Traseu prin Centrul Vechi din Bucuresti

Mi-am dorit mult sa fac un traseu prin Centrul Vechi, sa vizitez fiecare obiectiv turistic, la fel cum fac in fiecare oras din strainatate. In prima seara in Bucuresti, am iesit cu Laura si Bogdan la cina in Centrul Vechi si am ramas uimita de cat de frumos si de animat era pentru o seara oarecare din timpul saptamanii al lunii octombrie. Nu mai seamana deloc cu tot ce imi aminteam eu, de Centrul Vechi al Bucurestiului de acum 7 ani, cand totul era trist si deprimant. Acum deabia am gasit un loc la terasa. Culorile, rasetele, discutiile,  promotarii, batranii ce cantau la acordion, tigancile ce vindeau trandafiri si o pizza buna m-au introdus rapid in atmosfera de vacanta, inca din prima seara.

Asa ca a doua zi, avand in minte drumul pe care m-au condus prietenii mei la hotel, am pornit din nou spre Centrul Vechi, sa fac traseul ce mi-l propusesem. Aveam o harta, dar cum strazile sunt destul de intortocheate, m-am orientat mai bine pe cea de la fata locului.

centrul-vechi-bucuresti
1.Biserica Stavropoleos
Cel mai aproape ma aflam de Biserica Stavropoleos asa ca m-am dus sa o vad. Mi-a placut mult, e fix genul meu de biserica, mica, bogata in detalii si fresce si cu o curte interioara frumoasa in care sa stai si sa te reculegi / racoresti in zilele caniculare de vara. Evident, daca nu dau buzna peste tine chinezii, turisti fideli ai Bucurestiului, i-am gasit in numar foarte mare la toate obiectivele turistice la care am fost. 

Biserica Stavropoleos-bucuresti
Biserica Stavropoleos-bucuresti-curtea-interioara

Biserica Stavropoleos-bucuresti-detalii

Biserica Stavropoleos-bucuresti-fresce

Biserica Stavropoleos-bucuresti-curtea-interioara

2.Peste drum de Biserica e Caru cu Bere
Unde am trait o seara memorabila in al doilea weekend petrecut la Bucuresti (urmeaza sa va povestesc).  Parerea mea e ca nu se poate sa faceti un traseu prin Centrul Vechi fara o oprire la Caru cu Bere (cea mai celebra berarie a Bucurestiului, deschisa din anul 1879).

curu-cu-bere


3.Strada Lipscani
Pe care orice turist ajuns in Bucuresti trebuie sa faca o plimbare, fiind considerata inima Capitalei. O inima ce bate la fel de puternic, fiind mereu plina de calatori. Dimineata nu e cine stie ce atmosfera, ai timp sa te uiti in vitrinele buticurilor ce au luat locul pravaliilor de alta, insa dupa masa, cand statuile umane prin viata (primii artisti de acest gen vazuti de mine in Romania), cand lumea iese la terase, simti altfel pulsul orasului.

strada-lipscani


4. Si celelalte strazi, magnat al distractiei din Centrul Vechi
Cum ar fi Doamnei, Franceza sau Selari pe care se intrec cafenelele in diferite stiluri. Daca ajungi pe aici dimineata, cand toate sunt goale, e chiar o provocare sa te hotarasti la care sa te asezi. Preferi una moderna cu banci mari si perne cu motive abstracte sau una ce aminteste de Micul Paris cu mese mici rotunde din lemn? Preturile difera, dar in esenta cu 10 ron poti bea la oricare o cafeluta si sa mananci un corn.

cafenea-bucuresti-centrul-istoric

cafenea-bucuresti

terasa-bucuresti-centrul-vechi


centrul-vechi

5. Curtea Veche- Palatul Voievodal
Am fost surprinsa sa vad un site arheologic atat de mare in centrul Bucurestiului. Aici se afla ruinele Palatului Voievodal, care la vremea lui (1700) era un Palat ce curprindea saloane luxoase, cancelarii domnesti, grajduri si gradini. Azi in picioare a ramas doar biserica de alaturi, Biserica Curtea Veche, unde am stat la coada sa intru, fiindca chinezii de mai devreme mi-au luat-o in fata si a trebuit sa astept pana si-au facut toti cate un set de poze  :)

palatul-voievodal-bucuresti-centru
biserica-curtea-veche-bucuresti
curtea-veche-bucuresti-gradina


6.Hanul lui Manuc
Se afla chiar vis-a-vis de Curtea Veche. Acesta a fost locul pe care mi-l doream cel mai mult sa il vad, avand in memorie inca din liceu `Hanul Ancutei de Sadoveanu`. Atata ne-a batut la cap profesoara de romana cu aceasta carte incat am ramas cu curiozitatea asta: cum e atmosfera la un Han?!
In trecut Hanul lui Manuc fusese locul de intalnire al calatorilor si localnicilor deoportiva. Avea 15 beciuri, 23 de pravalii, 2 saloane mari, 23 de odai jos si peste 100 sus. Asadar era locul unde se desfasura comertul, dar si un popas perfect pentru distractie si desfatare. Se spune ca in trecut aici se serveau cele mai gustoase preparate, printre specialitati fiind: `salata bizantina cu limba`. Acum tot ce mai aminteste de acele perioade sunt ornamentele de la usi si geamuri, foisoarele in arcade unde pe pereti este scrisa istoria prin niste tablouri mari si o cafenea draguta ce mai aminteste de vremurile de odinioara. Per total, cred ca am ajuns prea tarziu pentru a mai gusta din atmosfera de la han de acum cateva decenii, dar faptul ca acest han e inca in picioare si l-am putut vizita mi-a implinit un vis nascut intr-o ora de limba  romana. (ps: daca ar citi D-na profesoara ar fi tare mandra de mine :)).


hanul-lui-manuc-bucuresti

hanul-lui-manuc-bucuresti-lampa

hanul-lui-manuc-bucuresti-terasa

hanul-lui-manuc-bucuresti-cafenea

Mi-a placut ca in centrul istoric gasesti multe detalii interesante, ce fac din Bucuresti un oras cu personalitate!

bucuresti-gradina-de-vara

bucuresti-biciclete
bucuresti-strazi-centrul-vechi

bucuresti-detalii

bucuresti-restaurant

bucuresti-oras-cu-personalitate


Acum spuneti si voi, nu e Bucurestiul un oras subevaluat din punct de vedere turistic. Nu poate el concura cu orice alt centru istoric al unei capitale europene?

😍ps: Apreciez comentariile voastre pe blog 
si mesajele voastre in privat aliceee_traveler@yahoo.com 😍

» Vezi toate articolele aici >>>ROMANIA  !!! Citeste toate articolele cu Bucuresti



 Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)


10 comentarii:

  1. Foarte frumos! De mult imi doresc sa petrec o zi in Bucuresti ca si turist. De multe ori cand ma intalnesc cu colegii din Paris care imi spun ca nu au urcat niciodata in Turnul Eiffel sunt socata dar mai apoi imi dau seama ca nici eu nu am vazut niciodata Bucurestiul prin ochii unui turist si ar fi frumos sa incerc sa-l vad asa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Adevarul este ca si eu ma uit la pozele tale ca la un oras strain :)), nu ca la orasul in care am locuit o viata :D. Bucurestiul si in special Centrul Istoric s-au schimbat mult in ultimii ani si ma bucur sa observ ca schimbarea s-a facut in bine. Bine ca n-ai venit in vizita acum vreo 4 ani cand toate strazile astea erau in reparatii :)).

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca tu spui, care ai fost in atatea orase europene recent, inseamna ca e ceva. Oricum, cel mai important e nu comparatia, ci sa ne simtim bine in el. Eu zic ca sunt destule lucruri de facut incat sa nu te plictisesti in Bucuresti.

    RăspundețiȘtergere
  4. De mult am zis ca trebuie sa incercam intr-o zi sa vedem orasul prin ochii unui turist :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ai surprins foarte bine colțurile valoroase din Centrul Vechi. Se vede că ești turist cu experiență pentru că ți-ai format un ochi bun la fotografiat. Cine iubește Centrul Vechi poate fi subiectiv când spune că el poate concura cu centrele istorice din capitalele Europei. Anul acesta am văzut foarte mulți turiști străini în București și mai ales în Centrul Vechi. Mă gândesc că ceva i-a determinat să îl viziteze.

    RăspundețiȘtergere
  6. Iubesc Centrul Vechi al capitalei noastre, in special seara cand e atata viata pe stradutele alea. Imi place totodata si ca se gasesc cafenele si restaurante pentru toate gusturile.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ai ajuns in niste locuri foarte faine in centrul vechi, nici eu care stau aici nu le-am vazut pe toate :P
    Nu stiu daca e la nivelul centrelor istorice din afara, dar cred ca e interesant ca avem din ce in ce mai multi turisti straini pe aici...

    RăspundețiȘtergere
  8. Centrul Vechi e frumos daca il privesti, intr-adevar, cu ochi de turist. Altfel este la fel de romanesc ca si celelalte zone din oras, fie ele mai vechi sau mai noi, vezi aceleasi haine gri si aceleasi chipuri autentic romanesti. Daca te transformi insa in turist, devine fascinant, e adevarat.

    RăspundețiȘtergere
  9. Parerea mea coincide intru totul cu cea exprimata putin mai sus de Alexandra. Desigur, este frumos, este altceva, dar mai sunt multe de imbunatatit. Desi bucuresteanca, nu am ajuns inca la Hanul lui Manuc. Nu merg aproape niciodata prin centrul vechi, dar vreau sa ajung la han cat de curand. Cum spuneam si cu alta ocazie, ma bucur enorm ca tie ti-a produs o impresie atat de buna. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce ne-ai prezentat imi place la nebunie, pe toate le-as vizita, chinezii cred ca nu ar rata nimic, eu am vazut (foarte) putin din Bucuresti, mai mult partea veche, comunista.

    RăspundețiȘtergere