India mea - New Delhi obiective turistice vazute cu sofer - Episodul 15

Azi sunt in cea de a-13-a zi de vacanta in India pe care o voi petrece vizitand TOP 10 obiective turistice in New Delhi. Ca sa reusesc sa le vad pe toate am fost aseara la o agentie de turism si am platit 400 rupi (25 ron) pentru un tur cu autocarul de 1 zi. Nu stiu sigur daca a fost cea mai buna decizie, dar singura nu aveam timp sa ma mai documentez si sa pierd timpul aiurea prin metrouri si negociind cu soferii de tuk tuk am zis ca nu merita pt 25 de ron. Tot ce sper eu acum e ca cele 10 obiective turistice ce le aveam in program sa nu le vedem doar pe fuga (desi din experientele anterioare stiu ca indienii viziteaza linistiti si orele de sosire la autocar nu sunt niciodata respectate). Singura diferenta e ca acum sunt in New Delhi si poate aceste tururi sunt facute pt straini, nu pentru indieni. Voi vedea!

New-Delhi-Obiective-turistice
Vacanta in India am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
*Zborul m-a costat 450 de euro pana in India luat de aici >>>Bilet de avion ieftin India . Vrei sa te cazezi la Hotel? Rezerva aici >>> Hotel-uri ieftine in India In India eu am stat in numeroase hostel-uri si o saptamana am ales cazare la localnici prin AirBNB, o camera dubla pe care am platit 15 euro/apartament/noapte. Puteti citi detalii in acest articol >>> Toate apartamentele in care am stat pe AirBNBVrei sa inchiriezi si tu o camera/apartament la localnici? Iti ofer un voucher de 100 ron pe care il poti folosi la cazare oriunde in lume, la prima ta rezervare, daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> VOUCHER 100 RON AICI.
Dimineata ma simt ca un delfin inghetat. Zambareata, degerata si cu toti muschii contractati. Este atat de frig in camera incat ar trebui sa imi iau toate hainele din rucsac pe mine si nici asa nu cred ca m-as putea obisnui. Cand ma uit la setarile de pe AC vad ca e pus pe 17 grade. Minunat! 
Pentru prima data de cand sunt in India ma bucur cand simt apa calda a dusului si dupa baie am tendinta sa imi iau pe mine cea mai groasa bluza din bagaj, dar apoi imi amintesc sa fac tocmai opusul. Cea mai subtire ar fi indicata pentru temperaturile din New Delhi.

Top 10 obiective turistice din New Delhi


La ora 8 am fix, cobor in fata Hostelului si astept soferul. Intre timp citesc brosura primita din aeroport cu obiectivele turistice ce le voi vizita astazi. Pentru cei interesati am luat turul Biroului Oficial de turism din New Delhi (www.delhitourism.gov.in) prin care voi vizita urmatoarele obiective turistice:

1. Lakshami Narayan Temple
2. Minaretul Qutub
3. Templul Lotus
4. Casa lui Mahatma Gandhi
5. Mormantul lui Mahatma Gandhi
6. Humayun Tomb
7. Red Ford
8. Old Delhi
9. India Gate
10. Casa Palamentului (doar exteriorul)

Soferul intarzie 30 de minute, dar asta nu ma mai streseaza acum. Stiu ca in India e foarte greu sa fi punctual (din cauza traficului, dar si al culturii lor) asa ca astept linistita. Dupa ce termin de citit programul ma conectez cu realitatea din jurul meu si fac fotografii cu oamenii ce isi incep activitatile la ora asta a diminetii in New Delhi. E soare, caldura e inca suportabila si orasul incepe sa prinda viata.
New-Delhi-ricsa

New-Delhi-poza-strada

New-Delhi-oameni

In sfarsit, la ora 9 ajung la agentia de turism unde acelasi business man de aseara ma ia in primire, oferindu-mi un ceai. As putea sa-l numesc agent de turism, dar e prea agresiv in vanzari ca sa i se potriveasca titulatura. Imi pune in fata 3 coli A4 pe care mi-a schitat el toate zilele de vacanta ramase in India. Ii spusesem aseara in mare ce mi-ar placea sa vizitez si cam care ar fi bugetul, dar nici prin cap nu mi-a trecut ca omul o ia asa in serios si dimineata ma asteapta cu voucherul de calatorie pregatit.

Va spun sincer ca si-a dat interesul, mi-a facut schite cu poze si mi-a explicat ca prin circuitul facut de el (ce include autocare si zboruri, cazari in cabanute de munte dar si Hotel-uri de lux) voi vedea tot ce are India mai frumos, incepand cu Delhi-Agra-Jaipur-Leh-Shrimla-Amristar apoi zbor la Goa si inca unul la Kotchi, unde se va incheia vacanta mea in India. Imi explica pas cu pas tot itinerarul cu un entuziasm molipsitor, dupa care imi spune pretul. Doar 100 000 rupi (aprox. 1.500 de euro) plus cheltuieli personale cu mancarea si intrarile la obiectivele turistice. Nu as vrea sa il dezamagesc spunandu-i un NU categoric, fiindca stiu ca pt toata treaba asta a lucrat minim 1 ora, dar pretul cerut nu se justifica pentru 16 zile de vacanta. Omul insista foarte tare sa merg, ca mi-a dat un pret bun pentru o vacanta personalizata si cu zboruri luate de azi pe maine, dar eu tot ii spun ca sunt nehotarata inca. Dupa 20 de minute de presari continue, mai cheama doi agenti de turism din biroul de alaturi, sa ma convinga si ei. Ma simt prinsa in capcana. Exact ca un soricel pus la zid de 3 pisici flamande. As putea sa ma ridic de pe scaun si sa plec, dar platisem turul pe ziua de azi in New Delhi, pe care daca-l pierd, imi cam stric toata ziua. Stiu ca si ei mizeaza pe treba asta, asa ca trebuie sa gasesc rapid o strategie eleganta de a iesi din situatie. Singura varianta ce imi vine pe moment e sa le spun ca trebuie sa ma sfatuiesc cu parintii prin telefon (am mintit ca ei imi finanteaza vacanta) si ca revin cu un raspuns sigur in seara asta. Agentii de turism se declara tristi si dezamagiti, dar ca sa pluseze decizia mea imi spun ca imi fac un Upgade fiindca prin agentia lor turistii calatoresc confortabil, asa ca in loc sa ma trimita cu autocarul sa vizitez New Delhi, o sa ma trimita cu masina personala si sofer. Astfel pot sa vizitez totul in ritmul meu, ca sa ma bucur la maxim de aceasta zi de vacanta.

***(Indienii sunt cei mai bun afaceristi! Practic m-au tinut prea mult timp in birou incercand sa ma preseze sa cumpar vacanta, iar acum cand si-au dat seama ca am depasit cu 1 ora inceperea turului si autocarul a plecat, ma trimit cu masina lor, ca apoi tot eu sa ma simt datoare. Asta chiar e culmea culmilor, dar eu le joc jocul si ma arat surprinsa si bucuroasa.)***

Sunt condusa afara unde mi se deschide portiera unui Jeep de lux, condus de un sofer ce nu ar trece testul `persoana cu aspect fizic placut`. Sunt intampinata cu o expresie nervoasa si un zambet fortat din care observ 3 dinti lipsa in fata. `Superb! Dupa asa o dimineata mor de nerabdare sa vizitez New Delhi!` Am nervii intinsi la maxim, insa ca de obicei, incerc sa raman zen.

Soferul ma intreaba ce vreau sa vizitez astazi si porneste motorul. Ii dau brosura cu obiectivele turistice si ii spun TOATE! El imi spune ca imediat e 11am si la 7pm e deja intuneric asa ca nu avem nici o sansa, dar ca vom incerca sa acoperim obiectivele turistice de top si primul ar fi Red Fort. Mergand cu sofer nu am ghid, asa ca pe drum pana acolo deschid wikipedia si ma informez.

Primul obiectiv turistic vazut in New Delhi - Red Fort (Lal Qila) 


Red Fort a fost construit in 1693 si timp de 200 de ani a fost casa Impartilor din dinastia Mughal. Astazi Red Fort este cel mai mare monument si atractie turistica din New Delhi, face parte din Patrimoniul UNESCO si e vizitat zilnic de mii de turisti.

Biletul de intrare costa 500 de rupi(30ron) si coada ce se formase anunta ca voi sta minim 30 de minute ca sa pasesc in interior. Sunt curioasa ce se afla dupa zidurile imense vopsite in rosu asa ca astept calma pana ce fiecare turist trece printr-o poarta cu senzori, apoi e pipait cu ceva aparate si ii e controlata geanta in amanunt de 2 ofiteri incarcati de aparate si mitraliere.

Imediat ce reusesc sa trec de ofiteri intru intr-un gang plin de magazine de suveniruri scumpe (numit Chatta Chowk) si apoi o curte enorma se profileaza in fata mea (toata curtea are 103 ha si e incadrata de ziduri inalte de 18 pana la 33 m) din care se ridica cate o cladire mareata, fiecare avand alta arhitectura si alta utilitate. Le vizitez pe rand pe toate (majoritatea se pot vedea doar in exterior)

*Naqqar-khana (este Casa Regala a tobelor)
*Diwan-i-Am (este sala audientelor publice)
*Palatul Mamtaz
*Rang Mahal (Palatul Reginei)
*Khas Mahal (Apartamentul Imparatului)
*Nahar-i-Bahisht (Apartamentele Imperiale si Izvorului Paradisului)
*Moti Masjid (Moschee Privata)
*Muzeul Independentei
*Hammam






Impresii personale despre Red Fort

*Daca vrei, poti sa petreci o zi intreaga vizitand Red Fort. Insa partea buna e ca aleile unesc cladirile de interes in linie dreapta, asa ca nu trebuie sa umbli exagerat de mult si in cateva ore il poti vizita fara graba.

*Totusi a fost o vizita extrem de grea pentru mine. Caldura e sufocanta, razele soarelui sunt atat de puternice incat simt cum imi arde fiecare cm de piele de pe ceafa, fata si maini. Ca sa fie totul si mai placut am uitat sa imi cumpar apa. In gradina este o fantana, dar mi-a fost frica sa beau apa de acolo fiindca nu cred ca e filtrata.

*Umbra nu prea este, doar in interiorul pavilioanelor si singurul loc unde am stat jos a fost pe iarba, luptandu-ma cu oboseala si cu soarele. Dupa 3 ore, cand ma indreptam deja spre iesire, eram ametita tare de la caldura, gata sa lesin in orice moment.

La iesire am dat 150 de rupi (10 ron) pe 3 sticle de apa de 500ml cumparata de la vanzatorii ambulanti. Am reusit sa beau doua sticle una dupa alta, in timp ce-mi taram cu greu picioarele spre parcare. Dupa 20 de minute de stat cu aerul conditionat pe maxim, parca mi-am mai revenit si putem vorbi din nou despre ce obiectiv turistice sa mai vizitez in New Delhi. Soferul imi propune Humayun Tomb sau mormantul lui Mathama Gandi. Imi spune ca la ambele e de stat afara, dar ar fi mai bine sa le vizitez acum, fiindca nu sunt deschise pana tarziu. Inca 3 ore de stat afara? Nici moarta! Ii spun sa ma duca la un templu ... la Lotus Temple ... pe care oricum vroiam sa il vad!

Al doilea obiectiv turistic vazut in New Delhi - Lotus Temple


Se spune ca in India sunt peste 1 milion de lacasuri de cult (temple, moschei, biserici, sinagogi etc) insa exista doar unul cu totul deosebit, unul ce intruneste toate religiile, o casa a credintei pentru orice religios si acesta e Lotus Temple.

Mi-am dorit mult sa il vad, dar nu stiam ca vizitarea lui e atat de dificila. Practic din nou astept 30 de minute la coada la intrare (in caldura sufocanta de la pranz), in timp ce fiecare om ce intra e scanat cu aparate din cap pana in picioare si toate gentile sunt golite rand pe rand. Asteptarea asta este un chin. Iar cand in sfarsit intru .... templul este atat de departe ca nici nu il vad. Gradini verzi, frumos ingrijite sunt irigate continuu si mie imi vine sa intru sa ma racoresc sub tisnitoarele de apa mai repede decat sa imi continui drumul incet, in coloana, spre templu.

Templul-Lotus-New-Delhi-obiectiv-turistic

In sfarsit dupa un colt rasare triumfator, pe un varf de deal Templul Lotus, o cladire moderna, construita in intregime din marmura alba. Floarea de lotus este o planta sacra in India ce simbolizeaza onoare, viata lunga, puritate si noroc. Arhitectura lui l-a facut atat de renumit incat cei de la Cartea Recordurilor l-au numit `Cel mai vizitat lacas de cult din lume`!

Templul-Lotus-New-Delhi-obiectiv-turistic

Va asigur eu ca este adevarat fiindca aici am vazut turisti de toate nationalitatile, avand toare religiile. Multi, multi turisti! Ne fotografiem toti cu templul de la distanta, apoi revin in randul ce se indreapta spre templu. Mergem organizati si fiecare respecta distanta fata de cel din fata. Cand ajungem la baza Templului toata lumea se descalta si ne sunt inmanate plase, in care sa ne punem pantofii. Umblu desculta pe marmura alba care e atat de fierbinte incat imi vine sa sar in sus la fiecare pas. Imi dau lacrimile de durere si caldura! E ceva inexplicabil. Si toate astea le simti in timp ce te plimbi pe langa o piscina curata, cu apa in nuanta azur. Evident, piscina e doar de decor, zici ca special proiectata sa simti putina suferinta si sa injuri in gand, ca apoi sa ai de ce sa ceri iertare si sa spui rugaciuni.




Din nou suntem asezati pe 5 randuri, ca sa intram organizati. Inainte de a intra, trebuie sa semnam in registru tara de provenienta si religia pe care o avem. Cred ca folosesc datele astea pt statistica. Apoi ni se spun regulile: nu avem voie sa facem galagie, sa dormim si sa filmam. Inauntru au voie concomitent 2500 de persoane si cand intru am impresia ca tot Templul e plin. Cu toate astea e o liniste monumentala. Nici musca nu misca. Toti credinciosii se roaga in gand.


Inauntru este o sala enorma cu bancute. Nici o cruce, nici o statuie a vreunui zeu, nici o predica, nimic! Dar e atat de bine. Ma bucur de racoare, de marmura rece, primul meu moment de respiro pe ziua de azi. As putea sa meditez ore intregi aici, daca nu as sti ca timpul zboara si mai am atatea obiective turistice de vazut in New Delhi.



Cand m-am intors la masina era deja trecut de ora 3 si soferul meu era nervos ca am stat prea mult si am sarit ora de masa. Imi spune ca pranzul e sfant in India si ca sa ma revansez trebuie sa-i fac cinste.

~Asa fac toti turistii straini, normal madam, normal.~

Sincer nu am mancat nici eu nimic toata ziua insa sa luam masa la un restaurant inseamna sa pierd minim 1 ora de lumina si oricum n-am reusit sa vizitez prea multe pana acum. In plus mi s-a parut putin nesimtit sa-mi ceara sa-i platesc pranzul, asa ca refuz spunandu-mi ca nu mi-e foame, dar poate merge sa manance pana eu vizitez urmatorul obiectiv turistic. El insista ca daca nu vreau la restaurant, atunci sa-i cumpar ceva rapid de pe strada. Stie el cateva standuri de street food bune. Din nou trebuie sa refuz spunandu-i ca n-am nevoie de o intoxicatie. Nu se arata deloc fericit, dar apoi cand ii spun ca vreau sa ma duca in Old Delhi parca se lumineaza la fata. Imi spune ca acolo nu poate intra cu masina, dar imi negociaza el o ricsa-bicicleta la 500 rupi(30 ron)/2 ore. Pretul mi se pare cam mare, dar daca acceptam sa-i platesc pranzul plateam cam la fel de mult, macar asa voi vizita ceva in mod confortabil. Batem palma!

Old Delhi - cum sa vezi ordinea din haos


Imediat ce am oprit in parcare soferul meu a negociat cu un tanar atletic sa ma plimbe 2 ore cu ricsa-bicicleta prin Old Delhi. Vazusem toata ziua ricse din astea prin oras si as fi putut sa jur ca eu nu am sa ma urc niciodata in asa ceva, dar n-am ce face fiindca Old Delhi nu e o zona atat de sigura si soferul meu nu m-ar fi acompaniat. Practic e unica mea sansa sa vizitez Old Delhi in siguranta.


ricsa-bicicleta-old-Delhi

Pornim incet si ricsa incepe sa salte prin hortoapele din oras. Ma tin cu amandoua mainile de barile laterale si am impresia ca ne vom rasturna la orice pas. Cand coboram in panta simt ca voi pica direct in cap. Nu stiu cine m-a pus sa ma urc in dracenia asta, dar pe cand incepusem sa regret decizia de a vizita Old Delhi cu ricsa-bicicleta, iesim pe sosea, pe asfalt si calatoria devine una confortabila pentru mine. Incepe sa-mi placa, dar totusi mi-e mila de soferul meu. E inuman sa pedalezi carand pe cineva in spate, pe caldura asta. Macar soferul meu e tanar si atletic, dar sunt foarte multi oameni in varsta, slabi de poti sa vezi prin ei si cu toate astea duc cu ricsa cate o familie sau 2-3 domnisoare o data. Mi-e imposibil sa inteleg cum.

Old-Delhi-ricsa-bicicleta

Oprim la semafor si conducatorul meu gaseste momentul oportun ca sa se prezinte. Il cheama Abbas si-mi spune ca el nu este un simplu biciclist, ca stie multa istorie si sa nu-mi para rau ca l-am ales pe el, fiindca o sa-mi arate toate locurile de interes turistic din Old Delhi. Imi spun ca acum ne aflam pe artera principala Chadni Chow si imediat vom intra in bazare.

Old-Delhi-Bulevard


Trecem de semafor, facem o curba la dreapta si dupa cateva sute de metri intram pe stradutele inguste din Old Delhi. Aici e nebunie! Nebunie e putin spus, e Haos! Peste tot sunt oameni, motociclete si ricse-biciclete. La prima vedere toata lumea cara ceva. Multe, multe cutii, saci, fructe, flori, oameni, aici nimeni nu sta degeaba. E plin de hamali si toata lumea se inghesuie pe aceste stradute inguste. Drept urmare toata lumea urla ca le stai in drum. Claxoanele vuiesc incontinuu! Animalele behaie din carute ... e o galagia infernala! Ma uit in jurul meu si incerc sa inteleg ce se intampla. Nu am cum sa inteleg fiindca e o agitatie continua si atentia mea se muta in fiecare secunda, dintr-un loc in altul. Ma simt ca intr-un rollercoster! Traiesc una din cele mai puternice senzatii din viata mea. Simt un cocktail de emotii. Ma tin cu putere de bara laterala si cu cealalta mana tin bine geanta. Fotografii mi-e greu sa fac fiindca oamenii trec exact pe langa mine, lipiti de mine. Suntem o multime presata pe 2 m de asfalt.

Old-Delhi-India-impresii

Old-Delhi-Aglomeratie-India


Bazarul este plin cu lucruri stralucioare care iti fura privirea. Soferul meu ma anunta ca ne aflam pe Dariba Kalan, o strada plina cu buticuri de bijuterii, unde aurul se revarsa din vitrine. Femeile stau inghesuite cate 4-5 si negociaza din greu, in reprize.

Old-Delhi-Magazin-bijuterii

Cotim la stanga si intram intr-un alt bazar stralucitor (Kinari bazar) cu accesorii de nunta. Magazinele sunt extrem de micute si ticsite cu cutii din podea pana in tavan. Vanzatorii stau pe jos si iti arata marfa: turbane stralucitoare, valuri de mireasa, beteala, multi m de tesaturi, sariuri bogat accesorizate si ghirlande de flori.

bazar-India

Inca doua stradute pe care ii facem in 20 de minute din cauza inghesuielii si ajungem in Naya Bazar (piata de condimente). Aici, l-am rugat pe Abbas sa opreasca fiindca vreau sa cumpar cate ceva. Pana acum n-am cumparat nimic in India, dar condimente mi-as duce acasa.

E greu sa ma hotarasc, doar boabe de piper sunt vreo 20 de sortimente. Mix-uri de masala fara numar. Fructe uscate aranjate sub forma de piramide ce-mi fura privirea. Nuci din Kasmir. Saci plini de ardei iuti, sofran, tamarind etc. As vrea sa le gust pe toate, sa le iau acasa chiar daca nu stiu cum sa le folosesc. Sunt si pachetele mici, aranjate in cutii speciale de dat cadouri, dar evident sunt mai scumpe si continutul putin. Totul se negociaza, asa ca il rog pe Abbas sa-mi scoata un pret bun pentru 3 pungi de masala. Mai multe n-am cum sa duc. Din pacate!

Iesim din nou pe Chadni Chowk, pe un bulevard cu 6 benzi ce nu se pot delimita din cauza aglomeratiei. La fiecare colt vad ceva nou, ceva ce n-am mai vazut niciodata. E greu sa procesez, dar incerc sa va explic in cuvinte:

*Cladiri darapanate cantaresc greu sub mii de cabluri de telefonie. Daca ma uit in sus, spre ele, mie rau. Mai ales cand vad cum danseaza maimutele sarind de pe una pe alta. Nici nu vreau sa imi inchipui ce s-ar intampla aici daca ar lua ceva foc. Daca s-ar face un scurtcircuit. Tot Old Delhi ar sari in aer!

cabluri-old-Delhi


* La 2 pasi de mine o doamna isi ridica sariul in cap si face treaba mare. Daca ar fi numai una nici n-as baga in seama, dar deja am vazut vreo 3.

*Alaturi, pe acelasi trotuar un tanar imbracat la costum, cu un turban in cap, vorbeste la un IPhone.

*Un grup de maimute maraie cu coltii scosi spre multime. Vor sa fure dintr-un cos cu banane vandute de un copil.

*Doua femei imbracate in negru, ascunse sub o burqa (ce le lasa doar ochii la vedere), povestesc de zor in ricsa bicicleta de alaturi, in timp ce soferul lor inainteaza imposibil de greu, infasurat intr-un prosop inimaginabil de scurt.

*Vad barbati ce merg pe jos prin multime carand pe cap cate 5 cutii mari si transpira de 5 ori mai putin decat noi turistii.

*In toata zarva asta, printre mii de cutii si masini si oameni si claxoane, indienii isi gasesc un refugiu pe o tejghea si dorm. Cum poate cineva sa doarma aici? Mie imi vine sa-mi acopar urechile, ca sa pot suporta galagia in timp ce indienii n-au nici o treaba. Dorm!

Old-Delhi-Oameni-ce-dorm

Moscheea Jama Masjid


La capatul bulevardului, Abbas imi arata Moscheea Jama Masjid si-mi spune sa merg pe jos pana acolo, fiindca voi face mai putin timp decat cu ricsa. Cele doua ore prin Old Delhi se apropie de sfarsit.

Intrarea la Moschee e gratuita insa de cum ajung sunt taxata cu 100 de rupi (6 ron). 50 pentru depozitarea pantofilor si 50 pentru o haina de matase cu care sa ma acopar. Dupa care sunt pusa sa trec prin usa cu scanner de 3 ori fiindca ceva metale faceau usa sa bipaie. Moscheea fiind ridicata pe un deal, din exterior nu poti sa vezi decat cupolele domurilor si minaretele inalte asa ca doar imaginatia te poate ajuta sa iti inchipui cum e inauntru.

Prima remarca dupa ce am trecut pe poarta a fost: `Ce curte mareee`.

Moscheea-Jama Masjid-New-Delhi-India-impresii

Dupa care observ musulmanii veniti la rugaciune pe care ii urmaresc prin zoom-ul aparatului cum practica ritualul spalarii in bazinele din centrul curtii.

ritualul-spalarii-moschee

Apoi imi atrage atentia vanzatorul de obiecte religioase.

Vanzatorul-de-obiecte-religioase

Intr-un final, cand ma indepartez destul de mult de peretii Moschii remarc si frumusetea arhitecturala, toate incrustatiile si pavilioanele de alaturi.

Moscheea-Jama Masjid-New-Delhi-India

Inauntru lumea sta si se odihneste pe covoarele de persan. Unii se roaga. Ma gandesc pentru o clipa daca as avea voie sa ma asez nefiind musulmana. Nu am intentia sa ma rog, ci sa ma odihnesc. Mai exact sa ma conectez cu realitatea. Daca umblu pe caldura asta ma ia cu ameteli. As prefera sa stau si eu la racoare si sa observ lumea. Pana sa ma decid daca se cuvine sau nu sa ma asez, 3 copilasi fug spre mine. Ma roaga sa le fac fotografii. Parintii lor stau lipiti de un perete si imi fac un semn cu mana ca e ok. Pozez copiii, pe rand, pe fiecare. Dupa care imi spun sa ma aplec, sa ma pupe in semn de multumesc. Ma aplec si cu ocazia asta ma asez si jos si ii iau pe toti 3 in brate. Copiii ma ating incet, cu grija, dorind parca sa simta daca sunt o persoana reala sau nu. Cred ca nu au mai pus niciodata mana pe un strain si au impresia ca sunt facuta din alta materie. Fetele se joaca cu mana prin parul meu si-mi spun ca firul meu este mai fin si mai matasos, in comparatie cu al lor care e tare si asupru. Uite, la asta nu m-as fi gandit! :)))

fete-India

Moscheea-Jama Masjid-New-Delhi-India-interior


La magazinele pentru turisti


As fi zabovit mai mult la discutii cu copilasii dar trebuie sa plec fiindca Abbas ma asteapta, la fel si soferul. La final platesc cei 500 de rupi la sofer si discutia se muta pe subiectul shopping. Soferul meu nu vrea sa inteleaga nici in ruptul capului ca eu nu vreau sa merg la `fabricile` si `coperativele` de suveniruri. El insista ca e obligatoriu, eu insist ca asa ceva nu e trecut pe brosura primita. Nici unul nu vrea sa se lase, el ca trebuie, eu ca nu vreau. In final, dupa ce vad ca nici cum nu o scoatem la capat, ii spun ca stiu ca el castiga comsion de la magazin si ii propun un targ. Pt treaba asta voi pierde minim 30 de minute cu drumul pana acolo plus cat ma fatai prin magazin ca sa par o clienta eligibila pt primirea comisionului. Treaba lui e sa ma duca seara pana in fata Hostelului. Asa el castiga comisionul, eu nu mai trebuie sa negociez si sa platesc un tuk-tuk. Eu pierd timp cu magazinul, el pierde timp cu traficul si drumul pana la hostel. E echitabil.

Soferului nu ii convine si mai insista cateva minute ca sa merg la magazin e obligatoriu dar sa ma duca seara la Hostel nu e trecut nicaieri, dar cand ii jur ca altfel nu intru in magazin isi da seama ca aia a fost unica mea oferta si trebuie sa o accepte.

La magazin evident sunt luata in primire de cativa vanzatori (la fel ca toti ceilalti turisti straini ce sunt fortati sa mearga acolo) care imi explica cate in luna si in stele despre saluri pashmina, sariuri de calitate, covoare lucrate manual, bijuterii de lux si pun presiune asupra mea sa cumpar ceva, orice. Eu joc rolul de nehotarata si in final le cer o carte de vizita in caz ca ma hotarasc sa imi trimita in Romania un covor persan de 7000 de euro. Multumesc. :))

O lectie despre hinduism la Lakshmi Narain Temple


Acum soferul ar vrea sa mergem spre Hostel fiindca incepe sa se intunece si de fapt nu vrea sa mai piarda timpul cu mine, dar ii spun ca ziua nu s-a incheiat inca, fiindca mai vreau sa vad Lakshmi Narain Temple. Pe drum se tot stramba din nas, ofteaza mereu, aproape ca incerca sa ma faca sa ma razgandesc spunandu-mi ca va fi multa lume, ca-i ora de rugaciune, nu se cade sa fac turism si mai incearca cateva dume dar eu ii spun ca si la rugaciune MA DUC.

Lakshmi-Narain Temple-India-New-Delhi

Bine am facut ca m-am dus fiindca acesta nu este doar un templu ci o lectie despre hinduism scrisa pe tablourile din interior si aprofundata din brosura primita la intrare. Templul a fost ridicat in 1939 si inaugurat de Mahatma Gandhi care a pus conditia ca toti indienii din toate castele sa poata intra aici. Templul are un exterior superb si interiorul zici ca e facut special pt turistii ce vor sa afle mai mult - credinte despre hinduism - o filozofie de viata. I-am promis soferului ca nu voi sta mult (crezand ca intru, fac cateva fotografii, vad si eu ce ii pe acolo si ies) dar o data ce am intrat nu m-am mai dat iesita. Toate informatiile mi se par fascinante si realizez ca nu stiam nimic despre aceasta religie, atat de populara in India:

Lakshmi-Narain Temple-India-New-Delhi

*Hinduismul este credinta intr-o forta suprema, o fiinta absoluta, omniprezenta, incorporala, creatoare a Universului.

*Viata unui om si destinul lui sunt numite karma. Daca duci o viata corecta acum, te asiguri pentru o existenta mai buna mai apoi. Daca duci o viata gresita vei fi reincarcant intr-un animal inferior. Ciclul reincarcanilor se termina doar atunci cand atingi o stare de perfectiune, printr-o viata ideala.

Era deja intuneric cand am iesit din Templu si soferul meu parea din nou de treaba, asigurand o dispozitie necesara pentru un bacsis frumos. Sincer nu a fost atat de rau, in final m-a lasat in fata hostelului si mi-a amintit ca maine voi fi sunata de dimineata de la agentie ca sa dau un raspuns cu privire la `Marele Circuit`. Ii las 50 de rupi bacsis si sper sa nu-l mai vad niciodata, nici pe el nici pe ceilalti membrii ai agentiei.

Cand am terminat turul si am coborat din masina ma simteam epuizata


Nu mancasem nimic toata ziua si caldura de peste zi se reflecta in fata mea arsa de soare. Imi simteam toata pielea stransa si stiam ca trebuie sa cumpar o crema cat mai rapid. Apoi trebuia sa mananc. Nu in ultimul rand sa-mi planific vacanta in continuare. Oare ce voi face maine? Parca mi-ar placea sa merg la Taj Mahal, nu cumva sa intervina ceva si sa nu-l mai vad. Stau pe o bordura si imi dau seama ca trebuie sa-mi adun puterile si sa urc sa fac un dus inainte sa merg la cumparaturi si sa iau cina. Un dus sigur o sa ma revitalizeze.

Dar pana sa fac dus, fetele din camera ma iau in primire si incep sa-mi puna intrebari despre programul de peste zi. Facusem cunostinta cu ele aseara, cand am ajuns in New Delhi si acum deja suntem prietene. Le povestesc pe scurt toata ziua si cand ajung la pretul pt o ricsa-bicicleta in Old Delhi, Raja (indianca) sare ca arsa.

~500 de rupii??? Esti nebuna??? Te-au prostit rau de tot! 2 ore nu trebuia sa te coste mai mult de 100 de rupi!~

Bine ca am aflat si eu acum ca am fost tepuita. Oricum imi amintesc circumstanta si stiu ca am ales varianta asta fiindca altfel trebuia sa-i platesc pranzul la sofer. Acum inteleg de ce a fost fericit soferul, de fapt i-am platit doua pranzuri, nu unul! Super tare.

Le spun ca maine vreau sa vizitez Taj Mahal dar Celine (tipa din Franta) ma anunta ca e inchis Vineri. Deci nu pot sa merg. Raja imi propune sa merg in Jaipur maine si sa petrec weekendul acolo, apoi luni sa merg la Taj Mahal fiindca in timpul saptamanii e mai liber. Intervine si Tanya (fata din Uruguay) in discutie si-mi spune sa incerc sa merg prin agentie atat in Jaipur cat si la Taj Mahal fiindca orasele sunt cele mai turistice din India (fac parte din Triunghiul de Aur) si soferii de tuk-tuk sunt extrem de abuzivi. Voi plati mereu sume uriase doar fiindca sunt singura si sunt obisnuiti sa taxeze scump turistii. Pe jos imi va fi foarte cald sa umblu, orasele se afla langa desert, deci cel mai indicat ar fi sa merg cu masina cu aer conditionat. Okkkk

Raja insista sa merg cu trenul si apoi sa negociez cu soferii de tuk-tuk fiindca ea face totul ca o localnica, desi e din Sud. Insa de data asta ma incred mai mult in ce imi spun Tanya si Celine (fiindca sunt turiste albe ca mine) si ma hotarasc sa ies dupa dus, sa-mi caut o agentie. In definitiv nici cum nu e bine, dar prin agentie cel putin voi vedea mai multe locuri.

Agentia de turism am gasit-o fix in fata hostelului


E atat de mica incat doar un ochi format pe detaliu (ca al meu) o putea zari printre multimea de tarabe si oameni ce trec in fiecare clipa prin fata ei. Inauntru ma asteapta o doamna, imbracata intr-un sari galben aprins. Zambeste prieteneste cand ma vede si ma roaga sa iau loc pe scaunul din fata biroului ei. Toata agentia de turism e formata dintr-un birou, un scaun si un mic dulapior cu sertare pe care sunt asezate figurile mai multor zei. Miroase a betigase parfumate si 2 ventilatoare functioneaza neintrerupt, unul indreptat spre mine si unul indreptat spre ea. Am senzatia ca voi iesi de aici fericita. Imi place mult doamna, o simt sincera. Ii spun cam ce mi-as dori si imi da 3 variante:

1. Un tur de 3 zile prin agentie cu straini costa intre 3500 si 5000 de rupi (sa vad Agra+Jaipur)
2. O masina inchiriata m-ar costa 2000 rupi + benzina/ pe zi
3. Excursii de o zi cu agentii locale pentru indieni costa 850 rupi/fiecare

Imi spune ca varianta 3 nu este prezentata aproape niciodata strainilor dar doamna ma place si vrea sa imi dea un pret bun. Vede ca nu ma simt prea bine asa ca striga un baiat de afara sa-mi aduca repede o sticla de limonada, pe care apoi refuza in orice fel sa o platesc. Dupa ce beau toata sticla ma simt mai bine. Cred ca eram dezhidratata.

Revenim la discutia despre circuite si ma hotarasc la varianta de Excursie de 1 zi. Mi-ar placea sa stau mai mult in Jaipur dar daca iau pachetul de circuit voi sta singura la Hotel, in schimb asa voi ramane inca 2 nopti la Hostelul din Delhi unde ma simt foarte bine si-mi place gasca de oameni ce am intalnit-o aici. Doamna imi spune ca excursiile vor fi obositoare, soferul ma va lua din fata hostelului la 6 dimineata si ma aduce inapoi la hostel la 1-2 noaptea (in functie de trafic). Ii spun ca sunt tanara si am mai facut circuite pana acum. Stiu cum sunt si fac fata la ele, dar ca masura de siguranta o rog sa-mi treaca pt Taj Mahal un semn cu zi deschisa, in caz ca nu ma simt in stare sa ma trezesc sambata dimineata sa pot anunta soferul sa vina dupa mine duminica. Deja stiu cum functioneaza lucrurile in India si stiu ca totul este posibil. Intr-adevar se poate, primesc voucherul pt maine la Jaipur si inca unul cu data variabila pt Taj Mahal. La final platesc 1700 rupi (105 ron) pt 2 excursii. Dupa cum intuiam, ies fericita din agentie, nu inainte de a-i face o poza doamnei. In loc de ramas bun o mai rog o favoare, sa-mi dea o recomandare pt un restaurant bun. Imi zice ca in zona cel mai bun se afla pe strada paralela, exact in drept cu agentia de turism, asa ca merg acolo si comand exact ce-mi spune ea: pui prajit cu sos de menta si iaurt. A fost foarte bun!




Noaptea o petrec la Hostel, la cheful de pe terasa. E ziua lui Collin, un tanar din Germania ce implineste 22 de ani si cei de la Hostel i-au pregatit o petrecere surpriza cu tort de ciocolata, beteala si baloane. V-am zis ca asta e cel mai tare hostel in care puteam nimeri! Cine ar fi crezut ca o sa-mi placa New Delhi? Ca o sa ma bucur ca raman mai multe nopti aici? Chiar daca zilele viitoare voi fi plecata, stiu macar ca noptile ma voi intoarce la oameni ce-mi sunt dragi.
Apropo, Any (tipa din Uk) mi-a dat un spay pulverizator cu cocos si factor de protectie 50 (ce sa ma pazeasca de raze UV si tantari) fiindca ea se intoarce acasa in 2 zile. Bine ca nu mi-am cumparat crema :) V-am spus ca oamenii ce i-am cunoscut aici sunt extraordinari!

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍

» Urmeaza sa calatoresti in INDIA? Citeste tot jurnalul meu de calatorie 


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

2 comentarii:

  1. Ehei , deja ai devenit "de-a casei" , nu mai faci atacuri de panica :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da da :))) m-am updatat singura intre timp. A fost necesar :)))

      Ștergere