hahha, pt ca mesteca betel tot timpul, si trebuie sa scuipe - chiar scuipatii aia sunt rosii, de la amestecul pe care il mesteca! :))) Ah si mai apare mentionat ca 500 euro pt un tur de-o saptamana e mult! Chiar asa? Cu cazare, si transport? Mie chiar mi se pare o suma super OK. Chiar ma gandesc ce buget ai alocat pentru o luna jumate cat ai calatorit - te asigur ca in ceea ce ma priveste o luna in Asia merge de la patru mii in sus (fac si multe cumparaturi pe unde umblu) - de aceea spun, a calatori inseamna cheltuieli mari. Cei care-mi povestesc ca merg cu cateva sute de euro prin lume, fie spun bazaconii, fie dorm, mananca, circula cum si pe unde apuca, asumandu-si riscurile de rigoare. Si nu sunt nicidecum persoana care sa mearga la cinci stele sau alte chestii d-astea de mofturi si fitze - nu ma tine pusculita...Anyway, nu as calatori in astfel de conditii nici de la Bucuresti la Cluj, adica fara paralele necesare si fara sa am rezervat ...biletul de tren, nemaivorbind ca nu as merge la Cluj sau la Constanta fara a-mi asigura mai intai cazarea - doar nu ma apuc pe acolo sa alerg disperata cu trollerul dupa mine dupa camera! :)))) D-apai in tara straina... Ma rog, vad ca e un trend, mai vad un comentariu mai sus cam tot asa...Nitica organizare nu strica in prealabail. Si niste bani peste bugetul strict iar nu strica, mai ales in calatorii indepartate. Daca nu am...simplu nu merg, astept pana ii fac! :)) Astept continuarea experientei indiene! Poate ca pana la urma lucrurile s-au asezat pe fagasul normal si ai putut sa gusti, sa te bucuri de vacanta, sa vizitezi locurile intresante in tihna...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am avut bani pe card evident, insa eu in general calatoresc cu buget redus si chiar daca am bani incerc sa vizitez la pretul cat mai bun (rentabil) echivalentul pe care l-ar da un localnic. O sa vezi pe parcursul calatoriei ca nu ma omor in cele mai rele conditii, ca prefer variantele confortabile, insa daca pot sa economisesc, o sa o fac chiar daca asta imi da batai de cap uneori. In India a fost mai greu din punctul acesta de vedere. 500 de euro pentru o saptamana in Triunghiul de Aur este un pret mult peste suma pe care ar plati-o un indian, evident luand in considerare ca nu vorbim de un circuit premium in conditii de extra lux ci de un tur obisnuit. La pretul asta il gasesti si in Romania, nu trebuie sa mergi pana in India pt asta. Evident luand in considerare ca din Ro mai platesti si zborul si viza deci ajungi sa faci circuitul cu 1200 euro. E pretul normal ca sa zic asa

      Ștergere
    2. Mai demult când te citeam eram cam de aceeași părere cu Rose Marie. După ce te-am cunoscut pe viu și am citit mai mult despre experiențele tale am îmbrățișat mai mult ideea economisitului. Nu pot aplica cum îmi doresc pentru că eu fac echipă de „travel” cu soțul care ține la „standing”. Mai depinde și de cum faci banii. Eu, dacă aș primi bani să călătoresc, aș lua în calcul doar calitatea. Dar voi două trebuie să povestiți pe viu și, dacă mă primiți, vin și eu.

      Ștergere
    3. Well, niciodata in India si in general in Asia, preturile pentru strain nu vor fi la fel cu cele pt localnic. Mai ales in India- ai vazut ca orice bilet te costa de vreo 10 -20 de ori mai mult decat pt bastinas. Ei merg pe pricipiul ca tu, strain, alb, turist, daca ai aterizat in patria lor, inseama ca esti vietate buna de jumulit, sezi pe un sac de parale, ba chiar ai si niste copaci prin ograda, ai caror fructe sunt euroi rotunzi si sunatori.:)) Asta e mentalitatea, sigur, pe toti ne enerveaza asa, pt ca muncesti si pui deoparte ani de zile pana sa poti sa te preumbli pe cararile lumii. Eu nu prea ma raportez la ceea ce plateste bastinasul, ci la cea ce eu imi pot permite si consider acceptabil in raport cu alte oferte. Dar de aceea suntem miliarde de suflete pe acest pamant, sa avem fiecare propriul stil si propriile necesitati! :)

      Ștergere
    4. @Corina sigur, ne vedem toate 3 la o poveste candva, poate la Bucuresti.

      @Rose Marie Ai dreptate in mare masura. Totusi eu cred ca am facut vacanta aproape de pretul bastinasilor. Cu tuk-tuk-urile am mai luat teapa, ce-i drept ...

      Ștergere
  6. Puteai sa iei avionul pana la Delhi si de acolo Agra Jaipur ...E inuman cu autobuzul sau trenul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, este. Momentan am studiat doar problema, urmeaza continuarea. Cu toate ca e inuman am intalnit ulterior multi calatori Vestici ce faceau traseul din Nord-ul in Sud-ul Indiei sau invers cu trenul ... dar cu mai multe opriri.

      Ștergere
  7. India este de departe tara contrastelor ,de la opulenta la sărăcia lucie ce-o vezi în orice oraș al tarii.Imi amintesc ca după 3 săptămâni petrecute într-un circuit al tarii, am revenit acasă cu o răceală cumplită. Calatorisem cu un minibus antic dar lux pt șoferul care-si conducea foarte convins de calitățile lui profesionale,rabla din a cărei instalstie de clima, am "achiziționat " un virus urat rău. Încă 3 săptămâni după vacanta am luat diferite antibiotice pana a trecut infecția.Agra este....O controversă maxima în mintea mea dar dacă cineva își dorește sa experimenteze o vacanță în India, este bine sa o facă organizat.Daca nu aveam ghidul care ne-a dat cele mai prețioase informatii, ar fi trebuit sa iau cărți turistice sau istorice pt a asimila tot ceea ce un ghid simplifică prin bagajul de informații interesante.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare tare rau sa citesc ca te-ai inbolnavit. Raceala poti sa faci usor in India avand in vedere ca aerul conditionat il seteaza deseori pe treptele cele mai de jos, iar afara e extrem cald :)

      Ștergere
    2. @Claudia _ merge si independent, cu o buna documentare si evitarea transportului in comun prin orasele indiene - ca si asa autobuzele lor sunt vai de mama lor, trenurile nu mai vorbesc, chiar nu-i nici o placere sa stai inghesuit, la gramada, sa circuli ore si ore intregi in conditii improprii. De exemplu, singurul mijloc de transport in comun la nivel normal, civilizat mi s-a parut metroul in Delhi, pe care l-am folosit pe ruta Dwarka / Indraprashta pentu a vedea locurile. E chiar foarte modern metroul lor. In rest - vorba ceea, musai si taximetristii sa castige un ban... :))

      Ștergere
    3. Nu te contrazic dar eu am ales pachetul organizat conform opțiunilor mele,de agenția mea de turism, este mai save.Ador sa văd lumea dar totuși prin prisma sec XXI nu cea oferită de o țară ca India,rămasă intr-o epocă apusă.

      Ștergere
    4. Da, fireste, este bine de luat masurile de prevedere necesare, eu am calatorit in India de fiecare data cu un amic care este driver-guide si deci am avut o siguranta din start!

      Ștergere
  8. Povestesti foarte frumos, aproapeca am simtit si eu emotiile tale. Mi-ar placea sa vad si fotografii :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Sunt sigura ca daca te vei pregati mai bine, vei avea o vacanta minunata!

    RăspundețiȘtergere