Totul despre o vacanta in Malta - buget, preturi, sfaturi (2020)

Multi m-ati intrebat despre vreme, despre plaje, despre preturi asa ca m-am hotarat sa fac un ultim articol despre vacanta in Malta care sa fie mai putin despre ce am vazut si mai mult despre organizarea vacantei, un ghid cu informatii utile si pont-uri de insider. Stiu ca pentru multi Malta este inca o tara necunoscuta, dar de cand Wizz Air a bagat cursa low-cost de la Bucuresti tot mai multi se arata interesati. Pentru mine Malta a fost o tara la care am visat foarte mult, nu a fost doar o destinatie, ci acea destinatie la care ma gandisem ani intregi! Avand atatea idei in cap ar fi fost usor sa raman dezamagita fiindca de obicei visele nu au nimic de a face cu realitatea. Dar Malta a reusit sa ma surprinda si mi-a placut chiar mai mult decat imi imaginam ca o sa-mi placa. A fost best timing! Omul potrivit, in locul potrivit la momentul potrivit. 

ghid-practic-malta

Ce ar trebui sa stii inainte sa mergi in Malta

Bugetul pentru Malta in 2020

Din punctul meu de vedere Malta e una din cele mai ieftine destinatii din Europa pentru turisti. 

Bilet de avion gasesti deseori la 50 euro dus-intors (in extra sezon) si catre 100 euro in plin sezon turistic luat de >>> AICI .


Ca de obicei, cea mai ieftina cazare o gasiti la localnici. Site-ul Airbnb are o lista enorma de camere private si apartamente oferite de localnici in Malta . Inscrie-te gratuit pe site si primesti din partea mea un Voucher de 20 de euro care se deduce automat la prima voastra rezervare pe site. >>> VOUCHER AICI

  Cazarea la Hotel-uri depinde de pretentii, poti sa dai 20 euro pe noapte la hostel sau 25 euro pe noapte la hotel. Va recomand unul din hotel-urile de mai jos, toate fiind cotate ca fiind foarte bune (cu nota peste 8 din partea clientilor) si aproape de plaja!!!

Mai jos cateva Hosteluri ieftine si bune din Malta  (pretul e pt 1 persoana/ dormitor comun)
Hoteluri ieftine si bune din Malta  (pretul e pt 2 persoane/camera dubla)
Hoteluri de Lux la preturi rezonabile din Malta (pretul e pt 2 persoane/camera dubla)
City break-uri si vacante bune prin agentie in Malta gasiti >>> AICI (Fara taxe ascune)

Insa motivul principal pt care consider ca Malta e o destinatie ieftina e ce gasesti acolo. Poti sa te descurci lejer cu 20-25 euro pe zi daca te rezumi la transport si mananci in taverne fara pretentii (unde oricum se mananca foarte bine). Malta nu e o destinatie unde sa vizitezi multe obiective turistice in interior si oricum cele cateva care sunt, nu costa mult! In schimb insula e foarte variata din punct de vedere arhitectural, peisajele sunt superbe, orasele le poti vizita cu usurinta pe jos si zilnic poti vizita locuri noi si foarte frumoase complet gratuit.

obiective-turistice-malta


Informatii despre Transport si preturi in Malta in 2020

1. In fata aeroportului sunt numeroase autobuze (in Malta nu exista autocare intre orase ci simple autobuze ce ajung peste tot pe insula). Biletul costa 1.5 euro pe zi sau 6.5 euro pe saptamana, inclusiv pe ruta de la aeroport spre orice oras al tarii. Biletul il luati de la sofer (e acelasi pret ca de la aparat sau ghiseu) si arata ca un bon fiscal (destul de fragil) asa ca e bine sa aveti un portofel la voi sa il pastrati fara sa se uzeze. 

2. Daca nu vreti sa luati autobuzul puteti merge cu shuttle bus (costa 5 euro) si va duce pana in fata hotelului. Singura problema e ca microbuzul va fi plin si toti vor fi dusi la hotel asa ca aveti de asteptat in functie de cat e de departe hotelul vostru de aeroport. 

3. Taxiurile au un pret fix, ce e diferit de la oras la oras, in functie de distanta (il gasiti afisat in aeroport).  

4. Autobuzele functioneaza ca in Anglia, adica in fiecare statie e  un tabel pe care scrie directia, statiile principale si ora la care ajunge in fiecare statie. Autobuzele sunt sincronizate cu tabelul, asa ca puteti sa va incredeti in ora trecuta acolo. Ideal ar fi sa ajungeti totusi cu 5 minute inainte in statie. 

5. Soferii de autobuz conduc ca nebunii si in fiecare calatorie cu autobuzul ma simteam ca intr-un roller coaster. Ba urci, ba cobori cu viteza, curbe si iar curbe, strazi foarte inguste, simti adrenalina. Daca prinzi loc pe scaun e cat de cat ok, dar in picioare e chiar horror. Ideea e ca nu exista drumuri drepte mai lungi de 1 km, traficul e infernal si sunt statii unde se pierde mult timp pana urca toti, isi iau unii bilet etc. Si autobuzul se grabeste sa ajunga in timp in statia urmatoare. Daca nu ar merge ca nebunii, tot orarul listat ar fi dat peste cap si ai face 2 ore intre orasele mari. 

6. Insula are 30 km si cu autobuzul faci 2 h si 30 min de la nord la sud, mergand in linie dreapta. (Asta ca sa aveti o idee). Iar de la aeroport pana in Bugibba (17 km) am facut o ora si jumatate.

7. Nu recomand sa inchiriati masina in primul rand fiindca se conduce pe stanga, ca in Anglia, parcari sunt putine (e insula), se conduce groaznic (sunt multe accidente) si mai presus de toate, orasele sunt pietonale. 

8. Daca vreti sa vizitati insula Gozo sau Comino trebuie sa ajungeti la terminalul din Cirkewwa (Nordul insulei) de unde pleaca feribotul. Pe cont propriu puteti merge si cu barci private si excursii turistice dar e mult mai scump si nu se merita fiindca tot atata  timp faceti.

transport-in-malta

Informatii despre Mancare si preturi

9. In Malta nu am vazut numai 1 mall si doua supermarket-uri mai mari. Evident sunt sigura ca sunt mai multe dar oricum, mult mai putine decat in alte tari. Majoritatea magazinelor sunt dughene mici, mici, in care de abia te invarti. 

10. Apa e de la 30 centi pt o sticla de jumatate (in magazin) pana la 1 euro pe sticla de 0.5 l in zonele turistice. Fiindca e cald afara si apa de la robinet nu e potabila o sa cheltuiti ceva pe apa. 

11. Snack-urile preferate a maltezilor sunt Pastizzi. Astea sunt niste aperitive asemanatoare cu pateurile (fornetti) la noi, doar ca sunt ceva mai mari, cu diverse umpluturi si costa de la 30 centi bucata in buticurile locale, pana la 1 euro bucata in restaurante. Cu cateva din alea te saturi. 

12. Mancarea de baza in Malta e pestele si fructele de mare care costa de la 10 euro in sus in restaurante, pe o portie normala. In general e cel mai scump din meniuri.

13.  Paste si pizza gasesti in fiecare restaurant ca si cum ei le-ar fi inventat. Le-au imprumutat de la vecinii italieni si atat gustul cat si pretul e ca in Italia. Incepe de la 6 euro pe portie si ajungi la 8-10 euro daca doresti cu fructe de mare care de obicei e cel mai scump sortiment. 

14. Iepurele e mancare traditionala in Malta si il gasiti in multe restaurante la 10 euro/portie sau chiar mai mult depinde daca va dau si garnitura si salata...

15. Bautura in restaurante costa 2 euro/suc 330 ml, 2.5 euro bere 250 ml, 3 euro bere 330 ml (CISK e berea locala, restul sunt mai scumpe), apa 1.5 euro, cafea 1-1.5 euro depinde de local. Poate fi si mai scump in cele de fite. Vinul e de la 3/5 euro in sus pe pahar.

pret-mancare-malta

Cum sunt plajele in Malta

16. Eu am fost la inceputul lui aprilie. Plaja se putea face (desi la 20 de grade nu pot spune ca merita sa stai la plaja) si NU puteai face baie in mare sau in piscinele exterioare. Asa ca noi am fost in Malta in perioada in care nu puteai face decat turism, de aceea plajele nu m-au interesat prea tare.

17. Totusi am ajuns pe 3 plaje cu nisip. Plaja cu nisip Paradise Bay era parte a resortului la care am stat >>> Impresii Paradise Bay (si a primit nota 10 pe malta.com). E probabil hotelul cel mai recomandat daca doriti sa fiti in apropierea unei plaje.

18. Zilnic am trecut prin Mellieha, una din statiunile ce au o plaja publica cu nisip. Nu e nici foarte lunga (cam 200m) nici foarte lata, dar se afla intr-un golf cu multe hotel-uri si restaurante in jur.  E una din putinele plaje cu nisip ce se afla intr-o statiune. Multe sunt salbatice.

19. Am mai fost si pe plaja cu nisip din St Julians (care e un petic de plaja, 50-100 m), eu nu m-as caza in St Julians pt plaja asta, e draguta, cu nisip fin dar foarteee mica.

20. Pe langa aceste plaje mai sunt vreo 5 plaje cu nisip pe insula Malta, dar sunt salbatice (adica nu aveti acces asa usor la ele si nu sunt restaurante/magazine in jur). In rest majoritatea statiunilor au plaje cu pietricele sau se face plaja pe stanci (sunt plate si mari) si baie puteti face intrand in mare pe niste scari.

21. Doua dintre cele mai frumoase plaje a tarii se afla pe insula Camino (Laguna Albastra) si pe Insula Gozo (Rambla Bay cu nisip rosu). Pe ambele insule puteti merge cu feribotul.

22. Daca doriti sa faceti baie in locuri spectaculoase, in natura, va recomand Grota Albastra, St Peters Pool, Fereastra Albastra (dwerja bay) si Laguna Albastra.

informatii-plajele-din-malta


Cum e  Vremea in Malta

23. Vara e foarte cald (35-40 de grade e temperatura obisnuita, chiar mai mult), iarna e vant dar nu scade sub 0 decat foarte rar. Anul acesta a nins (un fenomen mai putin obisnuit la ei). Primavara si toamna se simte tare vantul si curentii de aer dar oricum sunt in general 15-20 de grade. Soare 300 de zile pe an. 

Ce limba se vorbeste in Malta

24. In Malta se vorbeste malteza, o limba foarte ciudata, o combinatie de 80% araba, 10% italiana si 10% engleza. Mi s-a parut foarte ciudat ca in Europa este o limba ce suna ca araba, eu intelegeam foarte multe si sotul meu aproape tot. Oricum daca nu stiti araba sau italiana nu e problema ca toti stiu engleza. British english!

Religia in Malta

25. Oamenii sunt foarte religiosi. 90% din populatie e catolica si atentie .... 85% sunt practicanti. De aceea se zice ca pe insula Malta sunt 365 de biserici, cate una pentru fiecare zi din an. Poate nu stiati dar in Malta e interzis avortul si pana in 2011 era interzis si divortul. Ca sa va dati seama cam cat de credinciosi sunt. Cele mai frumoase si mai importante biserici din punct de vedere turistic sunt Catedrala St John din Valleta si Domul din Mosta. Le-am vizitat pe ambele si merita vazute.

😍ps: Apreciez comentariile voastre pe blog 
si mesajele voastre in privat aliceee_traveler@yahoo.com 😍


» Urmeaza sa calatoresti in MALTA??? Citeste toate articolele aici
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol dati un Like pe pagina de Facebook, iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

10 comentarii:

  1. Un articol plin de informatii utile, l-am salvat ca pe multe altele ce le primesc pe e-mail.

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim1:26 p.m.

    Excelent articol, foarte utile informatii. Multumim.
    Tina

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut

    Interesant, insa, din punctul meu de vedere nu vad de ce ar fi un impediment plaja mica din S. Julians... cit despre restul cu siguranta ai ce vedea. Ca si Alice, am trecut prin Maroc (Casablanca - neaparat trebuie sa ajungeti in restaurantul unde s-a filmat vestitul film "Rick's Cafe", Maraquesh - un oras incredibil cu o gradina botanica fantastica, plina de culoare in mijlocul unui ocean de nisip rosu), UK, Franta, Italia, Ungaria, Germania, ....insa nicaieri nu e "acasa" asadar nimic nu se va putea vreodata compara cu aceasta tara minunata in care am norocul sa fi fost nascut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e foarte aglomerata plaja vara, fiind atat de mica si statiunea atat de populara?

      Ștergere
    2. Vestitul film nu este "Rick's Cafe" ci Casablanca ,iar restaurantul este de fapt o fosta bodega( care o gasesti cu greu si cu preturi foarte mari ) si in al treilea rand nici macar acolo nu s-a filmat ci in cu totul alta parte,dar asa s-au hotarat localnicii sa-si faca reclama( la fel cu balconul Julietei si cu casa lui Sherlock Holmes,etc.)!! Vrajeala !!!

      Ștergere
  4. Multumesc pentru informatii. Saptamana asta, sambata mai exact, plec in Malta in orasul San Gwann timp de 2 saptamani, chiar mi-a fost de ajutor acest articol deoarece eram curioasa de preturi (mancare, bauturi mai exact). O zi buna sa aveti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca va e de folos. Sa aveti o vacanta frumoasa!

      Ștergere
  5. cred ca anul viitor in mai ajung si eu... sper sa am si vreme de inotat, m-am mai documentat si cica e la ghici!

    Un an nou fericit!

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna Alice, marti merg in Malta pentru prima oara... nu prea am inteles, exista bilet de autobuz valabil o saptamana cu cost de 6,5 euro?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In 2018 preturile la transport sunt de:
      21 euro pt 7 zile consecutive
      15 euro pentru 12 tickete de calatorie in timpul zilei sau 6 in timpul noptii
      2 euro bilet individual ziua sau 3 euro bilet individual noaptea

      Ștergere