Impresii despre vizita la sanctuarul cu elefanti in India

Astazi este ziua cu nr 29 din vacanta mea in India. Penultima zi. Cat de repede a trecut timpul…. cat de multe am vazut si am invatat de cand sunt aici. Cat de stresata am venit. Cat de relaxata voi pleca. Dar pana sa ma urc in avion mai trebuie sa bifez doua mari dorinte, pt care am venit in Kerala (elefantii si Backwaters) pe care nu am reusit sa le vad, in special datorita grevei la mijloacele de transport. Aici in Sudul Indiei sunt dese grevele si asta e a doua oara cand ma simt blocata din cauza lor. Nu pot spune ca am suferit atat de tare fiindca Kochi chiar mi-a placut, dar m-as fi simtit mai bine sa ma stiu cu excursiile facute si sa ma odihnesc in ultimele zile. Ma rog ….in India totul e imprevizibil, trebuie sa te adaptezi din mers. Asa ca azi am de gand sa fac excursia la elefanti.

impresii-vizita-elefanti
Vacanta in India am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
*Zborul m-a costat 450 de euro pana in India luat de aici >>>Bilet de avion ieftin India . Vrei sa te cazezi la Hotel? Rezerva aici >>> Hotel-uri ieftine in India In India eu am stat in numeroase hostel-uri si o saptamana am ales cazare la localnici prin AirBNB, o camera dubla pe care am platit 15 euro/apartament/noapte. Puteti citi detalii in acest articol >>> Toate apartamentele in care am stat pe AirBNBVrei sa inchiriezi si tu o camera/apartament la localnici? Iti ofer un voucher de 100 ron pe care il poti folosi la cazare oriunde in lume, la prima ta rezervare, daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> VOUCHER 100 RON AICI.
M-am trezit la 7 ca sa fiu sigura ca ajung prima la agentia de turism, ca sa intreb din nou de preturi. Daca nu-mi convine voi merge in excuria organizata prin Hostel cu 3700 de rupi (225 ron), chiar daca pretul mi se pare prea mare. Sincer chiar sper sa gasesc ceva mai ieftin pe ultima suta de metri. 
Din pacate cei de la agentia de turism imi ofera o excursie cu 5000 de rupi, la un sanctuar de elefanti. Acolo putem sa vedem ritualul spalarii, vom putea sa-i hranim si sa facem o tura prin jungla pe elefanti. Practic exact ce-mi ofera si cei de la Hostel doar ca cu 1300 de rupi in plus. Probabil taxa de fata alba .... Oricum, din cate observ toate excursiile sunt mai scumpe in Kerala decat in alte zone ale Indiei, nu inteleg de ce. Poate nu am gasit eu agentiile de turism corecte. In fine, tot ce mi-a ramas e oferta celor de la Hostel .... asta daca nu cumva se intampla o minune.

Daca crezi, minunile se intampla. Cum m-am dus la sanctuarul de elefanti


Nici prin agentie, nici prin Hostel ci cu un sofer de tuk tuk. Asta chiar a fost o minune. Omul potrivit, la locul potrivit, cu oferta potrivita. Mergeam incet pe strada, ma indreptam spre Hostel sa platesc excursia, destul de trista si cu capsa pusa fiindca nu reusisem sa gasesc o oferta buna, cand un tuk-tuk incetineste langa mine si ma intreaba daca nu vreau o cursa undeva. Nici nu ma sinchisesc sa ma uit spre sofer, refuz instant, stiind ca hostelul este aproape. Soferul nu se lasa asa usor si insista ca ma duce el, oriunde, pe gratis. Doar sa vorbesc cu el. Atunci ridic privirea si vad un tanar indian, cu un zambet mare pe fata. Il intreb ce-i iese lui din afacerea asta si-mi spune ca nimic, vrea doar sa socializeze, sa-si imbunatateasca engleza. Refuz din nou. 
Merg pe marginea drumului, tuk tuk-ul merge incet pe langa mine. Soferul imi pune intrebari clasice (de unde sunt, cat stau in Kerala, daca imi place in India, pe unde am mai fost etc). Ii raspund fiindca mi se pare prietenos si de treaba. Alta data m-as fi enervat si m-as fi gandit ca sigur este ceva necurat la mijloc, dar dupa atatea zile in India m-am obisnuit deja cu latura prietenoasa a indienilor si curiozitatea lor fata de straini. Cand ajungem in fata hostelului soferul imi multumeste frumos pentru conversatie si-mi spune ca m-ar fi putut aduce cu tuk tuk-ul, dar daca n-am vrut, pierderea mea. Atunci imi pica fisa ca i-as putea spune sa ma duca el la sanctuarul cu elefanti cu tuk tuk-ul. Probabil nu va fi la fel de confortabil, dar macar asa pot sa stau cat doresc si sa mai facem cateva opriri pe drum. Ii spun ideea baiatului si-mi spune ca totusi e vorba de o zi intreaga si 80 de km .... e cam mult pt el. Propun sa-i dau 1800 rupi, jumatate din cat m-ar fi costat prin Hostel si soferul se arata incantat. Ma gandeam eu ca-i fac o oferta buna. In plus ii spun ca vom vorbi o zi intreaga pe engleza, deci va fi benefic si pentru el. Rade si-mi spune ca ma pricep la afaceri. Multumesc, stiu deja :)))


cu-tuk-tuk-ul-in-India

Kerala cea frumoasa


Nu mai pierdem timpul. Ma urc in tuk tuk si pornim spre ferybotul din Fort Kotchi ca sa trecem rapid in Ernakulum. Plutim pe apa, traversand pe o punte de beton, stand in tuk tuk, printre motociclete si alte masini. Interesanta senzatie. Peisajele cu port-ul vazute de pe apa sunt atat de frumoase. 
Azi sunt din nou fericita, simt ca voi avea parte de o excursie speciala. Recunosc ca am avut mare noroc cu soferul fiindca vorbeste mult, dar chestii interesante. A locuit cativa ani in Dubai, asa ca-mi povesteste despre viata de acolo, in timp ce traversam Ernakulum si iesim din Cochin pe autostrada.

Kochi-India

Iubesc senzatia ce ti-o ofera o calatorie cu tuk tuk-ul. Parul imi zboara in vant, simt racoare desi afara e foarte cald, ma simt foarte aproape de natura si de toate locurile pe langa care trecem ... intr-un fel e ca pe motocicleta dar o idee mai comod. Peisajele ce se profileaza din mers sunt spectaculoase, adevarate paradisuri tropicale pe care le vad pentru prima data in viata mea. Fiecare poza as putea sa o transform intr-o carte postala cu Kerala. Pacat ca nu reusesc sa imortalizez tot ce vad. Toate satele prin care trecem, oamenii ce imi fac cu mana, magazinele improvizate de pe marginea drumului, raurile si lacurile cu apa curata, barcile si pescarii, copii ce mananca inghetata pe o bordura in timp ce asteapta autobuzul, toate aceste cadre simple din viata de zi cu zi in Kerala. Imi place modul in care decurge viata aici, mult mai putin haotic decat in marile orase. Aici nimeni nu se grabeste, masinile si tuk tuk-urile nu gonesc nebuneste, nu se inghesuie unele in altele ca la un concurs de masini, oamenii nu traverseaza aiurea strada, e mult mai putin stresant. Zonele acestea rurale mi se par printre cele mai linistite locuri pe care le-am vazut in India.

Kerala-India-paradis-tropical-de-vazut

Kerala-India-paradis-tropical-de-vazut

Kerala-cea-frumoasa

Kerala-cea-frumoasa

Kerala-cea-frumoasa

Soferul opreste tuk tuk-ul pe marginea drumului si ma intreaba daca am vazut vreodata o cultura de ananas. Ii spun ca nu, dar mi-ar placea sa vad. In stanga noastra, pe un deal, cativa muncitori lucreaza de zor si-mi spune ca asta este cultura de ananas. Pot sa o vad destul de bine de la distanta asta asa ca prefer sa nu ma apropiu mai tare. Nu vreau sa ii disturb si sa ma observe ca fac fotografii, desi nu prea cred ca imi iese. Plecam inainte sa se simta inconfortabil.

cultura-de-ananas

cultura-de-ananas

cultura-de-ananas

In padurea cu elefanti


Ajungem la sanctuarul de elefanti unde las 100 de rupi(6ron) in cutia de donatii in timp ce un ghid ne ia in primire si ne poveste cate ceva despre elefanti pe hindu, asa ca nu prea inteleg mare lucru. Soferul imi spune apoi ca au in jur de 50 de elefanti ce traiesc liber in padure. Cei ce se afla in perioada de reproducere sunt foarte agresivi asa ca sunt tinuti departe de ochii lumii. Suntem rugati sa mergem doar pe alei si sa nu trecem de marcajele din lemn ca sa nu le incalcam intimitatea. In acest sanctuar elefantii sunt respectati si tratati ca oamenii. Fiecare elefant are un nume si un dosar personal. 
Cand intru vad o pancarda pe care scrie `We believe in providing ethical elephant experiences for travellers` ceea ce inseamana ca in acest sanctuar nu poti sa te plimbi pe elefant. Ma bucur sa vad ca se iau masuri in acest sens. 
Vizita la sanctuarul cu elefanti este o experienta de neuitat. Padurea e atat de deasa incat in multe zone aveam impresia ca sunt in jungla, iar elefantii erau peste tot. I-am vazut mancand, jucandu-se cu nisip, in mocirla, am vazut baby elephant si elefanti de peste 60 de ani. Padurea este de asemenea casa pentru numeroase specii de caprioare, fluturi, rame negre pe care trebuia sa fiu atenta sa nu le calc pe alei. Totul mi s-a parut curat si ingrijit. Un spatiu enrom in care elefantii se pot desfasura in habitatul lor natural, fiind bine tratati. 

elefanti-India

Elefanti-Sudul-Indiei

in-vizita-la-elefanti

elefanti-India


Un ingrijitor ne-a sugerat sa mergem pe malul raului unde spala ei elefantii dimineata. 
O sa va placa, ne-a spus! 
Am mers prin padure vreo 20 de minute, pana am ajuns intr-un nou loc paradisiac, din care nu mai vroiam sa plec.

India-Kerala-de-vazut

India-secreta

Doamne ce peisaj exotic, frumos, salbatic, natura pura! Fara nici un om, fara galagie, ... simt ca India mi-a dezvaluit unul din locurile ei secrete. E greu sa nu te bucuri de micile placeri ale vietii cand ai o asemenea panorama in fata ochilor. Sufletul meu zambeste.

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍

» Urmeaza sa calatoresti in INDIA? Citeste tot jurnalul meu de calatorie 

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

9 comentarii:

  1. Ma bucur sa vad ca ai ales sa mergi intr-un loc in care elefantii sunt respectati...si prin aceea ca NU sunt calariti... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer si eu ma bucur ca au inceput sa i-a masuri in acest sens si sa ofere turistilor variante de turism responsabil (sa hranesti elefantul, sa ajuti sa il speli, etc). Am observat ca nici in Jaipur nu te mai duc sus la Fort cu elefantul, ceea ce e foarte bine.

      Ștergere
  2. O zi frumoasa la finalul unei calatorii teribil de interesante ! Cred ca India era pregatita sa te adopte :) Ah, si pamantul acela , era chiar asa de rosu , sau este efectul forografiei ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) Pamantul era chiar atat de rosu!!!
      Multumesc pentru aprecieri :)

      Ștergere
  3. Galina Relenschi1:52 p.m.

    Povestesti atat de frumos! Ma bucur pentru tine,imi inchipui ce trairi ai avut in aceasta calatorie! Si eu visez sa vad India dar va mai trece multa apa pe Prut(raul care trece pe langa localitatea mea)pana cand o voi face.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos! Sper sa ajungeti in India cat de curand!

      Ștergere
  4. narcisa lawrence2:42 p.m.

    Buna Alice. Mi-a placut tare mult calatoria ta in India. Am avut tot timpul senzatia ca sunt acolo cu tine.Am fost trista sau bucuroasa, ceea ce ma face sa=mi doresc sa recitesc cap coada calatoria ta. Sper sa am ocazia sa citesc si o carte scrisa de tine.Felicitari! Astept Malaezia.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am vizitat India cu tine!

    RăspundețiȘtergere
  6. Agnes Bolovan11:39 p.m.

    Buna! Unde se afla acest sanctuar de elefanti? la o cautare, am gasit mai multe locuri in Kerala unde gasesc elefanti, insa vreau sa merg intr-un loc unde nu sunt folositi pt amuzament, nu sunt calariti si expusi turistilor, fix ca sanctuarul acesta :) Multumesc!

    RăspundețiȘtergere