Impresii si sfaturi Cinque Terre - cele 5 perle ale Italiei

E greu sa nu fi auzit de Cinque Terre cu toate ca nu e la fel de `comerciala` ca statiunile grecesti si nici la fel de promovata precum plajele turcesti. Eu prima data am auzit de Cinque Terre acum 3 an cand din curiozitate am intrebat la o agentie de turism ce alte oferte mai au pe langa Grecia si Turcia. Mi-a spus sa citesc brosura lor cu oferte si impresii despre Cinque Terre. Suna interesant, dar cand am auzit 750 eu/sejur/pers si nu la cinci stele si nici all inclusive, mi-am zis: probabil nu voi ajunge prea curand acolo.

Dar intamplarea a facut ca am ajuns.
Ei bine Cinque Terre face parte din Riviera Italiana care este regiunea de coasta a Liguriei, avand un tarm de 350 km. Se intinde intre Franta la est si regiunea Toscana la vest. Este impartita in 2 parti, de-o parte si de alta al orasului Genova - Riviera di Ponente si Riviera di Levante.
Riviera di Ponente se intinde de la granita cu Franta pana la Genova si este cautat in special pentru plajele cu nisip si viata de noapte, fiind compartata cu Riviera Franceza desi nu este la fel de stralucitoare.
Riviera de Levante se afla la est de Genova. Este mai linistita si are o personalitate mai distincta, fiind foarte apreciata pentru statiunile de lux: Portofino si Portovenere cat si pentru rusticele Cinque Terre.

Acum ca v-am ajutat sa o localizati, trebuie sa stiti ca Cinque Terre sunt 5 sate izolate, `agatate` pe stanci de-a lungul unei splendide fasii de tarm la marea Mediterana. Terenul este foarte abrupt asa ca ani la rand nu au existat drumuri, doar carari facute de localnici. Aceste carari ofera acces spre plaja si sunt locuri de unde se profileaza imagini superbe asupra coastei stancoase care coboara spre mare sau asupra unuia dintre cele cinci sate.

Printr-un decret al presedintelui Italiei, la 6 octombrie 1999, Cinque Terre a fost declarat Parc national, cu o suprafata de 4 226 hectare si o populatie de aproximativ 5 000 de locuitori.
Desi este cel mai mic parc national italian, Cinque Terre este zona de coasta cea mai bine conservata din toata peninsula, omul traind in simbioza perfecta cu natura, zona fiind perfecta pentru ecoturism.
Sa nu va inchipuiti ca cele cinci sate sunt la fel, mie nici macar nu mi se pare ca seamana prea mult intre ele. Seamana ca mod de viata, insa privelistile, vederea asupra satului, iesirea la mare, etc sunt foarte diferite intre ele.

Cele cinci sate sunt : Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza si Monterosso al Mare

1. Riomaggiore

Este satul cel mai accesibil, fiind primul sat venind dinspre `La Spezia`, se poate ajunge cu masina sau cu trenul. Casele sunt dispuse pe curba formata de un golf linistit unde plutesc ambarcatiunile pescarilor.
Riomaggiore este in special cunoscut datorita pictorului Telemaco Signorini care a realizat mai multe picturi infatisand satul.

Tot aici se afla Via del Amore ( asa este numita portiunea de poteca dintre Riomaggiore si Manarola) si este o strada dedicata iubirii. Aici si-au declarat iubire vesnica multe cupluri prinzand cate un lacat pe gard! {Citeste si articolul >>>Jurnal de calatorie Riomaggiore}

2. Manarola

Este urmatorul sat dupa Riomaggiore. Cu trenul faceti maxim 10 minute pana la el. Aici casele sunt cocotate pe un deal abrupt, parca una peste alta. Desi sunt scorojite de vreme, sunt frumos colorate, in nuante pastel, ceea ce le face si mai atragatoare.
Imaginea satului, impreuna cu marea, terasele acoperite cu vii imbelsugate, barcile, oamenii care se scalda in apa, pozitioneaza Manarola pe primele pozitii, din top 5. E ciudat cum, pe un petec de pamant ce se inalta din mare, se pot construi si se pot face atatea lucruri frumoase.
Localitatea este centrul productiei regionale de vinuri si de ulei de masline, iar strazile sunt pline cu magazine ce vand produse traditionale, locale. {Citeste si articolul >>>Jurnal de calatorie Manarola}

3. Corniglia

Este cel mai izolat sat si dupa pararea mea si cel mai neatragator, ceea ce m-a determinat sa nici nu il vizitez, asa ca nu va pot spune prea multe despre el, dar daca cineva a fost acolo, il rog sa ne scrie cateva completari.









4. Vernazza

Poarta cea mai distinsa si eleganta `rochie` dintre toate. Vederea dinspre mare asupra satului e fermecatoare. Fiindca are cel mai bun acces la mare, a devenit cea mai bogata dintre cele 5, asa cum se poate observa din arcadele elaborate, logiile si constructiile din marmura.
Eu am gasit-o foarte speciala. Se simte in atmosfera linistea, am vazut tineri care merg si stau pe marginea digului doar sa citeasca o carte, si chiar daca esti inconjurat de lume te simti extrem de relaxat. {Citeste si articolul >>>Jurnal de calatorie Vernazza}


5. Monterosso al Mare

Are cea mai lata deschidere la mare, cu o plaja ingusta, dar lunga, unde te poti intinde la soare, pe plaje private sau publice, totul dupa buget. Partea buna e ca apa e calda, limpede, cu o culoare superba, un turcoaz deschis spre azur, din loc in loc iese din mare cate o stanca imensa ca sa para si mai exotic, in deparare te intampina acelasi peisaj stancos si case cocotate, absolut minunat!!!
Partea proasta e ca plaja e presarata cu pietricele si in mare se gasesc pietre de toate dimensiunile, pana la cele pe care le numim : bolovani.
Insa Monterroso al Mare nu inseamna doar plaja si baie. Aceasta este cel mai mare sat din Cinque Terre, cu cel mai mare numar de locuitori (1730 in sezonul estival ) deci va puteti inchipui un sat in toata regula, cu piateta, stradute multe, case specifice, etc. {Citeste si articolul >>>Jurnal de calatorie Monterosso al Mare}

Acum dupa ce vi le-am prezentat pe fiecare, pe scurt,
 va intrebati ce este de facut in Cinque Terre?

1. Drumetii
Plimbarile pe marginea coastei intre cele cinci `Cinque Terre` va ofera o abundenta de peisaje mirifice asa ca aceasta este cea mai placuta activitate. Climatul bland si starea de spirit relaxanta va vor ajuta sa treceti peste partile dificile ale traseului.
Asa ca sa pornim la drum, insa nu inainte de a ne face micul bagaj, de preferat un rucsac cu mancare, apa, cateva dulciuri, crema cu protectie solara, harta cu traseul si binenteles echipament corespunzator de munte.
E bine sa incepeti devreme de dimineata, undeva aproape de rasarit ( care desi eu nu l-am vazut cred ca e splendid in acesta zona ) spun asta in special din cauza caldurii.


cinque-terre-harta-turistica

Plimbarea clasica se face pe Poteca albastra, care va poarta prin toate cele 5 sate, avand in jur de 13 km se strabate in 7-8 ore, 10 daca vreti sa vizitati si satele. De obicei se incepe cu Riomaggiore fiindca este cea mai usoara portiune, aproape tot drumul e plan, urmand ca nivelul de dificultate sa creasca treptat cu cat inaintati mai mult. Distanta dintre sate e cam de 3 km si din ce am citit cele mai spectaculoase privelisti se gasesc pe portiunea dintre Varnezza si Monterosso, insa e si cea mai dificila. Totusi daca aveti antrenament si nu va e frica de febra musculara, puteti incepe cu partea cea mai grea, adica dinspre Monterosso, dar apoi veti fi rasplatiti cu drum din ce in ce mai usor.
Pentru cei mai putin antrenati se potriveste traseul dintre Riomaggiore si Manarola care e aproape tot plan, pavat, lat si care mai e numit si Via del Amore.
Daca insa nu va arde de drumetii stati linistiti. Sistemul feroviar e foarte bine pus la punct in regiune, fiecare sat are `gara` iar distanta dintre ele e de 5-10 minute.
Pretul pentru o zi este de 8.5 eu si include acces nelimitat timp de 24 ore pe tren si poteca. Doar pentru poteca este de 5 eu, iar pentru tren nu stiu din pacate. Stiu insa ca cu 1 bilet de tren de la primul sat la ultimul sat costa 1.7 eu si e valabil 6 ore ceea ce va permite sa va dati jos la fiecare statie pe aceeasi directie in acest timp. Daca luati de la un sat la urmatorul pretul e 1.3 eu.

In Italia inainte de a va urca in orice tren nu uitati sa `compostati` biletul in cutiile galbene ce se gasesc in toate garile din tara!!!!
Daca nici drumetia nici trenul nu vi se potrivesc puteti sa alegeti vaporasul care pentru 15 euro va plimba intre cele 5 sate. Aveti grija insa sa fie o zi insorita, altfel riscati sa nu vedeti mare lucru de la distanta.

2 Excursii
Vaporasele va duc si in alte sate sau statiuni precum: Portofino si Portovenere pentru 20-25 eu cursa dus-intors sau in Levanto urmatorul sat dupa Cinque Terre despre care va voi povesti mai amanuntit in postarile urmatoare. Excursii de o zi sau de o jumatate de zi puteti face si cu trenul in Levanto, Genova, Sestri Levante, Ravello etc. Pana la urma toata coasta Riviera e plina de mici sate sau localitati. Cele mai preferate de turisti sunt insa Portovenere si Portofino unde puteti ajunge atat cu vaporas cat si cu tren+bus ( varianta low-cost ).

3 Lenevit la soare si inot in apele Mediteranei

Asta puteti face pe toata coasta Riviera, in Cinque Terre cea mai populata plaja e cea din Monterosso, urmata de fasia de plaja dintre Corniglia si Varnezza. Insa daca nu va deranjeaza sa stati pe o roca imensa puteti face baie si plaja si in Manarola, Vernezza sau Riomoggiore fiecare avand si o mica portiune plata cu acces in mare. Daca vreti insa plaja si mare cu nisip fin va recomand plaja din Levanto.

4. Italienii au pus la punct `il dolce far niente` adica -arta dulcei trandavii - asa ca lasati-va grijile acasa si stati si cititi o carte pe digul din Vernazza sau beti o cafea/suc/limoncino la una din numeroasele terase existente in sat.

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍

» Urmeaza sa calatoresti in Cinque Terre? Citeste toate articolele de calatorie 


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

18 comentarii:

  1. Minunat! Zona este pe lista mea scurta de obiective, asa ca informatiile tale sunt binevenite. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata foarte bine! De mult timp caut si eu alte destinatii, mai non-comericale. Chiar am renuntat la agentiile de turism; acum imi iau din timp bilet de avion si mai apoi vad eu ce si cum fac acolo :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Va recomand la toti sa ajungeti acolo intr-un weekend! E minunat!

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, e fantastic. Din pacate am ajuns acolo intr-o vreme cand abia incepeam sa apreciez astfel de escapade. Am parcurs poteca incepand din Monterosso - intr-adevar pentru pantofari e greu (aici ma includ si pe mine) insa locurile sunt extraordinare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Andrei C: Multumesc de apreciere, si sper sa mai revii

    Chiar daca nu apreciai locurile cum poate le-ai face acum, cu siguranta ti-au ramas vii peisajele acelea unice!

    RăspundețiȘtergere
  6. Uite cu ce o sa ma delectez eu diseara, că acum nu am mult timp...

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim3:47 p.m.

    Alicee oare am inteles bine? Daca eu voi sta in Florenta si intr-o zi vreau sa ma duc sa vad Cinque Teree procedez bine asa?:
    -din Florenta iau tren pin in gara din Pisa; (aprox 1 ora)
    -din pisa iau tren pina in La Spezia (aprox 1.30 ore) si de aici spre Riomaggiore
    (parca asta e primul)
    -intre ele sunt distante scurte cu trenul sau se poate si pe jos
    -cu biletul de tren cum procedez; din Florenta iau pina in Pisa si de acolo mai departe alt bilet?

    RăspundețiȘtergere
  8. Ai dreptate, ai inteles bine! Trebuie sa le faci pe bucati, dar incearca sa vezi daca nu este tren direct Florenta-La Spezia!
    Dupa cum vezi distanta cu trenul care merge cu 60 km/H e de 1 ora , 1 ora si ceva intre ele, asa ca tu pe jos probabil vei ajunge in 2 zile :))
    Biletul poti sa il iei direct Florenta-Riomaggiore si va scrie asa pe el, insa tu il vei face pe bucati! E perfect valabil si iesi mai ieftin asa decat daca iei la fiecare statie bilet!
    Vacanta placuta!

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim4:32 p.m.

    Foarte utile informatii. Am cumparat deja bilete de avion si abia astept!!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Anonim vacanta placuta! astept impresii dupa ....

    RăspundețiȘtergere
  11. Anonim6:59 p.m.

    Se poate vizita cu masina?

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna,

    E suficient timp pt vizitat zona in perioada 23 - 26.07? Voi zbura pana la Genova. Ajung in jurul orei 14.00 dar pe 26 zborul retur este la ora 13.55, deci pot spune ca am la dispozitie doar 2 zile jumate

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puteti vizita pe indelete Genova si o zi pt Cinque Terre ( daca mergeti de dimineata puteti sa ve opriti cu trenul in 3 sate (avand in vedere ca faceti 5 minute cu trenul) merita Vernazza, Manarola si Riomaggiore).

      Ștergere
  13. Bun gasit, Alicee!
    Minunate sunt articolele tale si m-au inspirat pentru urmatorul concediu.
    In august vrem sa vizitam pe indelete intr-o saptamana Cinque Terre.
    Daca ne-am caza in Levanto, am putea beneficia de acel bilet de tren de 8,5 euro valabil ca un abonament de o zi in Cinque Terre?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  14. Interesant articol dar cam pui sare pe rană ... of, acuș aș pleca... dar las' că vine altă vacanță... Voiam să îți mulțumesc pentru articolele despre Roma, pentru mine un adevărat ghid util! La cât mai multe vacanțe frumoase! ��

    RăspundețiȘtergere