Impresii si obiective turistice vazute in Valencia, Spania

Valencia e un oras absolut superb! Anul acesta, în vacanta de vara a lui KARI, am dorit sa îl duc undeva la mare,intr-o vacanta mama-fiu. M-am tot gândit la o destinație frumoasa, în care sa putem face o vacanta combinata de stat la plaja și vizite prin oraș, nu foarte costisitoare, dar totuși suficient de interesanta pentru copil. După o săptămână de documentare am ales Valencia din 3 motive. Are o plaja lunga și lata pe toata zona orașului, are cel mai mare Acvariu din Europa și orașul mi se părea suficient de interesant ca să-l pot tine ocupat pe KARI 10 zile. Adevarul e ca am ramas placut impresionata de multitudinea de obiective turistice, asa ca ne-am impartit zilele, 5 pentru vizitarea orasului Valencia si imprejurimi, iar cinci zile pentru plaja MalvaRossa si El Saler. Astăzi o sa va povestesc despre toate obiectivele turistice din Valencia, pe care le-am văzut și ne-au plăcut. Ele se afla in trei zone centrale:
Obiective turistice vazute in Centrul istoric si cartierul El Carmen ( recomand 2 zile)
Obiective turistice vazute in Centrul Stiintelor si Artelor (recomand 1 zi)
Obiective turistice vazute pe Albia raului Turia (recomand 1 zi)
Pont de la Alice: In weekend intrarile la multe obiective turistice sunt Gratis (majoritatea duminica) asa ca noi am profitat si am intrat gratuit, chestie de care va recomand si voua sa profitati :)


Vacanta in Valencia am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
* Zborul Cluj-Valencia l-am luat la oferta si a fost doar 70 de euro dus-intors, luat de aici  >>>Bilet de avion ieftin Valencia . Vrei sa te cazezi la Hotel? Rezerva aici >>> Hotel-uri ieftine in Valencia  Noi am stat timp de 10 nopti intr-o camera inchiriata la localnici,  prin AirBNB, pt care am platit 26 euro/camera/noapte. Puteti citi detalii despre ele in acest articol >>> Toate apartamentele in care am stat pe AirBNBVrei sa inchiriezi si tu o camera/apartament la localnici? Iti ofer un voucher de 100 ron pe care il poti folosi la cazare oriunde in lume, la prima ta rezervare, daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> VOUCHER 100 RON AICI.
Obiectivele turistice văzute în centrul istoric din Valencia 


Am facut degustari in Mercat Central


Vom începe interesant, cu singurul obiectiv turistic pentru care mi-e groaza. Piata Mercat Central, pe care vroiam sa o vad mult,mult de tot, fiindcă știu deja din vacanta în Barcelona, ca piețele în Spania sunt altceva. Dar cum să-i livrez eu ideea lui Kari!? Mersul la piață e interesant doar pentru pensionarele trecute de 70 de ani, plictisite de viata și fără nepoți. Ma tot gândesc, fac zeci de propuneri în cap și pana la urma îmi pica fisa. Fiul meu e un gurmand, când vine vorba de mâncare se luminează la fata, drept urmare ambalez propunerea sub forma de: “Kari mergem sa facem degustări de preparate spaniole în piață”. Fiul meu se arata incantat de idee, mai ales când ii promit, ca acolo o să-i cumpăr cel puțin 3 fresh-uri de fructe exotice. 

Ajungem în fata pietii leșinați la cele 37 de grade, dar nu ma las doborâta de căldură și ii povestesc lui KARI despre arhitectura, despre vitraliile ce le vedem și domul de sticla din mijlocul pietii. Într-adevăr, in Valencia, pana și piața e o opera de arta. Experienta în sine ne încântă pe amândoi, piața e plina de fructe exotice, fresh-uri ținute în gheata, facem degustările promise de tapas, cârnăciori picanti, măsline in diverse sosuri cu ierburi aromatice, picante, foitaje cu diverse umpluturi etc. Ma simt, ca și cum as face un reportaj pentru o emisiune culinara, cercetând fiecare stand și purtând discuții cu vânzătorii pe spaniola. 

Pont de la Alice: Atenție piața asta e deschisa doar pana la ora 3 pm

Piata-Mercat-Central-din-Valencia

Piata-Mercat-Central-din-Valencia

Piata-Mercat-Central-din-Valencia

Clădiri in stil baroc în Plaza del Ayuntamiento (Gratis)


Imediat cum am ieșit din piață, i-am zis lui KARI sa întram la bursa de Mătase (Lonja de la Seda), dar n-am avut nici o șansă să-l conving, fiindcă văzuse deja toți Pokémonii ce îl așteptau în Plaza del Ayuntamiento, centrul cultural al orașului, cu o piateta enorma, ce include numeroase fațade în stil baroc și primăria orașului (actualmente muzeul de istorie) . Pana și-a prins Kari Pokémonii eu am putut face fotografii în voie. Eh, asa e în vacanta cu copii, trebuie sa faci compromisuri la fiecare pas, asa am ratat bursa, monument înscris în Patrimoniul UNESCO. 

Plaza del Ayuntamiento-de-vazut-Valencia

Plaza del Ayuntamiento-de-vazut-Valencia

Plaza del Ayuntamiento-de-vazut-Valencia

Am descoperit cea mai frumoasa GARA din lume 


La vreo 300 m de Plaza del Ayuntamiento se afla Gara. Exteriorul e frumos, însă interiorul e cel ce m-a dat pe spate. Ghișeele, ceasul, toate detaliile sunt din lemn și motive pictate cu citrice, ce sa înștiințeze calatorii, ca au ajuns în Valencia. În interior este o încăpere, care zici ca face parte dintr-un Palat, nicidecum dintr-o gara, fiindcă are tavanul și toți pereții pictați,absolut superb. În gara asta am fost puțin nostalgica, zici ca m-am teleportat într-o alta epoca și-am plecat gândindu-mă ca în Valencia nu numai piata,ci pana și Gara e o opera de arta!

gara-din-Valencia

Gara-din-Valencia-obiectiv-turistic

Gara-din-Valencia-obiectiv-turistic

Ne-am pozat cu arena din Plaza de Toros (Gratis)


Imediat lângă gara am văzut una din cele mai vechi arene de corida din lume. Kari a fost în al nouălea cer văzând pliantele cu tauri, asa ca s-a rugat de mine 10 minute sa mergem sa ne luam bilete la spectacol. N-as prea vrea, fiindca acest tip de spectacol mi se pare prea agresiv pentru un copil de 9 ani, dar n-am cum sa scap de gurița lui și nu vreau să-l dezamăgesc. Vorbesc la ghișeu cu doamnele pe spaniola, acestea îmi spun ca sunt spectacole în fiecare weekend, dar ca putem vizita Muzeul Coridei prin care putem vedea arena, săbiile matadorilor și capete de tauri. Kari e supărat, ca nu îl duc la spectacol și nu mai vrea sa intrăm. 

arena-tauri-Valencia

arena-tauri-Valencia

arena-tauri-Valencia

Am băut o horchata la restaurantele din Piața Colón


Piața Colón e diferita de Mercato Central, însă nu e cu nimic mai prejos. Arhitectural vorbind e tot o bijuterie construita de unul dintre elevii lui Gaudí (superb e puțin spus) iar interiorul e ca o hala Gourmet cu terase și restaurante unde am consumat cea mai buna horchata din oraș (bautură din orez).

Piata-Colon-Valencia

Piata-Colon-obiectiv-turistic-Valencia

Am explorat centrul istoric cu o oprire la Catedrala (Gratis)


Centrul istoric  e un conglomerat de stradute pline cu cafenele, piatete largi cu cladiri istorice, multe magazine cu suveniruri si buticuri cu inghetata, la care chiar merita sa te opresti. Catedrala din Valencia este inima orașului. Pe esplanada din fata ei erau doi băieți ce făceau baloane de săpun imense, iar copiii fugeau sa le spargă, asa ca l-am lăsat pe KARI sa se joace cu ele pana am vizitat interiorul. Clădirea are trei portaluri, in trei stiluri diferite: gotic, romantic și roccoco. E foarte frumoasa in interior. Din păcate n-am făcut decât o tura rapida, fiindcă eram stresata stiindu-l pe KARI afara. Dacă as fi fost singura, as fi urcat cu siguranță și în turnul Catedralei El Miguelete ca să vad orașul de sus. A rămas pe data viitoare.


Catedrala-din-Valencia-obiectiv-turistic

de-vazut-centru-istoric-Valencia

de-vazut-centru-istoric-Valencia

de-vazut-centru-istoric-Valencia

Am găsit atmosfera specifica din Valencia în cartierul El Carmen (Gratis)


Acest cartier face parte din centrul istoric, însă are o atmosfera total aparte, plina cu restaurante și baruri ascunse pe străduțe înguste, terase la umbra portocalilor, buticuri cu concepte deosebite, biserici vechi si un labirint de străzi cu case colorate. Am făcut opriri in patio-uri unde KARI alerga porumbeii, am băut apa rece din toate cismelele găsite pe drum, am povestit cu localnicele in timp ce-l așteptăm pe Kari pe banca. El Carmen e cartierul care mi-a plăcut cel mai mult, poate fiindcă mi s-a părut ușor sa interacționez cu localnicii (lucru destul de greu de realizat în călătorii cu copii).

el-carmen-Valencia-cartier-obiectiv-turistic

el-carmen-Valencia-cartier-obiectiv-turistic

Am cautat toate graffiti-urile din Cartierul El Carmen (Gratis)


După cum v-am spus, El Carmen e cartierul localnicilor, însă are și o latura artistica, datorita faptului ca e plin de graffiti interesante. Practic vezi case, uși de garaje pereți de clădiri enorme acoperite cu graffiti ce dau senzația de muzeu în aer liber, orașului. Ca sa fac plimbarea mai interesanta, l-am provocat pe Kari la un concurs “care găsește mai multe graffiti câștiga o porție de churros cu ciocolata” și după 2 ore de plimbări prin tot cartierul, normal ca el a câștigat. Am găsit în total aprox 50 de graffiti, una mai frumoasa ca cealaltă. Da, în Valencia localnicii investesc mult în înfrumusețarea orașului și astfel pana și un colt de strada devine interesant.


Graffiti-el-carmen-Valencia

Graffiti-el-carmen-Valencia

Graffiti-el-carmen-Valencia

Am vizitat ansamblul futuristic al Artelor și Stiințelor (Exteriorul e Gratuit) 


Valencia nu este doar un fel de oraș istoric, unde oamenii vin să se uite la relicve vechi si pierdute. Este un oras cu o ambiție mare și un design futurist excelent, creat de arhitectul Santiago Calatrava, care te face să te simți ca și cum ai fi în Dubai, Londra sau orice alt oras cu arhitectura moderna. Orașul Artelor si Stiintelor, asa cum este supranumita in Valencia, se bucura de un ansamblu imens, construit pe circa 2  km, ce cuprinde un  Oceanograf (cu cel mai mare Acvariu din Europa) un Hemisferic si Muzeul de Stiinta. Toate aceste trei cladiri sunt conectate intre ele prin diverse mulaje futuriste  si o piscina intr-o nuanta superba, albastru azur. Plimbarea prin acest `mini cartier` este gratuita spre bucuria pasionatilor de fotografii, vizitele in interior si toate atractiile speciale se platesc. Kari al meu evident a vrut sa intram in toate, sa se dea in bilele de aer si pe bicicleta verticala din piscina asa ca am rezervat o zi intreaga doar pentru vizitarea acestui complex, de aceea voi scrie un articol mai detailat despre asta.  

Acvariu-obiectiv-turistic-oceanograf-Valencia

Acvariu-obiectiv-turistic-oceanograf-Valencia

Acvariu-obiectiv-turistic-oceanograf-Valencia

Acvariu-obiectiv-turistic-oceanograf-Valencia

Acvariu-obiectiv-turistic-oceanograf-Valencia

Obiectivele turistice văzute pe albia râului TURIA 


Am făcut sport și plimbari prin parcul TURIA (Gratis) 


Nu ai cum sa mergi în Valencia și sa ratezi acest parc, având în vedere ca tot centrul istoric e înconjurat de 9 km de verdeață, flori și aranjamente artistice, un plămân verde în centrul orașului străbătut de numeroase poduri interesante (unele istorice, altele moderne sau pline cu flori). 
Nu ne-au ținut picioarele sa facem o plimbare prin tot parcul, fiindcă e și lat, nu doar lung, dar ne-am dus în zonele de interes turistic de lângă Palau de la Musica, unde sunt numeroase fântâni și coloane. L-am lăsat pe Kari sa facă sport pe toate aparatele din zona gym, ca să se obosească puțin și apoi ne-am dus la locul de joaca.

Parcul-Turia-de-vazut-Valencia-obiectiv-turistic

Parcul-Turia-de-vazut-Valencia-obiectiv-turistic

Parcul-Turia-de-vazut-Valencia-obiectiv-turistic

Parcul-Turia-de-vazut-Valencia-obiectiv-turistic


Am petrecut o dimineața în Parcul Gulliver (Gratis) 


O parte mica din Parcul TURIA e destinat acestui loc de joaca îngrădit și bine întreținut numit Parcul Gulliver, în care sunt tobogane și locuri de cățărat pentru copii și părinți :))) 
Kari a fost în culmea fericirii urcând-se pe toate machetele și coborând pe toate toboganele. Singura problema e, ca se încălzesc foarte tare de la căldură, asa ca recomand sa mergeți dimineața devreme în lunile de vara. Deja pe la 11 Kari era tot ars în palme de la placajele supra-încălzite. 

Parcul-Guliver-de-vazut-Valencia (2)

Parcul-Guliver-de-vazut-Valencia (2)

Parcul-Guliver-de-vazut-Valencia (2)


Am văzut figurinele din muzeul Fallas (Gratis) 


M-am tot gândit ce muzee ar putea fi interesante pentru copil și am decis sa vizitam doua (muzeul Fallas zi muzeul IVAM), aflate ambele pe malul râului Turia. 
Pont de la Alice: Muzeele din Valencia sunt toate contra cost, însă în fiecare duminica 90% au întrarea gratuita. Aceste doua muzee sunt la distanta mica unul de celalalt asa ca le-am putut vedea ambele duminica. 

Probabil ați auzit deja de Festivalul Las Fallas ce are loc în fiecare an în lunile feb-martie în Valencia. În cadrul festivalului tot orașul se transforma într-o parada cu numeroase figurine imense ce defilează pe străzi, iar la final sunt arse. Evident merita ajuns la festival, dar dacă nu nimerești zilele acelea atunci faci ca și noi. Mergi la muzeul Fallas, in care sunt prezentate pe 2 etaje numeroase figurine salvate de-a lungul anilor de focul de la final. Astfel poți vedea evoluția modelelor și a display-urilor de-a lungul timpului. Sincer, eu fiind fana muzee ieșite din comun, mi-a plăcut mult. Se poate vedea într-o ora și din punct de vedere cultural e un loc ce te conectează cu tradițiile locului. 

Muzeul-Las-Fallas-de-vazut-Valencia

Muzeul-Las-Fallas-de-vazut-Valencia

Muzeul-Las-Fallas-de-vazut-Valencia

Am vizitat muzeul de arta moderna IVAM (Gratis)  


Muzeul prezintă vreo 9 camere cu arta moderna, unele drăguțe, tablouri pictate în culori vii etc, altele de-a dreptul prostii (mascote de plus ce ies din tavan și se rotesc datorita ventilatoarelor) o camera cu vopseaua căzută și lăsată pe jos sub forma de arta…. si bine ce pot sa zic?! Poate nu înțeleg eu toate aceste display-uri artistice, însă per total a meritat vizita fiindcă l-am ținut pe KARI ocupat încă o ora și lui i-a plăcut. Evident am comentat împreună fiecare lucrare și am dat note, ca să fie mai interesant pentru el. 


Muzeul-de-arta-Ivam-de-vazut-Valencia

Muzeul-de-arta-Ivam-de-vazut-Valencia

Muzeul-de-arta-Ivam-de-vazut-Valencia

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍

» Urmeaza sa calatoresti in Valencia? Citeste tot jurnalul meu de calatorie 



Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

8 comentarii:

  1. Acum chiar ca pun Valencia mai sus pe lista de calatorii :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce de locuri minunate! Iubesc arhitectura unui oraș și văd că Valencia excelează la acest aspect.

    RăspundețiȘtergere
  3. O mulțime de informatii utile, cand voi pleca in excurise in acea zona am sa
    recitesc articolul!

    RăspundețiȘtergere
  4. Verișoara mea mi-a vorbit mult despre Spania și atracțiile turistice. Îmi plac mult recomandările tale. Foarte frumoase!! 😍

    RăspundețiȘtergere
  5. In luna de miere, am vizitat si noi o parte din Spania si ne-a placut mult. As vrea sa ajunge si la Valencia, asa ne-am propus pentru anul viitor, vad ca am avea multe de bifat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte frumoase imaginile! Mi-as dori sa ajung si eu acolo.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cat de frumoase sunt cladirile! Gara aceea mi se pare superba. :D Tare ideea cu degustarile. :P

    RăspundețiȘtergere