Ziua 1. In drum spre Italia

13.07.2010

Am plecat de acasa marti dimineata, dupa ce luni mi-am facut bagajul si mi-am dat seama ca bagajul meu e la limita, avea 10 kg dupa ce am renuntat la cateva haine. Cand iti planifici si mare, si plaja, si vizite prin oras, si plimbari seara, nu prea ai cum sa ai un bagaj mic.
Binenteles ca bagajul meu nu se potrivestiveste cu marimile standard al companiilor aeriene. Are 24 cm inaltime ceea ce de fiecare data imi da senzatii tari la ghiseul de la check in si de fiecare data cand ma intorc promit sa imi iau alta valiza. Evident ca asta nu se intampla. Am 2 valize la fel si a treia nu stiu unde as depozita-o; asa ma consolez de fiecare data.
In fine, ajung ca de obiecei cu 2 ore inainte in aeroport. Dupa ce trec de `check in` sotul meu pleaca. Ma plictisesc vreo 20 de minute pana cand ne anunta ca zborul nostru are intarziere 3 ore. Superb. Chestia asta ma enerveaza teribil. Programul meu suna ceva de genul:
ajung la 15:30 la Pisa, iau tren spre Cinque Terre, ajung undeva in jurul orei 19 (in cel mai rau caz ), ma plimb prin Manarola; satucul unde aveam rezervat pat intr-un Hostel; beau ceva pe o terasa in timp ce privesc apusul si cu asta ma declar super fericita.

Acum avionul meu pleaca la 17:30, ajunge la 18 ora locala, mai sper sa ma cazez pe lumina.
Cele 3 ore trec greu desi intru un vorba cu doua femei in varsta, care mi se plang de batranete, de boala, de preturi, cate si mai cate. Apoi ma imprietenesc cu un domn, roman, emigrant in Italia. Povestim de parca ne stim de o viata.
Dupa 2 ore si ceva suntem chemati la ghiseu sa ne luam o sticla de apa si un sandviwici. Destul de de traba astia de la Wizz air, cu toate ca preferam sa fiu in Italia acum.
La 17 fix ne imbarcam in graba, si la si 30 plecam. Macar odata sunt si ei punctuali.
Aaaa, am uitat sa va spun ca mor de frica in avion. Probabil ca vi se pare ciudat, dar asa e. Desi am fost cu cateva avioane in viata mea, daca ma gandesc bine am fost chiar cu multe, si cu toate astea mi-e frica. Nu a fost dintotdeauna asa. In urma unor zboruri pe furtuna, turbulente multe, viraje dese, mi s-a declansat aceasta fobie. Si ma lupt cu ea la fiecare zbor.
De data asta nu am prins loc la geam asa ca de multe ori m-a luat ameteala si mi s-a facut rau. Dar o ora jumate cat face avionul pana in Pisa e suportabil.
Cum ajung in Pisa imi iau un bilet de autobuz de la tonomat (1eu) si astept cuminte busul. Imi dau seama ca sunt singura intr-o tara straina, pentru prima data, e greu. Pe cand imi plang mai cu zor de mila vine si 'prietenul roman din aeroport'. Mai povestim o tura si nici nu simt cum trece jumatate de ora. Mama, dar autobuzul asta nu mai vine! Ba da, tocmai il zaresc. Noroc ca face 5 minute pana in gara.
Imi cumpar bilet direct pana in Manarola desi stiu ca trebuie sa schimb undeva ( nu este tren direct Pisa-Cinque Terre). Ok, schimb la La Spezia. Adica merg pana in La Spezia si apoi astept al tren pana in Manarola. Trebuie sa va spun ca in excursia asta vor fi multe de `pentru prima data`. Prima data cand calatoresc singura in alta tara, ma refer la faptul ca toata vacanta voi fi singura, apoi prima data cand merg cu trenul singura, si nu imi plac trenurile! Prima data cand dorm in hostel alaturi de necunoscuti .... etc
Acum ca am biletul ma uit pe tabel de pe ce linie imi pleaca trenul si ma indrept incolo. Amicul roman vine cu mine sa imi tina de urat pana plec. Mai povestim un pic, imi zice ca ar trebui sa vizitez Genova si acvariul, ca sunt minunate! Ii spun ca am in plan sa vizitez acvariul din Barcelona. El insista ca cel din Genova e mai frumos, si mai mare. Bineneteles ca nu il cred, doar nici nu am auzit de el!
Se apropie ora plecarii, ne luam ramas bun, ne uram toate cele bune, si pleaca pe linia lui. Pana imi iau o apa numai ce il vad in spatele meu, ud leoarca, deabia poate vorbi: Am fugit sa vad daca te-ai dus, trenul tau pleaca de pe linia 1 Tronto. eu: .. what? Ce 1 ?... ce tronto? el: nu nu, trebuie sa fugi repede pe linia 1 si o iei in fata si fugi pana ajungi, repede ca pierzi trenul!
Futui! Iau pe sus bagajul, si da-i repede pe scari, prin culoar, urc, fug, prind trenul! Dupa ce ma asez imi dau seama ce gest dragut din partea lui. Bineneteles ca daca nu venea sa imi zica pierdeam trenul.
Ca sa stiti si voi, in Italia, in gara, trebuie sa fiti non-stop cu urechile ciulite. Inainte cu 1 minut sa ajunga trenul, se poate schimba linia, de la 1 la 10, si distantele nu sunt chiar mici.
Acum ca sunt in tren sunt linistita. Peisajul nu ma prea incanta, nici oamenii ce ma acompaniaza in tren. Dar stiu ca ei probabil merg in La Spezia, eu imi urmez drumul mai departe.
Trenul face 1 ora jumate pana in La Spezia. Acolo ma orientez din nou pe afisier. Trenurile sunt dese spre Cinque Terre. si opresc in toate satele. Minunat.
Nici nu dureaza 10 minute si sunt deja in trenul spre Manarola. In tren un cuplu roman ( turisti si ei ) se intretin intr-o discutie cu niste englezi ( alt cuplu ) despre Romania vs Anglia. Interesant.
Paralel cu mine o italianca citeste o carte. Eu in continuare ascult povestea celor 4. Se pare ca toti mergem in Manarola. Vad cum apune soarele, si ajungem in Manarola aproape pe intuneric (desi e numai 21:30). Se opreste trenul toti coboram in Manarola. Inclusiv tipa italianca. Imi scot carnetelul unde aveam notata adresa hostelului si o intreb daca ma poate ghida spre el. Citeste si rade. Ah hostelul asta nu e in Manarola, e in Levanto. Ok si unde e Levanto? Pai primul sat dupa Cinque Terre.
Pai cum ca aici scrie Manarola ( ma refer la adresa ). Nu nu, scrie Levanto/Manarola. Incep sa ma stresez. Ne uitam impreuna pe afisier. Urmatorul tren la 23:20. Acum intru un panica. Fac rapid un calcul : ajung in Levanto aproape de ora 00, pana ajung la hostel, nu va mai fi nimeni. Ah si trebuia sa scriu in e-mail daca ajung dupa ora 23. Ok, deci ma trezesc eu, cu ea, in gara, fara cazare. Minunat!!!

Imi spune sa nu fiu suparata ca aici in Manarola este un hostel. E sus pe deal, si imi arata incotro. Mama si cand ma uit, un deal aproape cat Cheile Turzii. Si eu rupta de oboseala si cu bagaj. Imi explica cum ajung la el si pleaca. Eu raman singura, in mijlocul drumului, in caldura, intr-un sat aparent mort. OK, imi spun ca nu prea am solutii, asa ca urc frumos muntele tarandu-mi bagajul dupa mine.
Aici se vede o bucatica din deal ....


Cand ajung mai vad si 30 de scari.




Ajung sus rosie si epuizata. Dar am nororc. Au un pat pana maine. Imi zice clar ca maine la 10 trebuie sa paresesc hostelul. Costa 23 euro pe noapte. Dublu nororc, au si internet. Contra cost. 2 eu/ora. Ii scriu sotului sa sune la hostelul din Levanto si sa le spuna ca ajung maine dimineata.
Imi iau cheia si mi se spune etajul 2. Mai sa lesin cand aud, dar in continuare se aude - on your left is the elevator!
Camera arata cam jalnic, paturi suprapuse cum vezi prin puscariile din filme, dulapioare mici galbene, fara lacat ( dar mi-am luat de acasa ), asa se prezinta Hostelul Cinque Terre. Nu avem nici dus, nici toaleta in camera. Noroc ca stau cu alte 4 fete in camere, toate din US, foarte deschise si vorbarete. Povestim ceva timp, ele calatoresc de 6 saptamani prin Italia, si mai stateau 2, parca.
Dupa ce fac un dus pe la 12 adorm, rupta de oboseala, destul de stresata pentru ziua de maine, si cu multe ganduri si griji daca voi apuca sa vad Cinque Terre pe indelete, asa cum mi-am dorit.
-Si-o ultima privire pe geam-

Noapte buna!


😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍

» Urmeaza sa calatoresti in Cinque Terre? Citeste toate articolele de calatorie 


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

10 comentarii:

  1. Frumos, interesant și super util... aștept continuarea :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce de peripetii! Astept cu nerabdare continuarea.

    RăspundețiȘtergere
  3. nu pot sa cred ca ai avut curajul sa calatoresti singura!! WOW!
    si ai un stil f frumos de a povesti :)

    RăspundețiȘtergere
  4. aaa.. si imi plac si pozele, sunt f reusite!

    RăspundețiȘtergere
  5. startnow20 - Multumesc frumoas! :) Nu am apucat inca sa specific ca povestirile astea fac parte dintr-un jurnal de calatorie si trebuie citite in ordine fiindca au legatura intre ele. Acesta e primul. Se continua cu Ziua 2:Cinque Terre-Manarola(1),(2),(3) etc

    RăspundețiȘtergere
  6. Bine primita seria de articole, superbe pozele si misto povestit. Peste o luna vrem sa ajungem si noi pe acolo. Cat te-a dus sa ajungi de la Pisa la Manarola/Levanto? Ai mai vazut vreun alt hostel in afara de al spagarilor astora de la Hostel Cinque Terre?

    RăspundețiȘtergere
  7. In Levanto e hostelul unde am stat a doua noapte. Da click aici: http://www.hostelz.com/hostel/7072-Hostel-Ospitalia-del-Mare

    Levanto e urmatorul sat dupa Cinque Terre, faci 5 minute cu trenul. Din Pisa pana acolo schimbi in La Spezia si faci cam 1 h 30 min, fara statul in gara. Hostelul e cam la 2-3 km de gara si 50 m de mare. E mult mai modern si mai misto decat Hostel Cinque Terre. Pretul e 24 eu pe noapte/ camera de 6 cu mic dejun inclus. Au 140 paturi si chiar daca pe site-urile de booking e full suna, ai mari sanse sa aiba 1 loc 2.

    RăspundețiȘtergere
  8. Am bagat la cap, multumesc

    RăspundețiȘtergere
  9. In Riomaggiore sunt apartamente pe post de hostel si daca ai noroc poti primi o "dubla" la pretul de 22 de euro pe noapte ! :)
    Eu m-am plimbat pana acum prin multe locuri din Europa singura si nu am avut niciodata probleme sau peripetii (ma rog, o singura data cand era sa raman in Stockholm pentru ca toate trenurile spre Malmo erau full pentru urmatoarele 3 zile). Important e sa te relaxezi, sa te gandesti ca vei intalni o gramada de oameni misto dornici de povesti si de schib de experiente, iti poti face prieteni foarte buni si poti face exact lucrurile pe care le vrei fara sa te bata nimeni la cap ! Si cum poti gusta mai bine din viata si cultura locala daca nu singur, interactionand cu localnicii ? Pentru mine este fantastic sa fiu intampinata cu un zambet si sa pornesc o conversatie chiar si cu vanzatorul de mere din piata ! :)

    RăspundețiȘtergere