Impresii si obiective turistice vazute in Jaipur, orasul roz al Indiei

Azi sunt in cea de a-14-a zi de vacanta pe care o voi petrece vizitand Jaipur, orasul roz al Indiei. Inceputul nu e asa promitator fiindca ma simt obosita. Foarte obosita dupa petrecerea de azi noapte de la Hostel si trezitul asta la 5 dimineata ma omoara. Am rezervat din nou o excursie prin agentie de turism fiindca colegele din camera mi-au spus ca obiectivele turistice de top din Jaipur (cum ar fi Fortul Amer) se afla la 10 km in afara orasului si voi plati lejer 500 rupi pe un tuk-tul dus-intors si asta doar pt 1 singur obiectiv turistic, cand prin agentie toata excursia in Jaipur m-a costat 850 rupi cu tot cu pick-up si drop la Hostelul din New Delhi. A fost categoric cea mai rentabila varianta dar acum sunt curioasa daca a meritat sau aceasta excursie in Jaipur, va fi doar o alergatura prin oras. Vom vedea ....

jaipur-impresii-personale
Vacanta in India am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
*Zborul m-a costat 450 de euro pana in India luat de aici >>>Bilet de avion ieftin India . Vrei sa te cazezi la Hotel? Rezerva aici >>> Hotel-uri ieftine in India In India eu am stat in numeroase hostel-uri si o saptamana am ales cazare la localnici prin AirBNB, o camera dubla pe care am platit 15 euro/apartament/noapte. Puteti citi detalii in acest articol >>> Toate apartamentele in care am stat pe AirBNBVrei sa inchiriezi si tu o camera/apartament la localnici? Iti ofer un voucher de 100 ron pe care il poti folosi la cazare oriunde in lume, la prima ta rezervare, daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> VOUCHER 100 RON AICI.

Obiectivele turistice pe care le vom vizita in Jaipur astazi


E ora 6 dimineata si ghidul ma suna sa-mi spuna ca intarzie 10 minute din cauza traficului, dar sa ma pregatesc si sa cobor in fata Hostelului, ca sa nu mai pierdem timp. Stiam ca nu va fi punctual, nici o excursie ce am facut-o in India pana acum nu a inceput la ora stabilita. In timp ce astept pe scarile din fata Hostelului arunc o privire peste voucherul de calatorie, ca sa vad ce obiective turistice vom vizita in Jaipur:

1. Fortul Amer
2. Jantar Mantar (observator astronomic inclus in patrimoniul UNESCO)
3. Hawa Mahal (Palatul Vanturilor)
4. Jal Mahal (Water Palace)

Nici nu termin bine de citit ca apare ghidul, un indian la costum, cu un turban imens pe cap si o mustata atent ingrijita, cu varfurile ridicate in sus. Ma intreaba daca am apa si crema pentru protectia solara, fiindca se anunta o zi foarte calduroasa in Jaipur. Ii spun ca sunt pregatita. Cand ajungem la autocar observ din nou ca sunt unica straina din excursia de azi si prin cap imi trec instant vorbele agentei de turism `e o excursie pentru indieni, la care nu au acces strainii`. Se vede!

Rajasthan, cel mai mare stat din India


Ghidul e foarte de treaba si dupa ce explica programul pe Hindi, incepe pe engleza (parca special pentru mine) o introducere frumoasa despre Rajasthan, statul in care se afla orasul Jaipur, pe care il vom vizita astazi:

*Rajasthan s-a format in 30 martie 1949, dupa fuziunea a 22 de regate si principate intr-o singura entitate geografica, ce alcatuiesc astazi cel mai mare stat din India.
*Semnificatia cuvantului Rajasthan este `Locul Regilor` (Raj - rege, Sthan = loc)
*Rajasthan are o cultura foarte bogata. Este cunoscut pentru tinuturile create de imaginea Maharajahului si a printeselor sale, pentru forturile magnifice, palatele maiestoase, fantanile antice, arte enigmatice, toate formand o parte integrata a arhitecturii zonei. 
*Rajasthan se mai lauda cu o bucatarie locala cunoscuta in toata lumea, in special datorita acestor preparate (Laal Maas, Dal Baati Churma si Pyaaz ki Kachori), ce provin de aici.
*Rajasthan este un paradis pentru iubitorii de shopping, fiind o zona traditionala si foarte colorata unde se practica mestesuguri vechi de cand lumea.
*Ghidul ne mai spune o curiozitate care atrage mii de calatori in fiecare an in Rajasthan si anume faptul ca aproape fiecare oras din acest stat este coordonat de o culoare:Jaipur este roz, Udaipur este alb, Jodhapur este albastru si Jhalwar este mov. 

Dupa toate informatiile ghidului ma gandesc serios ca trebuia sa-mi iau un pachet turistic de 3 zile doar in Rajasthan!

Rajasthan-India-obiective-turistice


Informatii interesante despre Jaipur - Orasul Roz al Indiei


Drumul din New Delhi pana in Jaipur dureaza 5 ore (mergand pe autostrada) asa ca dorm pana in momentul cand ghidul ne trezeste pentru micul dejun, pe care il luam la o terasa de pe marginea drumului. Aici stau la masa cu un cuplu indian, ce-mi recomanda un fel de placinta (pe care nu o pot manca din cauza uleiului in excess) asa ca trec la varianta mai simpla biscuiti si ceai. Caldura e deja insuportabila desi e doar 10 dimineata, asa ca ma bucur cand revenim la racoarea aerului conditionat din autocar si ne continuam drumul spre Jaipur, afland din nou informatii interesante de la ghid:

*Jaipur este capitala statului Rajasthan si a fost fondat de Maharajahul Sawai Jai Singh al -II-lea pe 18 noiembrie 1727

*Orasul a fost pictat de catre Maharajul Ram Singh in teracota roz, ca un bun venit Printului de Wales. De atunci Jaipur a primit identitatea unica de `Oras Roz` care este pastrata si astazi de catre localnici.

*Jaipur este considerat ca fiind primul oras planificat din India. Acesta a fost proiectat de un arhitect bengali, pe numele sau Vidhyadhar Bhattacharya, in conformitate cu stiinta arhitecturii indiene (Shilpa Shastra) care uneste toate strazile dinspre Est spre Vest si dinspre Nord spre Sud.

*Orasul Jaipur este cunoscut drept orasul cu cei mai putini analfabeti din India. De aceea, aici se organizeaza in fiecare an `Festivalul de literatura` ce dureaza 5 zile si este cel mai mare festival de acest gen din lume.

*Al doilea cel mai cunoscut festival din India, este `Festivalul Elefantilor` din Jaipur. Elefantul simbolizeaza regalitatea in traditiile statului Rajasthan si in fiecare an in luna martie se organizeaza acest festival ce include o parada cu elefanti vopsiti in culori puternice, dansuri traditionale si multa muzica.


Primul obiectiv turistic vazut in Jaipur - Fortul Amer


La ora 12 ajungem la baza dealului de unde trebuie sa urcam spre Fortul Amer. Aici ghidul ne spune ca autocarele trebuie lasate in parcarea de jos, dar pt 50 rupi de persoana vom fi dusi sus cu niste masinute de teren. In trecut se putea urca pe elefant, dar datorita protestelor facute de organizatiile de protejare a animalelor (PETA), aceste tururi au fost restrictionate.

Fortul-amer-jaipur-India-vizita

Ne grupam repede in masini si eu primesc din partea ghidului locul privilegiat de langa sofer, ca sa stau confortabil si sa pot fotografia in voie. Urcusul e greu si masinile inainteaza incet pe drumul construit din piatra. Sus ne organizam din nou si ghidul ne spune ca avem 1 ora sa vizitam fortul (care e gratuit in curte si in exterior) iar pt a vizita Palatul trebuie sa platim 500 de rupi (si fotografiatul este interzis in interior) asa ca eu zic pas.

Fortul-Amer-India-Jaipur

Fortul Amer este cel mai remarcabil obiectiv turistic din Jaipur si a fost inclus in Patrimoniul UNESCO. A fost construit de Maharajahul Raja Singh I in 1592 si i s-au adus apoi completari pe parcursul mai multor ani. Exteriorul este robust datorita zidurilor inalte ce mascheaza paradisul din interior, o fuziune frumoasa de arta si arhitectura musulmana si indiana.

Fortul-Amer-India-Jaipur

Peisajele ce se profileaza de pe deal sunt superbe cu zidurile fortului ce serpuiesc pe dealuri.
In prin plan se afla Lacul Maotha pe care este construita o gradina in stil geometric.

gradina-mortha-lac-fort-amer

Amer este un Fort-Palat, clasic si romantic, cu o aura magnifica. Am simtit ceva deosebit in acest loc, ceva mistic. Cred ca este aura de pace si liniste ce domneste in interiorul zidurilor. Caldura ma ameteste si beau 3 sticle de apa in 30 de minute, dar asta nu ma opreste sa absorb toata frumusetea, atat cu mintea cat si cu inima.

fortul-amer-Jaipur-obiectiv-turistic

Singurul lucru ce ma ingrijoreaza este aparatul meu foto care pe finalul vizitei, da semne ca vrea sa ma paraseasca. Fotografiile ies extrem de blurate si oricat de des sterg lentila, tot se abureste de la caldura si umiditate. La un moment dat imi sare o tipa in ajutor si incearca si ea cateva metode de resuscitare a aparatului.



O cheama Latifa, e din Egipt si calatoreste singura prin India. Imi spune ca e poeta si a venit sa gaseasca inspiratie pe meleagurile pline de magie din India. Intr-un final reuseste sa faca o poza clara si-mi da aparatul foto inapoi multumita. Ne fotografiem impreuna si ne uram drum bun si calatorie placuta.

Jaipur-impresii-personale


Dupa ce reintregim grupul ne urcam din nou in masinute si suntem dusi la un restaurant local, unde ghiciti cu cine ma intalnesc? Cu Latifa, care sta la masa cu Tom, un vietnamez ce face inconjorul lumii. Impart cu ei un biryani bun si pauza de pranz trece fara sa o simt in compania celor doi calatori.

Plimbare prin Jaipur si Hawa Mahal (Palatul Vanturilor)


Dupa masa suntem dusi cu autocarul in centrul orasului Jaipur si autocarul parcheaza aproape de Jantar Mantar (observator astronomic inclus in patrimoniul UNESCO), dupa care ghidul ne spune ca aici vom sta 2 ore si putem alege daca dorim sa intram la observator sau vrem sa ne plimbam prin Jaipur. Totul e sa nu ne pierdem si sa ne stim intoarce la parcare. 

Jaipur-Rhajasthan-India

Jaipur-Rhajasthan-India

Jaipur-Rhajasthan-India

Eu prefer sa ma plimb, asa ca ma las dirijata de localnici spre bulevardul principal, plin cu cladiri istorice vopsite in roz si magazine cu suveniruri. E foarte frumos Jaipur. Intr-adevar e un oras unic prin toata arhitectura sa si nuantele de pe cladiri. Din pacate aparatul meu foto e tot pe moarte saracu. Face 1 poza clara din 10. Sunt fericita pentru tot ce vad, dar suparata ca nu pot imortaliza nimic clar. Nici macar elefantul pictat ce trece pe langa mine. Aaaa, imi vine sa urlu! Oricum va asigur ca e mult mai frumos decat ce reusesc eu sa va arat in acest articol, asa ca tot ce va ramane e sa ma credeti pe cuvant :)

Jaipur-orasul-roz-India

Jaipur-orasul-roz-India


elefant-jaipur

Jaipur-orasul-roz-India-informatii



In mijlocul bulevardului nu pot sa-mi cred ochilor cand vad arhitecura Palatului Hawa Mahal. Este cea mai elaborata cladire ce am vazut-o in viata mea! Sunt sigura ca asa ceva nu voi mai vedea niciodata!

Jaipur-obiectiv-turistic

Iau telefonul, deschid wikipedia si aflu ca Palatul Vanturilor a fost construit in 1799 de catre Maharajahul Sawai Pratap Singh si era folosit ca si camera pentru femeile din haremul sau. Fatada cladirii are 953 de ferestre mici prin care sufla vantul si tinea casa racoroasa chiar si in zilele toride de vara (de aceea i se spune Palatul Vanturilor) si permitea femeilor din harem sa observe viata cotidiana de pe strada, fara ca ele sa fie vazute. 

Palatul-Vanturilor-Jaipur-obiectiv-turistic

Un vanzator din magazinul de alaturi ma vede (fiind singura turista alba din fata Palatului in acel moment) si trece strada fugind printre masini sa ma roage sa urc la etaj, sa-i vad magazinul. Refuz, dar el insista spunandu-mi ca de sus o sa am o vedere splendida cu tot Palatul. Adevarul e ca de pe bulevard e greu sa il fotografiezi in intregime asa ca urc cele 3 etaje si intr-adevar, imaginea ce se profileaza e superba. Nici magazinul nu e mai prejos, plin de bijuterii din argint cu modele deosebite ce-mi amintesc de cele din Maroc, doar ca preturile sunt de 10 ori mai mari. Cobor in final fara sa cumpar nimic, lasandu-l dezamagit pe vanzator.

Palatul-Vanturilor-Jaipur-obiectiv-turistic


Ultimul obiectiv turistic vazut in Jaipur - Jal Mahal (Water Palace)


Soarele apune peste cladirile din Jaipur si ghidul tot nu apare cu grupul. Stau rezemata de un perete, privesc maimutele ce danseaza in jurul meu, refuz toti copiii, ce vor sa imi vanda suveniruri si accept toate sticlele de apa ce mi se ofera la supra pret. Mor de cald. 
Deja ma ingrijoram ca n-am inteles eu ora de plecare cand vad ghidul si restul grupului ce se apropie incet de autocar. Trecem toti la locurile noastre si ne indreptam spre Jal Mahal (Water Palace) ce se afla in mijlocul lacului Man Sagar, la marginea orasului Jaipur. Ghidul ne spune ca Palatul nu e deschis vizitatorilor, dar in trecut se putea ajunge la el cu niste barci traditionale. Acum suntem lasati liberi 30 de minute sa facem poze de la distanta cu Palatul si sa facem un tur cu camila (cine doreste). Aparatul meu foto e tot pe jumatate mort. Mai face din cand in cand cate o poza, dar si alea ce am impresia ca sunt bune, sunt de fapt neclare. Era chiar ciudat sa treaca o zi in India fara nici o neplacere!

camile-India

Jaipur-obiectiv-turistic-Jal-Mahal

Drumul inapoi spre New Delhi a fost mai obositor decat credeam, ma durea deja fundul de la atatea ore de stat in autocar, eram tot mai suparata din cauza aparatului foto si tot mai nerabdatoare sa ajung la Hostel. Am asteptat multe ore, dar in final la 1 noaptea am ajuns, dupa ce ghidul s-a asigurat ca ma lasa in fata cladirii. I-am dat 100 de rupi bacsis, pe care cred ca i-a meritat din plin si am incheiat seara la Hostel, pe terasa de pe acoperis, in compania noilor mei prieteni.

La final ma declar foarte multumita cu acest tur in Jaipur. Singura nu as fi avut cum sa vad toate aceste obiective turistice, in asa scurt timp, mai ales ca sunt la distanta mare una de alta. Totusi daca as fi avut mai multe zile de vacanta in India, as fi ramas un weekend in Jaipur fiindca orasul mi-a placut mult. Mult, mult de tot!

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍

» Urmeaza sa calatoresti in INDIA? Citeste tot jurnalul meu de calatorie 


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

6 comentarii:

  1. Mie Jaipur-ul mi se pare definitia Rajathanului: un oras absolut oribil (probabil nu ai stat destul incat sa fii atacata de maimute) dar la doi pasi ai un loc ca Amber Fort care este la cealalta extrema- e o bijuterie. Si ar fi si mai "bijuterie" daca ar lua exemplu de la Jodhpur si l-ar trata cum se cuvine. Dar fortul din Jodhpur e proprietate privata si manageriat dupa model englez deci...Poate ca imi doresc prea mult :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut multe maimute, dar nu am vazut sa fie agresive si sa atace oameni. Probabil am avut noroc :). Mi-am dorit sa merg si in Jodhpur (orasul albastru) dar nu am mai ajuns. Mi-ar placea sa stau o saptamana - zece zile doar prin Rajasthan si apoi sa fac o comparatie intre orase. Poate la urmatoarea vizita, daca pot acorda asa mult timp :)

      Ștergere
    2. Cam atat am stat noi in Rajasthan - 10 zile.
      Maimutele din Jaipur sunt extrem de agresive. Am vazut intr-o zi cand au intrat intr-un magazin si distrugeau tot si nimeni nu avea curaj sa le dea afara. Un nene de la un templu ne spunea ca eu tin vreo 15 caini la templu tocmai pentru ca sa ii apere de maimute. Exista si un documentar parca pe national Geographyc despre ele. Sunt absolut groaznice.

      Ștergere
  2. Claudia EnaJan2:17 p.m.

    JaipurOMG ,o combinație just for one time in this life.Am plătit un amărât de euro ca sa mă plimbe un nene slab ,uscat cu tricicleta lui,prin cele mai agresive noxe,ever.Pt a vizita India iti trebuie nerv și open mind

    RăspundețiȘtergere
  3. Dalila2:40 p.m.

    Wow!!! Arata splendid Palatul Vanturilor. Multumim pentru tot ce impartasesti cu noi ❤️

    RăspundețiȘtergere